Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Dukić: Vjerujem da će Ministarstvo riješiti problem na Crvenim kućama

11.03.2021. 11:33


Za nedavnog posjeta Zadru ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata, obratila nam se stanarka Crvenih kuća žaleći se kako su na njihovoj zgradi, sagrađenoj u okviru POS programa, već godinama po zgradi i ispred nje cijevi kroz koje se provodi struja i nitko im to ne rješava.
Stanarka nam je kazala kako je ova situacija vrlo opasna, osobito za djecu koja se igraju na dvorištu, a njenom prigovoru pridružilo se još nekoliko stanara pokušavajući iskoristiti nazočnost ministra Horvata i zadarskog gradonačelnika Branka Dukića.


Stanovi za stradalnike Domovinskog rata
– Iz ove kutije sva struja preko dvorišta ide prema zgradama. Ministarstvo kaže kako novac nije problem, ministar je upoznat, ali mi i dalje nemamo struju u garažama i šupama, a da ne govorimo o tome da djeca svakog dana prolaze i trče ovuda, kazali su stanovnici ovog dijela Crvenih kuća gradonačelniku Dukiću, moleći ga za pomoć, unatoč činjenici da je za njihov problem nadležno Ministarstvo branitelja.
Iako su se, kako su nam se požalili, za pomoć već više puta obraćali Ministarstvu s obzirom da je riječ o stanovima za stradalnike Domovinskog rata, rješenja još uvijek nema. Uoči dolaska ministra stoga je pred zgradom bilo i povišenih tonova te je jedan stanar vikao kako je ovo sramota i grada i države jer da »svi peru ruke od njih«.
Naime, do požara u zgradi došlo je još u lipnju 2016. godine kada su izgorjela dva automobila u podzemnoj garaži te i dio stanova u prizemlju zgrade. Do požara je došlo kada je jednoj stanarki u vožnji iz motora osobnog automobila počeo sukljati dim, no nije ostala vani, već je vozilo uvela u garažu.


Problem je tu pet godina
U požaru su stradale i instalacije te je zgrada dobila privremeno rješenje u vidu nadzemnih priključaka za struju. Kasnije se, nažalost, pokazalo kako ipak nije riječ o privremenom rješenju jer protječe već peta godina kako stanari žive uz ove opasne instalacije umotane tek u plastične cijevi.
Gradonačelnik Branko Dukić pažljivo je saslušao stanare POS-ove zgrade te nam o ovom problemu izjavio:
– Upoznat sam s problemom zgrade za braniteljsku populaciju, a riječ je o pravnom problemu osiguranja zgrade. Ministarstvo branitelja upoznato je s time i preuzelo je rješavanje te situacije, ali sam i ja kao gradonačelnik u svom mandatu naučio da su ovakve stvari pravno teško rješive, ali vjerujem a će Ministarstvo branitelja uložiti napor kako bi riješili improviziranu infrastrukturu te da će ovo uskoro nestati, poručio je Dukić.