HGSS ulaže u nove tehnologije i dronove, a Stanica Zadar traga za prostorom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Nema sezone, akcije su tijekom cijele godine
Zadarska stanica HGSS-a trenutno broji 45 članova, bez pričuve koju čine stariji članovi koji zbog osobnih razloga više nisu aktivni. Gorska služba spašavanja vrlo je važna jer za nju nema sezone. Statistika pokazuje kontinuirani broj akcija tijekom cijele godine, a da pritom slijed akcija ne prati nikakav obrazac, istaknuo je Sorić
DINO STANIN/PIXSELL/GSS/M. KRMPOTIC/ZELJKO MRSIC/24SATA
Jedna od akcija spašavanja

U povodu obilježavanja 70. godišnjice od osnivanja Hrvatske gorske službe spašavanja, koja se službeno obilježava 25. travnja i zadarska će stanica HGSS-a dati svoj doprinos u proslavi velike obljetnice koja će upriličiti na državnoj razini.
- Budući da će proslava biti realizirana kroz više događanja, tom prigodom biti će uključen i veliki dio članstva HGSS-a - Stanice Zadar, kazao je Šime Sorić, inače pročelnik HGSS Stanice Zadar, dodajući kako je zadarski GSS prošle godine imao proslavu 40. godina kontinuiranog rada, te je povodom toga, odradio niz događanja na lokalnoj razini s kojima je predstavio svoj rad i educirao građane o službi i spašavanju, ali i najavio ovogodišnju proslavu službe na državnoj razini.

Administrator - profesionalac

Jedina promjena u strukturi rada HGSS-a je u uvođenju administratora koji će poslove odrađivati profesionalno, što znači da će primati plaću jer se pokazala potreba za takvim vođenjem cijelog »aparata«, dok će operativnu snagu i dalje činiti isključivo volonteri.
- Zadarska stanica HGSS-a trenutno broji 45 članova, bez pričuve koju čine stariji članovi koji zbog osobnih razloga više nisu aktivni. Gorska služba spašavanja vrlo je važna jer za nju nema sezone. Statistika pokazuje kontinuirani broj akcija tijekom cijele godine, a da pritom slijed akcija ne prati nikakav obrazac, istaknuo je Sorić.
HGSS-ovci su, kaže on, prošle godine kompletirali zapovjedno vozilo za potražne akcije, kojih je, nažalost, iz godine u godinu sve više. Kamper su sami kupili, te ga prenamijenili i opremili suvremenom opremom za vođenje potrage te ove godine ne namjeravaju više ulaziti u nabavku novih vozila. Zadovoljni su postojećim voznim parkom.
Ipak, zadarski GSS-ovci, kako ističe Sorić, imaju i jedan veliki problem - nemaju adekvatan prostor za sjedište Stanice.

Projekt gradnje vlastitog objekta - sjedišta

- Iako na razini Hrvatske HGSS puno ulaže u nove tehnologije i to u dronove, uređaje za noćno gledanje, specijalne kamere, ipak je najveći problem na lokalnoj razini. Primjerice, prostor u kojem se Stanica Zadar trenutno nalazi nije adekvatan za veličinu Stanice. Godinama pokušavamo riješiti zemljište u Gaženici kako bi se krenulo s projektom gradnje vlastitog objekta, ali to, nažalost, stalno zapinje, naglasio je Sorić.
Međutim, aktivnosti kroz ovu godinu neće manjkati, već će se održati niz predavanja o radu službe u osnovnim i srednjim školama, ali i na brojnim skupovima kako objašnjava pročelnik Stanice Sorić.
- Godina, sada već tradicionalno počinje s »danom dobrodošlice« studentima iz inozemstva na Sveučilištu u Zadru na kojem se daju ključne informacije koje im olakšavaju boravak kako u Zadru, tako u cijeloj Lijepoj Našoj, rekao je Sorić, te dodao kako se i ostali građani Zadarske županije mogu upoznati s radom i opremom HGSS Stanice Zadar na ciljanim skupovima u organizaciji Zajednice tehničke kulture koji se održavaju nekoliko puta godišnje i prezentiraju rad članica.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno