U Zadru postavljeno tisuću narančastih spremnika za reciklabilni otpad

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Direktor zadarske Čistoće o nabavi i podjeli spremnika i zaštiti prirode
Autor: 
Ovi kontejneri su osigurani u suradnji Čistoće, Grada Zadra i Fonda za zaštitu okoliša, koji je nabavu financirao s 85 posto sredstava. Kroz zajednički projekt dobili smo na natječaju 998 kontejnera. Oni su namijenjeni za odlaganje reciklabilnog otpada kojega mi odvajamo na odlagalištu u sortirnici gdje odvajamo otpad za reciklažu, kaže direktor Krstičević
Marin GOSPIĆ
Usluga pražnjenja i odvoza reciklabilnog otpada se ne naplaćuje

Krajem prošle godine zadarska je Čistoća počela s dodjelom spremnika za otpad s narančastim poklopcem po svim mjesnim odborima na području Zadra. Spremnici su nabavljeni suradnjom Grada Zadra i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost a namijenjeni su za odvojeno prikupljanje reciklabilnog otpada. Sufinancirani su u iznosu od 85% iz EU fondova. Spremnici od 1100 litara, s narančastim poklopcem, postavljeni su pored spremnika za komunalni otpad na javnim površinama i u dvorišta stambenih zgrada. Označeni su vodootpornim naljepnicama s uputstvima o vrstama otpada koji se odlaže u njega. Ovi spremnici namijenjeni su za odlaganje otpadne plastike, otpadnog metala, otpadnog papira, otpadnog stakla, drugih vrsta namijenjenih recikliranju (npr. otpadni tekstil, otpadno drvo i sl.). No, unatoč natpisima koji su vidljivi na svim spremnicima za otpad neki građani i dalje nisu sigurni kako ih točno koristiti. Iz Čistoće posebno naglašavaju kako se u njih ne smije odlagati EE otpad, opasni, glomazni, građevinski i tekući otpad. O ovim spremnicima, ali i drugim temama, razgovarali smo s Johnom Ivanom Krstičevićem, direktorom zadarske Čistoće.

Odvoz u popodnevnim satima

- Ovi su spremnici osigurani u suradnji Čistoće, Grada Zadra i Fonda za zaštitu okoliša, koji je nabavu financirao s 85 posto sredstava. Kroz zajednički projekt na natječaju smo dobili 998 spremnika koji su postavljeni po cijelom gradu. Namijenjeni su za odlaganje reciklabilnog otpada koji se odvaja na odlagalištu, u prostoru namijenjenom za sortiranje i odvajanje korisnog otpada, rekao je direktor Krstičević te je dodao kako je pražnjenje ovih spremnika organizirano jednom tjedno isključivo u popodnevnim satima, a usluga pražnjenja i odvoza reciklabilnog otpada se ne naplaćuje.
- Pražnjenje spremnika za reciklabilni otpad u popodnevnim satima omogućava nam lakšu organizaciju odvoza kako komunalnog, tako i reciklabilnog otpada. Važno je napomenuti da se isti kamioni koriste u obje smjene, ali i to da se u pauzi između smjena detaljno operu i očiste kako bi bili spremni za prikupljanje reciklabilnog otpada koji se potom odvozi na sortiranje. Smatram da naši korisnici to trebaju znati kako bismo ubuduće izbjegli nepotrebne nesporazume i sumnje u pravilno postupanje s otpadom naših zaposlenika. Da nije tako, sav naš posao ne bi imao nikakvog smisla, naglašava direktor Krstičević.
Raspored odvoza reciklabilnog otpada nalazi se na internet stranici Čistoće i svaki korisnik može lako provjeriti kad je odvoz spomenutog otpada u njegovom kvartu.
Direktor Čistoće ističe kako je za pravilno odvajanje i zbrinjavanje otpada izuzetno važna informiranost i edukacija o cijelom procesu. Upravo zbog toga Čistoća kontinuirano radi na edukaciji građana svih dobnih skupina, posebno onih najmlađih.

Jednom godišnje besplatan odvoz glomaznog otpada

- Odvajanje otpada nema alternativu, svima nam glavni cilj treba biti zaštita okoliša. Jednom kad usvojimo naviku pravilnog zbrinjavanja otpada to nam onda postane i stil života. Očuvanje okoliša treba nam biti jedan od prioriteta i tek kad to postavimo kao cilj, onda možemo napredovati. Jasno je koliko su usluge Čistoće u svemu tome važne, naglašava Krstičević.
- Kad ljudima omogućite pravilno odlaganje otpada u blizini njihovih domova, onda neće imati potrebu tražiti alternativna odlagališta i odlagati otpad u šume i prirodu, na mjesta gdje otpad nema što tražiti.
Osim spremnika za reciklabilni otpad koji su postavljeni po gradu, za sada samo ispred zgrada, Čistoća ima plan podijeliti i manje spremnike za kućanstva, a ta akcija kreće od svibnja kada bi svi korisnici trebali dobiti svoje spremnike, kaže Krstičević.
Krstičević se osvrnuo i na glomazni otpad koji građani također nepravilno zbrinjavanju.
- Već sam i prije isticao, ali opet ću napomenuti kako svako domaćinstvo ima pravo jednom godišnje na besplatan odvoz glomaznog otpada do 2m3. Čistoća na poziv korisnika ili po primitku ispunjenog obrasca s korisnikom dogovori mjesto i termin odvoza i isti se tada i realizira. Osim toga postoje i reciklažna dvorišta u Diklu i Gaženici gdje građani mogu besplatno dovesti otpad i ostaviti ga na za to predviđenom mjestu. Najgora opcija je taj otpad ostaviti negdje u prirodi čime štetimo okolišu i sebi.
Radno vrijeme reciklažnih dvorišta može se naći na web stranici Čistoće d.o.o.
Odvajanje otpada omogućuje recikliranje i ponovnu uporabu čime se štede sirovine i energija, smanjuje onečišćenje okoliša i smanjuje količina novoproizvedenog otpada, zaključuje Krstičević.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno