Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Karlović: Mnogo smo energije uložili u organizaciju velikih događaja

11.03.2020. 09:28


Posljednja dva dana, zbog koronavirusa, otkazao se niz društvenih, ali i sportskih manifestacija u cijeloj Hrvatskoj. Situacija nije drugačija niti u Zadru, gdje je prvo veliko sportsko događanje koje se otkazalo Svjetsko košarkaško prvenstvo za Osnovne škole koje se trebalo održati od 15. do 22. ožujka. U isto vrijeme u medijima je izašla informacija da se odgađaju i Škraping 2020. koji se tradicionalno održava u Tkonu, kao i Dugi otok trail 2020.
Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske u međuvremenu je donio odluku o ograničavanju broja gledatelja na jednu tisuću, iako je jasno da bi se uskoro mogla ta odluka i postrožiti. ŠC Višnjik je organizator velikog broja masovnih događanja. Školsko svjetsko prvenstvo u košarci je već odgođeno, a pitanje je što će biti s Final fourom rukometne SEHA lige koje se trebalo za nešto manje od mjesec dana trebalo održati baš u zadarskom Višnjiku.
-Na nama je da postupamo disciplinirano prema svim odlukama koje donese Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske. Apsolutno ćemo se držati svih odluka i postupati prema njima – rekao je direktor ŠC Višnjik Denis Karlović, koji je svjestan da su otkazi i narednih događanja realni.


Prebukirani Višnjik
– Višnjik je prebukiran. I mi smo jako puno energije uložili u organizaciju velikih događaja, koji će se možda otkazati ili će se održati, ali u smanjenom obujmu. Prije svega kod pristupa gledatelja utakmicama. U svakom slučaju ćemo postupati u skladu s instrukcijama koje dobijemo od nadležnih tijela.
Svakako da je održavanje SEHA lige u ovom trenutku nešto što je u najvećem interesu javnosti.
– SEHA liga u Zadar bi trebala dovesti preko tri tisuće ljudi sa svih strana i ne znam što će biti. Postoje niz različitih opcija, a kraju će Uprava SEHA lige donijeti određene odluke, naravno na osnovu mišljenja nadležnih tijela. Sigurno da i svi mi pratimo razvoj situacije koje se može dodatno pogoršati. Ja se, kao i svi mi, nadam da neće, ali mi moramo disciplinirano provoditi sve mjere zaštite naših sugrađana.
Direktor ŠC Višnjik odgovorio je i na pitanje o potencijalnoj financijskoj šteti koja bi se mogla dogoditi u slučaju otkazivanja velikog broja evenata.


Financijska šteta
– Na žalost financijsku štetu će prije svega osjetiti glavni organizatori događaja. Mi smo ili suorganizatori, ili samo iznajmljujemo dvoranu. ŠC Višnjik je stalno pun. U slučaju da se odgode neki događaji, naši redovni korisnici će dvorane popuniti. Naravno, u slučaju da dođe do drastičnijih mjera, sve se može promijeniti.
Kako je trenutna odluka na snazi o maksimalnom broju od 1000 gledatelja na tribinama, jasno je da samo KK Zadar od zadarskih klubova će imati određenih problema vezanih u broj gledatelja na utakmicama.
– Kako je svima jasno i kako se preko medija istaknulo, morat ćemo primiti dvoranu maksimalno 1000 gledatelja – istaknuo je direktor KK Zadar Željko Žilavec, dodavši:
– Kako imamo više od 700 pretplatnika te još dio godišnjih sponzorskih utakmica, jasno je da tu već dolazimo do broja 1000. Tako da će iduće utakmice biti otvorene samo pretplatnike, bez dodatne prodaje ulaznica.
KK Zadar, koji za razliku od većeg broja sportskih klubova u Hrvatskoj, ipak ima određen prihod od prodanih ulaznica, ostat će bez dijela prihoda.
– Zdravlje je ipak najvažnije i zdravlje nema cijenu – dodao je Žilavec, koji je svjestan da se može sadašnje mjere posložiti i da se u skorijem roku mogu i zatvoriti sve tribine.
– Nadam se da to neće dogoditi, ali ako do toga i dođe, mi ćemo se naravno pridržavati svih pravila. Iako se u tom smislu postavlja i pitanje smisla igranja jer se košarka, pogotovo u Zadru, igra radi posjetitelja i navijač i nije svrha sama sebi – zaključio je Žilavec.
 




