[FOTO] KOŠULJA PLAVA Prigodni program uz brojne srednjoškolce i mlade nezaposlene Zadrane

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Na Višnjiku po treći put organiziran Dan otvorenih vrata Policijske uprave zadarske
Mi kao Policijska uprava u ovom trenutku imamo određeni nedostatak kadra, a ovakava događanja nam daju rezultate. Prethodne godine imali smo generaciju s 38 polaznika koji su završili tečaj prekvalifikacije na Policijskoj akademiji, a pretprošle sličnu brojku pa se nadamo i sada takvom odazivu, kazao je načelnik PU zadarske Anton Dražina
Vedran SITNICA
Dan otvorenih vrata Policijske akademije i Policijske uprave zadarske pobudio je veliko zanimanje

Zbog nedostatka policijskih kadrova, odnosno s ciljem da mlade ljude do navršenih 28 godina starosti privuku u svoje redove, na Višnjiku je po treći put organiziran Dan otvorenih vrata Policijske uprave zadarske.
Za tu prigodu pripremljen je promotivni program tijekom kojega su zainteresirani mogli dobiti sve potrebne informacije, upoznati se s pravilnom uporabom i rukovanjem vatrenim oružjem, primjenom policijskih ovlasti, tehnikama borilačkih vještina, ali i pogledati pokazne vježbe službenog psa te provjeriti svoje vlastite tjelesne i motoričkie sposobnosti koje su potrebne za upis u policijsku školu.
- Mi kao Policijska uprava u ovom trenutku imamo određeni nedostatak kadra, a ovakava događanja nam daju rezultate. Prethodne godine imali smo generaciju s 38 polaznika koji su završili tečaj prekvalifikacije na Policijskoj akademiji, a pretprošle sličnu brojku pa se nadamo i sada takvom odazivu, kazao je načelnik PU zadarske Anton Dražina koji je dodao kako novoupisani kadar zapravo pokriva odljev iz PU zadarske zbog odlazaka u mirovinu, dok je realan manjak policijskih službenika na području pod nadležnošću PU zadarske daleko veći.

Prioritet domicilni kandidati

- Važno je reći da će i treći put biti testiranje tu na Višnjiku za ovaj dio. Ministarstvo je natječaj za prijem 750 polaznika raspisalo 2. ožujka i traje do 15. kolovoza. Vjerujemo da ćemo ih prikupiti više nego prethodnih godina. Prioritet su nam domicilni kandidati jer svi oni nakon školovanja žele raditi u svojim mjestima. Ovih 38 osoba na školovanju sa zadarskog područja će doći tu i bit će raspoređeni na poslove u svim policijskim postajama. Prosječno smo u protekle dvije godine imali preko 2.300 prijavljenih kandidata. Nadamo se toj brojci i ove godine te da će nakon eliminacije kod testiranja ih ostati toliko. Testiranja će biti sredinom travnja i tako sve do kraja kolovoza, a 14. rujna trebala bi započeti nova školska godina, precizirao je načelnik Policijske akademije Dubravko Novak, a koje benefite imaju oni koji se odluče za upis Policijske škole pojasnio je pomoćnijk ravnateljice Srednje policijske škole Hrvoje Marić.
- Policijskoj školi je jako drago što mogu sudjelovati na Danu otvorenih vrata i PU zadarske i Policijske akademije. Na ovaj način prikupljamo dosta zainteresiranih za školu. Ono što su specifičnosti Policijske škole kao jedne od škola srednjeg obrazovanja jest što polaznici moraju biti u Zagrebu svih 10 mjeseci školovanja. Osigurani su im i smještaj, hrana i mjesečna naknada. ali moraju biti gore i pratiti program. Osim teoretskog dijela u školi, puno ulažemo i u praktični dio rada u policijskim upravama tijekom Božićnih blagdana i nakon toga u PU zagrebačkoj do kraja školovanja, istaknuo je Marić.
Novak se osvrnuo i na plaće policijskih službenika koje se, kako je kazao, kreću u osnovi oko 4500 kuna. Pojasnio je kako oni koji se prekvalificiraju prvo moraju odraditi pripravnički staž, a potom i položiti stručni ispit da bi dobili punu plaću.

Spremnost na odricanja

- Plaće policijskih službenika ovise o mjestu na kojemu rade, o složenosti posla, činovima, noćnim smjenama, blagdanima, prekovremenima koji su česti... Međutim, to nije posao. to je način života i poziv. Moraju postojati želja i volja za radom i pomaganjem ljudima, ali i spremnost na odricanja. Primjerice, za blagdane drugi su sa obiteljima, a policajci negdje na cesti, granici i slično, kazao je Novak.
Prigodni program uz brojne srednjoškolce i mlade nezaposlene Zadrane sa zanimanjem su pratili i mališani iz obližnjeg DV Višnjik. Toni, Matej i Lara u glas su kazali kako su im se najviše svidjele pokazne vježbe sa psima, a dječaci su na to dodali »i ono kad se tuku«. Iz skupine se potom čulo »i ono s oružjem«, » i kad su se obukli u bijelo pa slikali i mjerili«, a na koncu je zaključak bio kako im se zapravo svidjelo sve.
Dvadesetpetogodišnju Mariju Birkić privukao je policijski motor. Kazala je kako je poziv policajke njezina želja još od malena, no spletom okolnosti završila je trgovačku školu.
- Eto, sada sa ovim godinama sam sigurna da je ovo posao koji zaista želim raditi, kojim se želim baviti. Želim pomagati ljudima i zalagati se za pravdu. Spremna sam za to, odlučno je ustvrdila ova mlada Zadranka. A interes za ovo odgovorno i zahtjevno zanimanje pokazali su i trojica prijatelja, 17-godišnji učenici tehničke škole Nino Kraljev, Adrian Medić i Kristian Dokoza.
I dok je Ninu najprivlačniji posao prometnog policajca, njegovi prijatelji Adrian i Kristian rado bi se, kažu, uhvatili u koštac s kriminalom i korupcijom.
- Volio bi raditi kao krim tehničar, kazao je Adrian, a Kristian bi i stepenicu više - do krim-inspektora, a otkriva kako mu je i »vojska draga«. Razmislit će još, kažu ovi mladići.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)