Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Učinit ćemo sve da ne izigramo povjerenje navijača

Autor: Roman Morović

10.04.2010. 22:00
Učinit ćemo sve da ne izigramo povjerenje navijača

Foto: Zvonko KUCELIN



Nakon pet uzastopnih pobjeda u ligi za prvaka, ukupno šest ako računamo i posljednje kolo NLB lige, košarkaše Zadra očekuje najteži ispit u posljednjih mjesec dana. Drugi put ove sezone u Krešin dom stiže Cibona koja, unatoč nedavnom uvjerljivom porazu na gostovanju kod Cedevite, i dalje slovi za najjaču hrvatsku momčad u ovom trenutku. Zagrepčani su ove sezone već dvaput pobijedili Zadrane, treći put su im pobjedu poklonili suci, a ako tome pridodamo i posljednje dvije utakmice finala doigravanja prvenstva Hrvatske prošle sezone, činjenica je da Zadar nije pobijedio Cibonu preko deset mjeseci. Jasno, svaka utakmica je priča za sebe pa tako i ova današnja, a Zadrani se nadaju da će, uz pomoć svojih navijača, konačno pobijediti vječnog rivala i osvojiti iznimno važne bodove u utrci za prvo mjesto lige za prvaka.
– Dobro se pripremamo, igramo na domaćem terenu i mislim da bi trebali iskoristiti tu prednost naše publike da pokušamo pobijediti. Cibona je uvijek nezgodan protivnik, a ove sezone nam ne leže jer su dosta agresivni, što nam očito predstavlja problem. Međutim, nadam se da ćemo ih dočekati spremni. Ne mogu reći hoćemo li pobijediti ili izgubiti, ali sigurno da radimo sve što možemo da budemo što bolji – kaže Danijel Jusup, trener Zadra.
Zadar u boljoj formi
Cibona je nakon ispadanja iz Eurolige i završetka prvog dijela NLB lige malo pala u formi. Ozljede Tomasa, Vukušića, Bogdanovića, još od ranije i Rozića, morale su ostaviti traga pa poraz od 15 razlike od Cedevite, koja je u usponu, i nije bio toliko iznenađenje. Mučili su se „vukovi” i u prvim poluvremenima utakmica protiv Trogira kod kuće i Zaboka u gostima, ali su na kraju bez problema pobijedili visokom razlikom i trenutno su na drugom mjestu s omjerom 4-1. Eventualnom današnjom pobjedom izjednačili bi se na vrhu tablice sa Zadrom (Zagreb i Cedevita imaju 3-1 i trebaju još odigrati zaostalu međusobnu utakmicu) i napravili veliki korak ka startnoj jedinici uoči doigravanja, no isti plan imaju i Zadrani.
– Dobre momčadi drže gas onoliko koliko treba. Normalno je da dođe do određenog pada forme, međutim, kod njih se to ne odražava na rezultatu. Ne bih se time zavaravao. Oni nešto izgube, opuste se, ali u onim bitnim utakmicama su uvijek igrali dobro. Ne razmišljam previše o Ciboni i o tome u kakvoj su oni formi, nego više o našim igračima i njihovoj formi. Naravno, volio bi da su oni „dole” što se tiče forme, ali ako mi ne budemo „gore” sve isto nam je – ističe Jusup.
Moramo biti tim
Kako to Zadar treba igrati da bude „gore”?
– Prije svega moramo biti tim, da se igrači bore jedan za drugoga i da se stvori jedna kemija koja je osnova svake uspješne momčadi. Osim toga, mislim da moramo iskoristiti domaći teren i da na jednu energiju, nalet i želju pokušamo pobijediti. Naravno, uz dobru pripremu da točno znamo kako ćemo ih napasti, a kako ćemo se braniti.
Kako su na tu kemiju unutar momčadi utjecali odlazak Damira Rančića i situacija sa Trentom Plaistedom?
– U posljednje vrijeme je bilo dosta turbulencija i to nije bilo lako izdržati i pripremati se za utakmice. Koliko je to dobro ili štetno za tim, pokazat će vrijeme. Nisam uvijek za to da se tim rasipa, ali sam za to da se napravi prava kemija od početka godine. Da je to tako, vjerojatno ovoga ne bi bilo. Mi smo sada prisiljeni stvarati tu kemiju tokom sezone, a trebala bi se raditi prije sezone. Ali što je tu je, sada se moramo boriti da napravimo što bolje možemo.
Borba do kraja
Što bi moglo odlučiti ovaj derbi Cibone i Zadra? Sva tri do sada ove sezone su bila vrlo neizvjesna i odlučivale su nijanse, doslovno jedna lopta. Ako ćemo gledati po pozicijama onda su to sigurno dvoboji na vanjskim pozicijama Stipčević-Gordon, Car-Udrih i Perić-Tomas (Bogdanović), te pod košem gdje su s jedne strane Ružić, Boisa i Plaisted, a s druge Andrić, Vukušić, Bagarić i mladi Radošević. Jasno, to na papiru izgleda prilično jednostavno, no na terenu je to mnogo kompleksnije i još je mnogo detalja koji mogu odnijeti prevagu na jednu ili na drugu stranu. Skok, trica, laki poeni iz kontranapada, crne minute…
– Kao kreativci, Tomas i Gordon u svakom slučaju predvode Cibonu, međutim, ne smijemo zaboraviti ostale. Izuzetno su kvalitetni šuteri za tri poena, dosta šutiraju i opasni su u skoku u napadu. To su dva segmenta u kojima su oni izuzetno dobri. Što se tiče obrane, veoma su utrenirani i osim Bagarića svi igrači su odlični atlete, a Bagarić to kompenzira visinom. Mogu na određeni način napraviti pritisak, što predstavlja problem svim momčadima – ukratko je Jusup opisao glavne karakteristike današnjeg protivnika.
Trener Zadra nedavno je istaknuo kako je publika dosta pomogla momčadi u ključnim trenucima utakmice protiv Cedevite, a i protiv Zagreba je atmosfera bila vrlo dobra, premda je u dvorani Krešimira Ćosića bilo manje od 2000 gledatelja. Utakmice s Cibonom za sve su ljubitelje košarke u Zadru uvijek bile nešto posebno pa će i atmosfera u nedjelju sigurno biti još bolja nego do sada. Zadranima će to biti itekako potrebno.
– Mislim da nas oni najvjerniji navijači nisu napustili u ovim teškim trenucima. Zaista im se zahvaljujem i mislim da to i igračima mnogo znači. Učinit ćemo sve da to povjerenje ne izigramo. Borit ćemo se. Bez obzira na kvalitetu igre, mislim da smo se svaku utakmicu do sada borili do kraja. Ni jednu se nismo predali. Neke smo gubili u završnicama, zadnjim šutevima, ali smo se uvijek borili do kraja i to je već nešto. Bez obzira na te poraze, mislim da je ona najvjernija publika to prepoznala i nije nas ostavila. Mi to moramo respektirati i boriti se dalje, a nadam se da će onda doći i rezultat – zaključio je trener Zadra, uz dodatak da su svi igrači zdravi i spremni za utakmicu.
 