Za sada bez odgode košarkaških utakmica


Hrvatski košarkaški savez (HKS) objavio je u utorak da za sada neće biti odgoda utakmica u natjecanjima pod njihovim vodstvom, ali klubovi trebaju ograničiti broj gledatelja na najviše 1000 uz poštivanje svih mjera vezanih uz koronavirus koje je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske u ponedjeljak.
»Hrvatski košarkaški savez upućuje molbu županijskim savezima i klubovima da se pridržavaju uputa Stožera za civilnu zaštitu. HKS će pratiti daljnja uputstva Stožera civilne zaštite. Za sada neće biti odgoda utakmica, već klubovi trebaju ograničiti broj gledatelja na utakmicama na najviše 1000, uz sve dolje navedene mjere:
1. Preporučuje se do daljnjega odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi.
2. Svi organizatori okupljanja dužni su osigurati najviše higijenske standarde koji uključuju:
Jasno istaknute sljedeće upute:
– Plakat za javne prostore
– Upute za pranje ruku
– Osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima
– Dati jasnu uputu sudionicima da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbjegavaju bliži socijalni kontakt
– Dati jasnu uputu sudionicima ako imaju respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu (veću od 37.5oC) da ne dolaze na manifestacije
– Prije početka manifestacije dobiti suglasnost županijskog stožera civilne zaštite i nadležnog Zavoda za javno zdravstvo da su ispunili propisane upute«, objavio je HKS.
 


Ruhrski derbi bez gledatelja


Najžešći derbi njemačkog nogometnog prvenstva, obračun ruhrskih rivala Borussije iz Dortmunda i Schalkea 04 koji je na programu u subotu igrat će se pred praznim tribinama stadiona Signal Iduna, odluka je gradskih vlasti Dortmunda kako bi se spriječilo daljnje širenje epidemije koronavirusa.
»Ovu odluku nismo donijeli iz vica ili kako bismo uništili utakmicu. Ovo je pitanje života i smrti«, izjavio je gradonačelnik Dortmunda Ulrich Sierau.
Na utakmicama Borussije i Schalkea redovito se skupi oko 80,000 gledatelja bilo da se igra u Dortmundu ili Gelsenkirchenu.
Ranije u utorak je i gradonačelnik Moenchengladbacha Hans Wilhelm Reiners objavio kako će se dvoboj tamošnje Borussije protiv lokalnog rivala Koelna koji je na programu u srijedu igrati bez gledatelja čime će ta utakmica postati prva u povijesti Bundeslige, koja je ustanovljena 1963. godine, koja će se igrati pred praznim tribinama.
Njemački ministar zdravstva Jens Spahn u nedjelju je donio preporuku da se otkažu svi događaji koji bi mogli okupiti više od 1000 osoba, no konačna je odluka ostavljena lokalnim vlastima.
Vodstvo Bundeslige najavilo je kako ipak planira sezonu završiti do sredine svibnja prema prvotnom rasporedu.
 


PPD Zagreb protiv Tartana Prešova bez gledatelja


Hrvatski rukometni prvak PPD Zagreb u srijedu će od 20 sati u dvorani II Doma sportova ugostiti slovački Tatran Prešov u uzvratnoj utakmici četvrtfinala doigravanja regionalne SEHA lige, a dvoboj će se odigrati bez gledatelja.
»Zbog novonastale situacije i preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite i Ministarstva zdravstva o mjerama opreza za odgodu ili ograničenje organiziranih skupova, Rukometni klub Prvo plinarsko društvo Zagreb je donio odluku o odigravanju utakmice pred praznim tribinama, time ne dovodeći u opasnost zdravlje naših navijača i prijatelja kluba«, objavio je klub.
U prvoj utakmici igranoj u subotu u Slovačkoj PPD Zagreb je bio bolji s 25-21 te ima veliku priliku izboriti nastup na završnom turniru u Zadru od 3. do 5. travnja.
Trener PPD Zagreba Veselin Vujović u najavi je utakmice izjavio:
»Igranje utakmice pred praznim tribinama nije ohrabrujuće za nas u situaciji kada igramo jako važne utakmice, poput ove koja nas vodi na ‘final four’ SEHA lige kada je zaista važna podrška publike. Koncentrirani smo i pažljivi bez obzira na prednost iz prvog susreta jer je ekipa Tatran Prešova kadra upisati pobjedu i u gostima što su pokazivali u nastupima Lige prvaka i SEHA lige. Dat ćemo sve od sebe da pobijedimo još jednom jer bi time bili pravi i istinski sudionici ‘final foura’ bez sumnji da smo slučajno odigrali dobru utakmicu u Prešovu. Igrači su zdravi i nadam se da će tako ostati čime očekujem dobru utakmicu«.
 
