Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Opasnost od mina nestat će tek 2019. godine

10.04.2011. 22:00
Opasnost od mina nestat će tek 2019. godine


Stoga i nadalje vrijede upozorenja o velikom oprezu za vrijeme izleta, branja šparoga i sličnih aktivnosti, koje mnogi prakticiraju u proljeće, govori Branka Kulaš, ravnateljica biogradskog Crvenog križa


Mine predstavljaju jednu od ozbiljnih prijetnji ljudskim životima i veliku odgovornost za  čovječanstvo.
Zbog dugotrajne djelotvornosti, čak i više od 50 godina,  one prijete generacijama ljudi,  ranjavaju i ubijaju civilno stanovništvo. Zaostale mine ograničavaju kretanje stanovnika,  otežavaju pristup cestama,  obradivim poljoprivrednim  površinama, izvorima pitke vode, a nerijetko uzrokuju zdravstvene i ekološke probleme.
Hrvatska je među zemljama  s najvećim brojem mina u Europi. Većina ih je postavljena  tijekom Domovinskog rata.  Ipak, broj minski sumnjivih područja se iz godine u godinu  smanjuje.
Tako se prema podacima  Hrvatskog centra za razminiranje u 2011. godini minski  sumnjivo područje proteže na  12 od ukupno 21 županije,  čime je obuhvaćena površina  od 830 četvornih kilometara.  Sav minski sumnjivi prostor u  Hrvatskoj označen je sa 16 tisuća znakova minske opasnosti, a pretpostavlja da na njemu  ima još 90 tisuća minsko-eksplozivnih sredstava. Podaci su  to iz Programa upoznavanja s  opasnošću od mina za 2011.  godinu.
Spomenuti program, kako  nam je kazala Branka Kulaš,  ravnateljica biogradskog Crvenog križa, na biogradskom se  području provodi od 1996. godine.
Tijekom tog razdoblja  održana su 542 predavanja koje je odslušalo ukupno 9.542  osoba.
Radilo se o ciljanim skupinama pa su gotovo polovinu  slušača činila djeca, a drugu  polovinu poljoprivrednici, lovci, izletnici te druge odrasle  osobe.
– Nekim sportskim klubovima darovali smo dresove s  prikladnim napisima upozorenja na mine kako bi na utakmicama i na taj način upozorili  na njihovu nazočnost i moguću  opasanost. Sa sredstvima iz  spomenutog programa i uz pomoć Grada, izgradili smo u  uvali Soline dječje igralište pod  nazivom “Sigurno mjesto za  igru”, a upriličili smo i igrokaz  za najmlađe s edukativnim porukama, prihvatljivim njihovoj  dobi. Kako je travanj Mjesec  zaštite od mina, imali smo na  samom početku gostovanje u  emisiji na lokalnoj radio postaji gdje smo nastojali ukazati  na opasnost od mina koja je,  nažalost, još uvijek prisutna.
Stoga i nadalje vrijede upozorenja o velikom oprezu za  vrijeme izleta, branja šparoga i  sličnih aktivnosti, koje mnogi  prakticiraju u proljeće, govori  Kulaš napominjući da je unatoč brojnim akcijama razminiranja ostalo još dosta opasnog prostora.
Biogradsko područje bi prema nekim procjenama u potpunosti moglo biti razminirano  do 2019. godine.