Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ingrid Antičević-Marinović preuzela ključeve briselskog ureda

10.04.2012. 22:00
Ingrid Antičević-Marinović preuzela ključeve briselskog ureda


Vrlo skoro će Odbor za građanske slobode, pravdu i unutarnje poslove imati jednu zanimljivu sjednicu na temu „Europski pristup kaznenom zakonodavstvu”, rekla je Antičević-Marinović po preuzimanju ključeva briselskog ureda


Jedina Zadranka sa statusom promatrača u Europskom parlamentu Ingrid Antičević-Marinović (SDP) od jučer boravi u Bruxellesu.
U Bruxelles je doputovalo 10 od 12 zastupnika Hrvatskog sabora, koji će do ulaska Hrvatske u EU, 1. srpnja 2013. godine, imati status promatrača u Europskom parlamentu. Odmah po dolasku zastupnici su obavili formalnosti oko akreditacije i izrade iskaznica kojima će moći ulaziti u Europski parlament, a nakon toga svaki je od promatrača dobio ključeve ureda kojeg će moći koristiti za vrijeme boravka u Bruxellesu. Zastupnici Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti) i Boro Grubišić (HDSSB) nisu doputovali u Bruxelles i oni će te formalnosti obaviti kasnije.
Hrvatski promatrači moći će sudjelovati u radu svih parlamentarnih odbora, iako formalno neće biti članovi nijednog. Status promatrača omogućava im raspravljanje, ali ne i glasovanje.
Zastupnici će se pridružiti klubovima kojima njihove stranke pripadaju. Petoro zastupnika SDP-a Ingrid Antičević-Marinović, Biljana Borzan, Romana Jerković, Tonino Picula i Tanja Vrbat te Milorad Pupovac iz SDSS-a bit će u klubu socijalista i demokrata (SD), a tri HDZ-ova zastupnika Andrej Plenković, Davor Božinović, i Frane Matušić u skupini Europske pučke stranke (EPP). Jozo Radoš će se pridružiti skupini europskih liberala (ALDE), dok će Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti) i Boro Grubišić (HDSSB) djelovati kao nezavisni zastupnici.
Hrvatski zastupnici kao promatrači imaju pravo sudjelovati u radu svih parlamentarnih odbora, no svaki od njih izabire odbore koji pokrivaju područja kojima su se i ranije bavili.
S Ingrid Antičević-Marinović razgovarali smo neposredno nakon preuzimanja ključeva briselskog ureda i prije sastanka s Hannesom Swobodom, predsjednikom kluba socijalista i demokrata u Europskom parlamentu.
– Među prvim aktivnostima svakako imam sastanak s našim klubom. Prijavila sam se za sudjelovanje u radu Odbora za građanske slobode, pravdu i unutarnje poslove (Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs) i vjerujem da će to biti prihvaćeno na sastanku s našim klubom s obzirom da sudjelovanje u odborima izabiremo u skladu s referencama. Vrlo skoro ovaj će Odbor imati jednu zanimljivu sjednicu na temu „Europski pristup kaznenom zakonodavstvu”, rekla je Antičević-Marinović. Na čelu ovog odbora je španjolski socijalist Juan Fernando Lopez Aguilar.
Tonino Picula, Jozo Radoš i Davor Božinović najavili su sudjelovanje u radu Odbora za vanjsku politiku, s tim da Radoš i Božinović žele pratiti i pododbor za obranu i sigurnost, dok Andreja Plenkovića zanima Odbor za proračun.
Hrvatski promatrači će primati plaću od Hrvatskog sabora, a Europski parlament će pokrivati troškove putovanja u Bruxelles i Strasbourg te dnevnice od 304 eura za troškove boravka.
 


 PRVA SJEDNICA S HRVATSKIM PROMATRAČIMA U STRASBORGU




Zastupnici će se tijekom ovog tjedna, unutar svojih klubova, pripremati za plenarnu sjednicu u Strasbourgu, koja počinje u utorak, kada će predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz i službeno predstaviti hrvatske promatrače.
Europski parlament ima dva sjedišta, jedno u Bruxellesu, drugo u Strasbourgu. Najmanje 12 plenarnih sjednica godišnje održava se u Strasbourgu. Plenarne sjednice u Strasbourgu u pravilu počinju ponedjeljkom poslijepodne i završavaju četvrtkom. Još nekoliko plenarnih sjednica godišnje, koje traju po dva dana i zbog čega se nazivaju mini-plenarne sjednice, održavaju se u Bruxellesu.