Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Divjak o zatvaranju škola: “Treba izbjegavati ishitrene odluke”

11.03.2020. 11:38


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u srijedu da će biti spremni aktivirati online nastavu donese li Nacionalni stožer civilne zaštite preporuku o zatvaranju škola, naglasivši da svaku odluku treba dobro pripremiti kako bi se izbjegle ishitrene situacije.


Kako su objasnili iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, odluku o zatvaranju obrazovnih ustanova Ministarstvo ne može donijeti bez preporuke Stožera civilne zaštite.
Donese li Stožer takve preporuke, mi ćemo biti spremni, rekla je Divjak novinarima nakon užeg kabineta Vlade, napomenuvši da rade različite scenarije, koje uključuju različite uzraste učenika i različite situacije opremljenosti u školama.
Međutim, upozorila je, takva bi odluka osim na škole utjecala i na obitelji. "Ako ostavite malu djecu kod kuće, treba vidjeti kako to utječe na samu obiteljsku dinamiku. To su odluke koje se trebaju dobro pripremiti i sigurno trebaju biti utemeljene na procjenama onih koji su za to stručni", istaknula je Divjak.
Napomenula je da se svakodnevno procjenjuje sigurnost učenika u školama, za koje je Ministarstvo razradilo različite scenarije i testiralo opcije, a srednjim školama poslali su dodatnih četiri milijuna kuna kako bi se dokupila oprema za siromašne učenike.
Upitana čeka li se s mjerom zatvaranja škola zbog lanjskog štrajka prosvjetnih radnika te ugrožava li se čekanjem zdravlje djece, posebice u Istri, ministrica je ponovila da se svakodnevno procjenuje sigurnost djece jer je sigurnost učenika, nastavnika i građana na prvom mjestu.
"Važno je da budemo svjesni situacije, da hladne glave odlučujemo i da planiramo postupno i utemeljeno na argumentima, da o tome odlučuju stručnjaci i da se izbjegne bilo kakva ishitrena reakcija koja ne bi bila dobra za sustav", naglasila je Divjak.