Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Hrvatski san

Autor:

10.04.2009. 22:00


Na graničnim crtama Zagrebačke županije uz Veliku Goricu i Staro Čiče prostire se najveći obiteljski voćnjak u Hrvatskoj. Gotovo 50 ha jabuka, bresaka, nektarina, šljiva i jagoda davat će blizu tisuću tona voća, odnosno 5-6 milijuna kuna prihoda.
Mladi gospodar Digiusti dipl. ing. građevine, uz pomoć oca građevinara, majke, žene liječnice i šest stalnih i dvadesetak sezonskih djelatnika, uz poticaj županije i države ostvaruje svoj san na hrvatski način. Voćem vrhunske kakvoće, potkrijepljenog znakom povjerenja prema svojim potrošačima, organiziran u marketinškoj zadruzi, ovaj vrsni voćar, ulazi u sedmu proizvodnu sezonu.
“Sunčana” jabučna značka prepoznatljivog oblikovanja pakiranja s imenom zadružnih proizvođača, kao znamka zajedničkog udruženog proizvoda, svoju uspješnost prodaje i potvrdu proizvodnje nalazi preko svjetskih trgovačkih lanaca Konzuma i Kauflanda. Njihova proizvodnja dokazuje da nema tako velikih proizvođača koji bi sami gospodarili jednim tržnim segmentom za duže razdoblje. U zajednici preko zadruge koja zapošljava samo jednog djelatnika, sposobnog prodajnog menadžera, to je sasvim druga, puno uspješnija pripovijest.
Ulaganje u nove površine. Što veća i kakvonosnija proizvodnja. Proizvodnja kakvonosnih sadnica. Osiguranje stajskog gnoja, zaštita od gradonosnih oblaka. Valjana priprema proizvoda uz proširenje vlastite hladnjače. Sve su to sadašnje i ciljane zadaće koje obitelj Digiusti zadaje sebi i zadrugarima za dobitnu kombinaciju na tržištu.
Nakon ove posjete, kakvu poruku poslati zadarskim voćarima. Budite svoji, ali i udruženi, kako biste po kakvoći i količini stvorili jedinstveni proizvod koji će se s vašom znamkom natjecati sa svjetskom konkurencijom koristeći nesumnjive prednosti domaće proizvodnje.
Vaš Bage