 PREKID ILI NASTAVAK CIBONINE SERIJE?


Današnji susret bit će četvrti ove sezone između Zadra i Cibone. Sva tri puta do sada slavili su Zagrepčani, dvaput u NLB ligi, te jednom u kupu Krešimira Ćosića u Trnskom, kada su pobijedili nakon produžetka, kojeg su izborili neregularnim košem Gordona u posljednjim sekundama. Krajem siječnja u Zadru, „vukovi” su također slavili u produžetku, a i prva utakmica u studenom u Zagrebu bila je neizvjesna do posljednjih trenutaka. Da li je konačno došlo vrijeme za zadarsku osvetu?
Cibona – Zadar 68:65 (7.11.2009.)
Zadar – Cibona 87:92 (31.1.2010.)
Cibona – Zadar 81:71 (18.2.2010.)




 


 BOISA: MAKSIMALNO SMO MOTIVIRANI


– Sigurno da nam je dobro došla ova pozitivna serija od šest pobjeda, ali od toga smo ipak imali tri nešto lakše utakmice protiv A-1 ligaša. U domaćim utakmicama uvijek imamo imperativ pobjede da bi uspjeli izboriti što bolju poziciju uoči play-offa. Uz dužan respekt prema ostalim momčadima, mislim da će nam u nedjelju biti puno teže nego što je bilo do sada – kazao je u najavi derbija Vladimer Boisa, krilni centar Zadra i dodao.
– Nema veze ako je Cibona prva, a Zadar osmi ili obrnuto, derbi je uvijek nešto posebno, i za jedne i za druge. Siguran sam da će biti više ljudi u dvorani nego što je bilo do sada i nadam se da će nam pomoći na putu do pobjede. Imamo lijepu priliku da dođemo do omjera 6-0 i to nam je također veliki motiv, iako, protiv Cibone je motivacija uvijek maksimalna. Triput su nas dobili ove sezone, ali sve utakmice su bile vrlo teške, neizvjesne. Nadam se da će sada biti drugačije i da ćemo mi pobijediti. Mislim da najveća opasnost prijeti prije svega od Gordona, iako ni druge nećemo podcijeniti.
Na posljednjoj utakmici protiv Zagreba vam je dosta problema pod košem stvarao Nikša Prkačin, a i Cibona ima jednog teškaša, Bagarića.
– Mislim da je Prkačin ipak kvalitetniji. On stvarno zna igrati košarku, igrao je u vrhunskim klubovima pa iako je sada možda malo izvan forme jako ga je teško čuvati. Bagarić ipak nema takvu leđnu tehniku kao Prkačin – zaključio je Gruzijac.


OKVIR – Prekid ili nastavak Cibonine serije?
 
 
OKVIR – Boisa: „Maksimalno smo motivirani”