Ako se na vrijeme otkrije, rak debelog crijeva izlječiv je u 9 od 10 slučajeva

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
O važnosti ranog otkrivanja raka debelog crijeva
Autor: 
U V. ciklusu do sada od 14 pozvanih godišta poslano je 30.687 pozivnih pisama. Odazvalo se 5 919 osoba (19,3%). Napravljene su 64 kolonoskopije. Kod 60 kolonoskopiranih nađen je patološki nalaz. Polipi su pronađeni kod 13 osoba, kod 37 osobe dijagnosticirani su hemoroidi, kod njih 10 divertikuli. Uredan nalaz kolonoskopije bio je kod 4 osobe
Vedran SITNICA
Doc. dr. sc. Melanija Ražov Radas, voditljeica Odjela za gastroenterologiju OB Zadar

Rak debelog crijeva postao je globalni javnozdravstveni predmet interesa jer je jedan od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu s gotovo 2 milijuna novooboljelih i gotovo milijun smrtnih slučajeva godišnje.
Stoga je Hrvatski sabor ove godine službeno proglasio ožujak Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva u Republici Hrvatskoj.
Zadarski ogranak Hrvatskog gastroenterološkog društva u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, već godinama osvještava žitelje naše županije da se odazovu preventivnom pregledu.
Doc. dr. sc. Melanija Ražov Radas, dr. med., spec.interne medicine - gastroenterolog, voditljeica Odjela za gastroenterologiju OB Zadar i voditeljica Zadrskog ogranka Hrvatskog gastroenterološkog društva te dr. med. Ana Petrić, voditeljica Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva u Zadarskoj županiji, potpisuju dopis o raku debelog crijeva, pojavnosti, rizicima, smrtnosti, a ponajviše o važnosti odaziva na preventivni pregled.

Važno je odazvati se na preventivne preglede

U Hrvatskoj je rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak s 3.660 novih slučajeva u 2019. godini prema podacima registra za rak Republike Hrvatske, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka s 2.079 umrlih u 2020. godini prema podacima Državnog zavoda za statistiku. Na drugom je mjestu u muškaraca nakon 50. godine života (iza karcinoma pluća), a kod žena nakon karcinoma dojke.
U Zadarskoj županiji isto kao i prema podacima za Republiku Hrvatsku rak debelog crijeva je u 2019. godini najčešći novodijagnosticirani rak s 149 novih slučajeva, dok je drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća) s 76 umrlih u 2020. godini.
Ako se na vrijeme otkrije, rak debelog crijeva izlječiv je u 9 od 10 slučajeva. Stoga je važno redovno se odazivati na preventivne preglede.
Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva u našoj županiji kao i u većini ostalih županija počeo se provoditi početkom 2008. godine. Programom su obuhvaćeni muškarci i žene u dobi 50 - 74 godine.
Program je predviđen za osobe s prosječnim rizikom i bez znakova bolesti crijeva. Osobe pojedinih godišta se pozivaju istovremeno, a godišta određenim redosljedom.
Prema Europskim smjernicama probir se provodi svake 2 godine. U probiru se koristi test na golim okom nevidljivu (skrivenu) krv u stolici, a u slučaju pozitivnog nalaza provodi se kolonoskopija. Cilj je otkriti rak u ranijem stadiju ili predstadiju bolesti tj. u fazi adenomatoznog polipa i ukloniti otkrivene polipe te tako poboljšati mogućnost izlječenja, kvalitetu života i preživljavanje oboljelih, a ujedno smanjiti troškove skupog liječenja uznapredovalog karcinoma.

V. ciklus pozivanja

U svibnju 2021. godine započeo je V. ciklus pozivanja u Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva koji je predviđen da će trajati slijedeće dvije godine.
Pozivaju se osobe oba spola u dobi 50 - 74 godine, rođene 1947.-1971.
Do sada su u V. ciklusu poslani pozivi za 14 godišta za osobe rođene, 1947., 1949., 1960.-1969. i 1970.-1971. godine prema istiskanim pozivima Ministarstva zdravstva. Slijede pozivi do kraja 2022. godine za osobe rođene 1948., 1950.-1959. godine.
Osobe koje su se odazvale na test na skrivenu krv u stolici u prošlom pozivnom ciklusu dobit će kuvertu s test-kartonima nakon 2 godine od prošlog pregleda (nije potrebno potpisivati suglasnost).
Osobe kojima je test bio pozitivan i koje su upućene na kolonoskopiju, te je nađen neki patološki uzrok krvarenja neće više biti pozivane (pod nadzorom su svog liječnika obiteljske medicine i gastroenterologa).
Svi ostali koji se žele testirati, a u navedenom su godištu trebaju potpisati dobiveni pristanak i vratiti u za to priloženoj koverti, te će im biti dostavljen testni komplet ili mogu kontaktirati Zavod.
Osobe koje imaju pozitivan test na okultno krvarenje u stolici obavještavaju se telefonom o nalazu te se s njima dogovara kolonoskopija i na kućnu adresu im se šalje poziv za kolonoskopiju.
O svakom pozitivnom testu, kao i terminu kolonoskopskog pregleda, koordinator programa iz Zavoda za javno zdravstvo Zadar, telefonom i pismenim putem obavještava izabranog liječnika.

