Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Grad će i Bagatovo igralište kupovati – na rate

10.04.2011. 22:00
Grad će i Bagatovo igralište kupovati – na rate


Razlika između prodaje zemljišta na Belafuži i kupnji ovog na Bagatu bila bi oko pet milijuna kuna, rekao je Vrančić


Od prije nekoliko dana prekinute 19. sjednice Gradskog vijeća Grada Zadra ništa manje nije bio dramatičan ni njezin nastavak. Svega pet minuta nakon početka sjednice SDP-ovci su ponovno napustili vijećničke klupe jer je njihov prijedlog za pojedinačno glasovanje o kupovini Bagatovog igrališta bio odbijen. Ipak, HDZ-ovi vijećnici i njihovi koalicijski partneri ovaj su put osigurali kvorum te s 15 glasova za usvojili prijedlog kupovine zemljišta od posebnog interesa za Grad.
SDP-ovci su čekali pred vratima vijećnice da glasovanje završi, a potom su se vratili na slijedeću točku o odluci o raspisivanju javnog natječaja za postupak prodaje nekretnina u vlasništvu Grada. Riječ je o zemljištu površine 6.000 metara četvornih kod crkve na Belafuži, a kako je u svom obraćanju vijećnicima pojasnio gradonačelnik Zvonimir Vrančić, sredstvima od prodaje namaknula bi se sredstva za kupnju Bagatovog igrališta veličine 15.000 metara četvornih koje je trenutačno u vlasništvu tvrtke Lignum.
– Iako su trojica ovlaštenih sudskih vještaka potpuno različito procijenila vrijednost zemljišta, odnosno jedan je utvrdio cijenu od 140 eura po m2, drugi 182 eura m2, a treći čak 290 eura, odlučili smo da početna cijena bude 170 eura po metru četvornom. Javni natječaj trajat će mjesec dana, kako bi što vie ponuditelja imalo priliku javiti se na natječaj. Što se tiče cijene zemljišta na Bagatovom igralištu, vlasnik nam je obećao prodajnu cijenu od 115 eura po m2. Razlika između prodaje zemljišta na Belafuži i kupnji ovog na Bagatu bila bi oko pet milijuna kuna, rekao je Vrančić.
No, SDP-ovi vijećnici i ovaj su put reagirali. Raspravu je otvorio Šime Vulelija (kojem je predsjednik GV-a Živko Kolega dopustio da ostane za govornicom punih 11 minuta iako je po poslovniku dopušteno pet minuta), kojeg je zanimalo zašto Grad nije odredio natječajnu cijenu od 204 eura po m2, koliko bi iznosila sredina na temelju procjena te zašto je i na koji način Nadbiskupija izgubila vlasništvo nad tim zemljištem, odnosno zašto je raskinut sporazumni ugovor Grada i Nadbiskupije o tom zemljištu.
Gradonačelnik je rekao da je ugovor raskinut na legalan način uz odluku Suda, a o razlozima zašto je Nabiskupija odustala, ne može govoriti. SDP-ova vijećnica Ingrid Antičević-Marinović ponovno je optužila gradsku vlast za nezakonite radnje te zatražila odgovor zašto Grad “toliko silno želi kupiti zemljište na Bagatu i zašto to nije učinio kada je cijena tog zemljišta bila upola jeftnija”. Na pitanje oporbenih vijećnika kako Grad misli namiriti razliku od pet milijuna kuna, gradonačelnik nije dao konkretan odgovor ali je napomenuo mogućnost kupnje na rate. Omerka Šarić-Frantin (SDP) optužila je gradsku vlast da nema viziju:
– Vi uopće nemate viziju o tome što gradite! Govorite o gradnji novih sportskih objekata a još niste podmirili ni dugove za postojeće.
I ova je odluka usvojena usprkos protivljenju oporbe.
Vijećnici su većinom glasova izglasali (oporba je bila suzdržana) odluku kojom je bazen Kolovare dan u 20-godinju koncesiju tvrki “Zadarski šport d.o.o.”. Odsada će ova tvrtka gospodariti pomorskim dobrom i sportskim objektima na otvorenom plivalištu Kolovare po godišnjoj i vrlo simboličnoj cijeni od  1.700 kuna. Prije glasovanja po ovoj točki oporbeni vijećnici zatražili su odgodu jer su smatrali da bi na iduću sjednicu trebalo pozvati, da se izjasne predsjednika Plivačkog kluba Zadar koji je upravljao bazenom i direktora Zadarskog športa, pogotovo zbog činjenice da je Plivački klub Zadar također tražio koncesiju. Oporba je pokušala objasniti kako PK Zadar ima čak i pravo prednosti zbog povijesne uloge, no to im nije uspjelo. Vijećnici su rekli kako im je predsjednik PK Zadar Darko Smrkinić poslao pismo u kojem objašnjava kako Grad nezakonito postupa po ovom slučaju tim više što je Ministarstvo uprave, odnosno ministar Davorin Mlakar poništio odluku iz 2010. godine da se plivalište prepusti “Zadarskom športu”.
– Vas očito zanima samo kopneni dio, a ne morski jer tamo treba raditi, pa će biti vrlo zanimljivo vidjeti tko će sve na bazenu otvoriti kafiće, komentirala je Ingrid Antičević-Marinovi, a njezino mišljenje podržao je i vijećnik Josip Vlahović, osobno vrlo vezan za bazen i njegovu povijest, koji je kazao kako je očito da je riječ o slatkom zalogaju za neke poduzetnike.
HSLS-ovac Željko Predovan pak smatra da će gradska tvrtka bolje gospodariti bazenom od kluba koji je o njemu vodio brigu tu od 1955. godine, ali ga je zamimala mogućnost davanja potkoncesija, na što mu je gradonačelnik odgovorio kako se potkoncesija ne može dati kada se izdaje koncesija za posebnu upotrebu, ali da ugostitelji objekt(i) tamo može postojati.