ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

EKO ZADAR »Precious Plastic Mažuranac« ili kako noćnu moru plastike pretvoriti u novo i korisno

11.03.2020. 20:00


U suradnji s Učeničkim domom Ivana Mažuranića iz Zagreba, danas je udruga »Eko- Zadar«, organizirala akciju čišćenja plaže ispod šetnice »Karma«. Nakon uspješno provedene akcije, u kojoj na sreću, kako su rekli organizatori, nije pronađeno previše otpada, održana je prezentacija strojeva za reciklažu plastike, odnosno projekt »Precious Plastic Mažuranac«, a o čemu je nešto više rekao Petar Ćurko iz Učeničkog doma.
-« Precious Plastic«, projekt je koji je započeo Dave Hakkens još 2013. godine u Nizozemskoj te je prerastao u globalnu zajednicu, u kojoj danas sudjeluje preko 80. 000 ljudi koji rade na rješavanju globalnog problema onečišćenja plastikom, istaknuo je Ćurko, dodajući kako su se i oni sa svojim Učeničkim domom uključili u ovaj projekt, u kojem zajedno sa svojim učenicima rade na buđenju svijesti o potrebi očuvanja okoliša.
Malo košta puno daje
Kako je objasnio Ćurko, Učenički dom se u ovaj projekt uključio u veljači 2019. godine s ciljem da se plastici pruži prilika kako bi se od njenog otpada napravilo nešto novo.
-Zahvaljujući ovome stroju za drobljenje plastike, koji danas prezentiramo, plastika nije osuđena da ide na odlagalište i da se razgrađuje narednih 500 ili 1000 godina, rekao je Ćurko te je istaknuo kako ovakav stroj košta jako malo, jer da je osmišljen na vrlo praktičan način te da se može napraviti od materijala koji su dostupni.
Prezentirani stroj za drobljenje plastike, koji je privukao pozornost šetača na plaži, ali i osiguravao podršku u namjeri očuvanja prirode, sastoji se tek od čvrstog kućišta u kojem su noževi za drobljenje plastike te kako je objasnio Ćurko, riječ je vrlo jednostavno primjenjivom stroju, koji je povezan sa elektromotorom putem lančanika koji omogućuje da noževi unutar kućišta koje je napravljeno od pleksiglasa doslovno zdrobe plastiku.
-Ovaj stroj je zamišljen da ga svatko može napraviti i vrlo je efikasan, naglasio je Ćurko te je pojasnio kako je okvir stroja napravljen od kreveta na kojem su nekoć spavali učenici, dok su za ostale potrebe stroja iskorišteni dijelovi starih kompjutora.
Kako se moglo čuti, cilj ove prezentacije je bio da i male zajednice shvate da vrlo lako mogu doći u posjed ovakvog stroja, koji će uveliko spasiti budućnost okoliša.
Samo da je volje
-Nema opravdanja da plaža bude zagađena, rekao je u ime Učeničkog doma, Petar Ćurko te je objasnio kako bi samo tri ugostiteljska objekta na plaži, ukoliko bi bilo volje, mogla skupiti sredstva za ovakav stroj koji bi drobio plastiku, a time bi na takav način plažu mogli održavati čistom, zaključio je Ćurko.
Ova prezentacija, osim šetača, zainteresirala je i Društvo istraživača mora »20 000 milja« te je članica ovog društva, Marija Oštarić istaknula:
-Ova priča oko strojeva za drobljenje plastike je idealna stvar na koju bi mogli aplicirati, jer na otoku Silbi imamo dosta projekata koji su aktualni, ali i onih na kojima mislimo raditi. Konkretno bi išli na dva stroja, te bi od zdrobljene plastike izrađivali čaše, objasnila je Oštarić, te je nadodala kako bi na otoku organizirali i čišćenje naplavnog otpada od kojeg bi kasnije opet uz pomoć drobilice, dobili sirovinu uz pomoć koje bi napravili suvenire, koje bi podijelili sudionicima koji su se odazvali čišćenju otoka, zaključila je članica društva, Marija Oštarić.