Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Izrađena četiri programa obrazovanja za održivi razvoj

11.03.2021. 09:51


Projekt »AMOR-Aktivni Mladi za Održivi Razvoj« završit će u predviđenom roku unatoč izazovima uslijed epidemioloških okolnosti.
Od početka epidemije, projektni timovi svih sektora suočeni su s potpuno novim izazovima zbog kojih su se završni rokovi mnogih projekata morali odgoditi. Nemogućnost provedbe aktivnosti koje uključuju direktan rad s ljudima, prilagodba aktivnosti čija je provedba »do jučer« bila nezamisliva ikako drugačije osim uživo te izazovi rada od doma, neke su od prenamjena s kojima su se suočili gotovo svi bez obzira rade li u javnom, privatnom ili pak civilnom sektoru. Iz udruge Eko-Zadar navode kako su se unatoč izazovima u provedbi aktivnosti, uspjeli približiti kraju projekta koji je predviđen za 29. 4. 2021. godine.
– Vjerujem da prilagodba na epidemiološke uvjete nikome nije bila jednostavna pa tako ni nama, ali svakako nam je u tome pomogla dobra suradnja s našim partnerima na projektu – OŠ »Petar Zoranić« Nin i Naturom Jaderom. Odgodili smo aktivnosti za vrijeme najstrožih mjera te u periodu smanjenja broja oboljelih organizirali aktivnosti koje su se mogle provesti uživo, ali u skladu s epidemiološkim mjerama. Jedan od četiri obrazovna programa je bilo potrebno iznova osmisliti kako bi njegova provedba bila moguća u skladu s mjerama ili pak online, volonterske akcije su morale ostati u okvirima škole, a inače planirane autobuse za tu aktivnost smo iskoristili prošlo ljeto za organizaciju izleta na ninska Natura 2000 područja. Dogodila su nam se preslagivanja oko vremenskog tijeka aktivnosti, ali izuzev navedenih promjena, uspjeli smo projektne aktivnosti provesti bez značajnijih problema, a svakako smo po putu dosta i naučili, izjavila je Ira Ćurković, voditeljica projekta AMOR.
Do sada su u sklopu projekta AMOR izrađena četiri obrazovna programa kojima se potiče obrazovanje za održivi razvoj (dva koja će postati dio školskog programa iz prirode i biologije u OŠ »Petar Zoranić« u Ninu i Vrsima, jedan namijenjen za provođenje u sklopu građanskog odgoja i obrazovanja te jedan koji će postati trajan program za djecu i mlade u javnoj ustanovi Natura Jadera), proveden je foto natječaj »Prirodna baština kraljevskog grada« uz dva edukativna izleta, a odabrane fotografije postavljene su u OŠ »Petar Zoranić« u Ninu i Vrsima, postavljeno je pet informativno edukativnih ploča o posebnostima Natura 2000 područja kod Nina na lokacijama: Kraljičina plaža (plaža Punta, plaža Put blata, plaža Ninske vodice), na vidikovcu kod Solane te na Ždrijacu. Posljednje aktivnosti do kraja projekta odnose se na provedbu terena s učenicima i učenicama u sklopu obrazovnih programa »Mladi čuvari prirode« i programa za 6. razred iz prirode te 7. razred iz biologije. Više o aktivnostima projekta sufinanciranog od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje možete saznati na web stranici udruge »Eko-Zadar« i na Facebook stranici projekta »AMOR – Aktivni Mladi za Održivi Razvoj«.