Poziv na kolonoskopiju unutar 15 - 20 dana

Osobe čiji je test neispravan, obavještavaju se o nalazu testiranja te ih se motivira za ponovno testiranje. U Općoj bolnici Zadar obavljaju se kolonoskopije, dogovaraju se termini pregleda za pozitivne osobe. Osoba sa pozitivnim nalazom poziva se na kolonoskopiju unutar 15 - 20 dana.
U IV. ciklusu poslano je 55.288 poziva za sva planirana godišta za rođene 1945.-1969. godine. Ukupno je dobiveno odgovora na 1. poziv 14 287 što je odaziv od 25,84 % (ukupan broj odazvanih osoba od broja poslanih pozivnih pisama).
Učinjeno je 210 kolonoskopija (78,7% odazvanih od broja pozitivnih). Kod 196 kolonoskopiranih nađen je patološki nalaz: 2 osobe s rakom debelog crijeva, polipi su pronađeni kod 63 osobe, kod 91 osobe dijagnosticirani su hemoroidi, kod njih 37 divertikuli, 3 osobe imale su ostale bolesti crijeva. Uredan nalaz kolonoskopije bio je kod 14 osoba.
U V. ciklusu do sada od 14 pozvanih godišta poslano je 30.687 pozivnih pisama. Odazvalo se 5 919 osoba (19,3%). Napravljene su 64 kolonoskopije. Kod 60 kolonoskopiranih nađen je patološki nalaz. Polipi su pronađeni kod 13 osoba, kod 37 osobe dijagnosticirani su hemoroidi, kod njih 10 divertikuli. Uredan nalaz kolonoskopije bio je kod 4 osobe.
Etiološki čimbenici koji se dovode u vezu sa razvojem bolesti su starija životna dob, upalne bolesti crijeva, genetska predispozicija, prehrana bogata crvenim i prerađenim mesom, pretilost, sjedilački način života i manjak fizičke aktivnosti, konzumacija alkohola, pušenje.

Osobe u riziku

Od zaštitnih mjera navode se korištenje kalcija 1250 mg/dan (smanjuje proliferaciju epitela debelog crijeva), te vitamina D 1000 IU/dan, veći unos voća, povrća te cjelovitih žitarica, fizička aktivnost te estrogenska nadomjesna terapija u žena, prehrana bogata ribom, uzimanje Aspirina (inhibira ciklooksigenazu 2- enzima koji potiče kolorektalnu karcinogenezu).
U osobe s prosječnim rizikom razvitka raka debelog crijeva, preporuča se od 50 godine starosti, svakih deset godina učiniti kolonoskopiju. Osobe čiji bliski srodnici (roditelji, braća, sestre) imaju dijagnosticiran karcinom kolona, trebaju se podvrći kolonoskopiji u dobi deset godina mlađoj od pojave karcinoma kod bliskog srodnika.
Rak debelog crijeva je bolest koja napreduje godinama prije pojave simptoma, stoga su nužni preventivni pregledi.
Simptomi koji ukazuju na važnost hitnog pregleda su vidljivo krvarenje u stolici uz promjenu pražnjenja crijeva (zatvori, proljevi, crna tanka stolica), osjećaj nedovoljnog pražnjenja crijeva, anemija uz gubitak na tjelesnoj težini, nejasne boli u trbuhu i zdjelici.
Pozivaju se građani da ne zanemaruju pozive, da se odazovu, jer se radi o jednostavnoj metodi testiranja, kojom se utvrđuje postojanje krvi u stolici, nevidljivo okom, a što je nerijetko prvi znak raka, zatim polipa kao predstadija raka ili niza drugih bolesti debelog crijeva.
U slučaju bilo kakvih nejasnoća u provedbi testiranja ili popunjavanja upitnika građani se mogu javiti na besplatni info telefon pri Zavodu za javno zdravstvo Zadar
(0800 200 183) radnim danom od 07 do 15 sati.

Projekt ON TIME

Zavod za javno zdravstvo Zadar organizira danas promo događanje projekta »ON TIME - Prevencijom i ranim otkrivanjem do učinkovitijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke« sufinanciranog iz Programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014.-2020.
Događanje će se održava danas 11. ožujka 2022. u konferencijskoj dvorani Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije - INOVacija, Put Murvice 3A, Zadar s početkom u 11 sati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno