Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Izbjegnut kompleks zvan Cibona

Autor: Andrija Dešpoja

10.04.2010. 22:00
Izbjegnut kompleks zvan Cibona

Foto: Zvonko KUCELIN



Nakon tri poraza od Cibone košarkaši Zadra su uspjeli pronaći put do prve ovosezonske pobjede nad svojim najljućim rivalima. Utakmica, vrlo neizvjesna, ponudila je štošta ugodnom popunjenom Krešinom domu, a na kraju su do dva boda došli Zadrani koji su dobili čestitke od svojih navijača, ali i svoga trenera Danijela Jusupa nakon utakmice.
– Čestitam svim igračima na pobjedi. Borili su se muški i zahvaljujem publici koja nam je puno pomogla da uzmemo dva važna boda. Ova utakmica protiv Cibone bila je važna za nas iz više razloga. Prvo zbog plasmana, jer gubiti kući nije dobro. A drugo zbog toga što smo ove sezone doživjeli sva tri poraza iz tri susreta s Cibonom, od čega dva u produžetku, i sretan sam što smo uspjeli s današnjom pobjedom razbiti taj potencijalni kompleks – još svjež nakon utakmice će Jusup koji je istakao pripremu pred dvoboj u kojoj je naznačio ključeve pobjede.
– U pripremi utakmice istaknuo sam igračima tri segmenta koja će odlučivati. To je šut za tri poena koji je uspješno apsolviran što se vidi po vrlo niskom postotku ubačaja Cibone. Drugi element je napadački skok Zagrepčana kojeg smo uspjeli svesti u normalu dok u trećem cilju nismo uspjeli, a to je tranzicija gdje smo u nekoliko navrata primali lake poene. Ipak ta Cibonina tranzicija je bila više produkt naših grešaka nego što je to bila organizirana tranzicija – za kraj je kazao Jusup koji u posljednje vrijeme ima puno više razloga za osmijeh za razliku od svog kolege Velimira Perasovića. On će sam priznati da se trenutačno njegova momčad nalazi izvan forme.
– Nismo u dobroj formi, to je sasvim evidentno. Ostaje nam nada da ćemo u narednim utakmicama uspjeti pronaći put do povratka na onu igru iz prvog dijela sezone. Moramo dobiti sve u svojoj dvorani kao što to svi ostali dobro koriste. Ne budemo li na svom parketu dobri neće nam biti lako upasti na jedno od prva dva mjesta koje osiguravaju prednost domaćeg terena u polufinalu – kazat će Perasović koji nije propustio proanalizirati i ono prikazano na parketu.
– U prvom redu čestitke Zadru na zasluženoj pobjedi te je bila primjetna kod njih potrebna energija za dobiti ovakvu utakmicu. Mi smo opet loše otvorili i u prve dvije četvrtine smo se mučili, pogotovo obrambeno. U završnici smo odigrali puno bolje taj obrambeni dio, no ponestalo je snage što se onda osjetilo u napadu. Imali smo izuzetno loš postotak šuta za tricu, a ogroman teret nam je bio problem s prekršajima u završnih 10 minuta što je donijelo Zadranima mogućnost lakše dolaženja do poena koji su se vrlo teško postizali što je utakmica odmicala svome kraju. Uz to ušli smo u veliki hendikep izlaženjem Andrića zbog pet prekršaja, jer je odlično kažnjavao missmatch situacije. Nakon njegovog izlaska ušli smo u velike probleme – kazao je na kraju Perasović.


 RUŽIĆ: ZASLUŽILI SMO POBJEDU


Pobjedu Zadra nad velikim rivalom Cibonom prvi je na konferenciji za novinare dobio priliku prokomentirati kapetan Zadra Tomislav Ružić. Zadovoljstvo zbog ostvarene pobjede bilo je vidljivo u cijeloj momčadi, a Ružić je kao ključ pobjede naglasio agresivnost u obrani.
– Znali smo da će nam Cibona biti izuzetno težak protivnik što su i pokazali. Bilo nam je teško svih 40 minuta, no mi se nismo predavali. Krenuli smo agresivno, no malo smo pali u trećoj četvrtini kada su nam se približili na svega tri poena razlike. Međutim, zaigrali smo kvalitetnije u obrani i podignuli smo agresivnost, budući da Cibona može biti vrlo opasna u napadu. Cibona može poentirati na mnogo različitih načina, a najopasniji su Tomas, Gordon i Bogdanović. Dali smo sve od sebe i zasluženo osvojili dva boda – kazao je Ružić koji je nezadovoljan svojom igrom.
– Moja igra nije bila na visokoj razini, no, drugi su povukli kada je trebalo. Manje je važno hoću li ja postići 15 ili 20 poena, najvažnije je da momčad pobjeđuje – rekao je Ružić.
Nakon utakmice pred novinare je stao Trent Plaisted, uz Marka Cara najbolji igrač u pobjedi protiv Cibone. Plaisted je u svega 15 minuta na parketu postigao 18 koševa uz šest skokova.
– Utakmica je bila dobra, igrala se kolektivna košarka s obje strane. Napokon smo pobijedili Cibonu zbog čega smo izuzetno zadovoljni. Uvjerljivo smo na prvom mjestu na ljestvici, međutim, ne smijemo stati. Moramo nastaviti u ovakvom ritmu. Moja igra? Igrao sam dobro. Promašio sam nekoliko šuteva, no, svoju igru bih ocijenio dobrom. Moj je cilj donijeti energiju u momčad kada stupim na parket – rekao je odlični Plaisted, nakon kojega je svoje viđenje utakmice ponudio Lukša Andrić.
– Zadar je zasluženo pobijedio. Odigrali su odličnu utakmicu, napose Car i Plaisted. Čestitam im na pobjedi. Presudila je dobra obrana Zadra. Koncentrirali su se na naš napad, dok smo mi neko vrijeme igrali bezidejno – kratko je rekao Andrić.
Marko Tomas nije imao naročito kvalitetnu šutersku večer. Iako je postigao 18 koševa, za tricu je gađao vrlo loših 1/7.
– Od početka smo igrali loše i bez energije. Primili smo 25 poena u prvoj četvrtini što je nagovijestilo našu lošu večer i poraz u konačnici. Sreća u nesreći je što smo izgubili sa šest poena razlike, što bi se moglo pokazati presudnim u slučaju stvaranja kruga sa Zadrom. Moja igra? Nisam nimalo zadovoljan. U posljednje vrijeme nisam u potpunosti zdrav i puno se mučim na parketu. Nadam se da ću do završnog turnira NLB lige biti puno bolji – riječi su Marka Tomasa. (M . L.)