Zračna luka Zadar očekuje značajan rast prometa i prihoda

Slika korisnika mkvanja
Nakon novih rekorda i u 2018. godini
Autor: 
Budući da stalni rast broja putnika traži i dodatna ulaganja u infrastrukturu i komercijalne sadržaje proširujemo glavnu stajanku te uređujemo restoran u sklopu putničkog terminala, kažu iz zadarske zračne luke
Dino Stanin/PIXSELL
Zračna luka Zadar je u 2018. godini ostvarila rast dobiti od 18 posto

Zračna luka Zadar ove godine očekuje više od 700 tisuća  putnika, što je oko 100 tisuća više u odnosu na 2018., a s time i rast  prihoda za pet milijuna kuna, na oko 75 milijuna, doznaje Hina iz te  zračne luke.

Zbog očekivanog većeg prometa, u Zadru se dodatno kadrovski pripremaju za sezonu te su raspisani natječaji za sezonske djelatnike u operativno-prometnom sektoru, komercijali i tehničkim službama.

Uz redovno održavanje strojeva, vozila i ostale opreme, u tijeku je i  najvažniji ovogodišnji projekt, a to je proširenje stajanke za zrakoplove  vrijedno 22,5 milijuna kuna, u sklopu čega će stajanka biti proširena za  dodatne dvije parkirne pozicije za zrakoplove koji su iznimno bitni u  vršnim opterećenjima prometa u srpnju i kolovozu.

U 2019. u Zadar leti 16 zrakoplovnih kompanija na ukupno 51 redovnoj liniji prema 37 različitih destinacija u 16 europskih zemalja, a tu su i  četiri nove kompanije, uz očekivanje šest charter kompanija.

Ryanair je i dalje glavni operater s udjelom od oko 60 posto u prometu  putnika, te će u 2019. njegovi zrakoplovi letjeti na ukupno 21 destinaciji,  a s obzirom da se u 2019. uvodi osam novih linija od njih se u Zadru najviše očekuje. Pritom su, kako kažu, važne i druge kompanije, poput  Croatia Airlinesa, Eurowingsa, easyJeta i drugih.

U Zadru iznose i podatke o poslovanju u 2018., u kojoj je ostvaren rast  prihoda od šest posto te dobiti od 18 posto u odnosu na 2017. godinu.

- Oba ta rezultata su bila iznad planiranih što daje razlog za zadovoljstvo, dok su nam u 2019. očekivanja sukladna najavama aviokompanija,  što znači nastavak pozitivnih trendova. Uz povećanje prihoda tako  očekujemo i daljnje povećanje dobiti, a kako stalni rast broja putnika  traži i dodatna ulaganja u infrastrukturu i komercijalne sadržaje proširujemo glavnu stajanku te uređujemo restoran u sklopu putničkog terminala, kažu iz zadarske zračne luke.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)