 


Barcelona – Napoli pred praznim tribinama


Španjolski nogometni prvak Barcelona objavio je u utorak kako će se njegova uzvratna utakmica osmine finala Lige prvaka protiv Napolija, koja je na programu u srijedu 18. ožujka na Camp Nou, igrati bez gledatelja zbog opasnosti od širenja koronavirusa.
Španjolsko ministarstvo zdravstva objavilo je kako se utakmice u kojima se očekuje dolazak navijača iz područja označenih kao visokorizična kada je u pitanju koronavirus moraju održavati bez gledatelja.
Dvoboj Barcelona – Napoli treća je utakmica Lige prvaka koja će se igrati bez gledatelja, još ranije je odlučeno kako će pred praznim tribinama večeras igrati Valencia – Atalanta te Paris SG – Borussia Dortmund u srijedu.
Prva utakmica između Napolija i Barcelone u Napulju okončana je rezultatom 1-1.
 
 


NBA, NHL, MLB i MLS ograničavaju pristup svlačionicama


Četiri sjevernoameričke profesionalne sportske lige priopćile su kako privremeno ograničavaju pristup svlačionicama igrača i »osnovnom osoblju« zbog globalne epidemije koronavirusa koji je utjecao i na sportske događaje u svijetu.
National Basketball Association (NBA), National Hockey League (NHL), Major League Baseball (MLB) i Major League Soccer (MLS) su se prije donošenja ove odluke savjetovali sa stručnjacima za zarazne bolesti i stručnjacima za javno zdravlje.
»S obzirom na probleme koji se mogu povezati s bliskim kontaktom prije i nakon utakmica, sve svlačionice i klupske prostorije do daljnjega će biti otvorene samo igračima i osnovnim zaposlenicima timova i momčadi«, rekli su.
»Pristup medijima održat će se na određenim mjestima izvan svlačionica. Te će privremene promjene biti na snazi počevši od sutrašnjih (utorak) utakmica,« stoji u objavi. Nacionalna nogometna liga (NFL), čija je sezona završila Super Bowlom, nije uključena u izjavu. Medijima je do sada bio dozvoljen ulazak u svlačionice klubova gdje sportaši često razgovaraju s novinarima.
Zabrinutost zbog nedavnog izbijanja koronavirusa utjecala je na svakodnevni život milijuna ljudi širom svijeta i poremetila velike međunarodne sportske događaje.
 
 


Španjolska vlada pozvala sportske saveze da zatvore vrata publici


Sva sportska natjecanja u Španjolskoj, kako profesionalna tako i amaterska, mogla bi se održavati bez publike nakon što je tamošnja vlada u utorak pozvala sve saveze da zatvore vrata svojih dvorana i stadiona zbog širenja koronavirusa.
Državno tijelo Visoko vijeće za sport (CDR) održalo je sastanak u Madridu nakon kojeg je poslalo obavijest svim savezima.
»Svi smo obaviješteni da će vlada zbog širenja virusa COVID-19 usvojiti danas preventivne mjere, među kojima i onu da se sva sportska natjecanja na državnoj i međunarodnoj razini održavaju iza zatvorenih vrata«, priopćio je Španjolski ragbijaški savez.
Ubrzo nakon toga je La Liga, organizator prve i druge nogometne lige, izvijestila kako će se iduća dva prvenstvena kola igrati bez publike. Još ranije je potvrđeno da će se nogometne utakmice u europskim natjecanjima između Barcelone i Napolija, Valencije i Atalante te Seville i Rome igrati bez prisustva gledatelja.
Ta mjera La Lige stupa na snagu danas pa će zaostala prvenstvena utakmica Eibara i Real Sociedada koja je na rasporedu večeras biti prvi događaj bez publike.
U Španjolskoj je u utorak bilo 1.500 oboljelih od koronavirusa, od čega polovica u Madridu. Umrlo je 35 osoba.