Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Beroš: “Nije istina da se testira samo 40 uzoraka dnevno”

11.03.2020. 09:19


Ministar zdravstva Vili Beroš odbacio je u srijedu nagađanja da Hrvatska ima resursa za testiranje na koronavirus samo 40 uzoraka dnevno, poručivši da se testira koliko je potrebno. 


"Nije istina. Dnevno testiramo koliko je potrebno", rekao je Beroš novinarima uoči Vladina užeg kabineta.
Bilo dobro da građani prvo nazovu telefonom
U ovom trenutku još je osam uzoraka u izradi.
"To se događa na bazi svakog trena da dođe netko novi, ali izvjesno je da sve one koji treba testiramo", naglasio je ministar zdravstva.
Beroš je ocijenio da muškarac zbog kojeg je bio zatvoren hitni odjel zagrebačke KB Dubrava zbog sumnje na koronavirus, a na kraju se utvrdilo da ga nema – nije pogriješio što je došao na hitni odjel, ali ističe kako bi bilo dobro da građani prvo nazovu telefonom.
"U svim suspektnim slučajevima treba prvo nazvati jer onda mi organiziramo adekvatan prijevoz, manje su izloženi drugi ljudi u čekaonici, zdravstveni radnici. To je racionalan način postupanja i apeliramo da se svi drže tih preporuka", poručio je.
Muškarac nije imao pozitivnu epidemiološku anamnezu, nije boravio izvan Hrvatske, nije bio u kontaktu s nikim oboljelim, došao je sa simptomima gripe. Zdravstveni djelatnici su adekvatno postupili i postavili sumnju na infekciju koronavirusom, koja je potom isključena, kazao je.
Naglasio je da su zdravstveni djelatnici jučer za svaki slučaj dezinficirali hitnu ambulantu i ona će danas biti puštena u rad.
S obzirom da je jedna osoba od ukupno 16, koliko ih je dosad potvrđeno s koronavirusom, u Hrvatsku došla sa skijanja iz Austrije, Beroš je najavio da će Nacionalni stožer civilne zaštite na redovitoj konferenciji za novinare upozoriti i ostale koji su na skijalištima da budu oprezni.
Ta je osoba bila na skijanju u Južnom Tirolu, no Beroš ne zna o kojem se skijalištu točno radi. 
"Čuo sam, ali nisam obratio pažnju na taj element, s obzirom da vodimo brigu o mnogim drugim stvarima", dodao je.
Ministar zdravstva smatra da se u Istarskoj županiji trebaju zatvoriti škole i vrtići, što je odlučio tamošnji stožer civilne zaštite.
"U Istri za sada nema novooboljelih, njihov županijski stožer funkcionira, u kontaktu smo s njima i pratimo situaciju. Tamo je specifičnija situacija s obzirom na talijanske građane koji su došli, pratimo epidemiološku situaciju jer ona je osnovni element na temelju kojeg promišljamo daljnje postupke", rekao je.
Nacionalni stožer razmišlja i o zatvaranju granica 
Beroš je najavio da Nacionalni stožer civilne zaštite razmišlja i o zatvaranju granica, te o rigoroznijim kontrolama.
"Sada se događa ono što smo davno predvidjeli. Spremni smo ne samo na ovaj scenarij, koji je u ovom trenutku u Hrvatskoj pod kontrolom, nego i na mnoge druge. Budite sigurni da ćemo poduzeti sve mjere koje su potrebne da zaštitimo zdravlje hrvatskih građana", poručio je.
Naglasio je da se Hrvate koji rade u Italiji kontrolira na dnevnoj bazi.
Jutros je u Hrvatskoj potvrđena 16. oboljela osoba s koronavirusom, a riječ je o mlađem muškarcu koji je hospitaliziran u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.