Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kalmeta: Lakše je bilo kada smo imali škare i sukno!

10.04.2012. 22:00
Kalmeta: Lakše je bilo kada smo imali škare i sukno!


Posebne snage ubuduće usmjerit ćemo na aktiviranje poslovno-poduzetničke zone na Sabunikama. To će za nas biti prevelik zalogaj pa molimo župana, dožupana i Božidara Kalmetu da nam pomognu u ostvarenju tog projekta – Ive Surić


Privlačani su jučer svečano obilježili Dan općine. U multimedijalnoj dvorani osnovne škole održana je svečana sjednica Općinskog vijeća kojom je predsjedavao Ante Mustać. Svečanoj sjednici nazočili su su saborski zastupnik Božidar Kalmeta, bivša zastupnica Nevenka Marinović, zadarski dožupan Đani Bunja, predsjednik Županijske skupštine Željko Lončar te načelnici susjednih općina.
– Lanjsku 2011. godinu okončali smo proračunom od 13,6 milijuna kuna, što pokazuje da smo sredstvima naših poreznika dobro gospodarili te da smo ih mudro i racionalno usmjerili u daljnji razvoj svekolikog života građana u našoj općini. Najviše sredstava usmjerili smo u daljnju izgradnju i modernizaciju komunalne infrastrukture u što se svatko može uvjeriti prošeta li od početka do kraja Privlakom, kazao je načelnik Ive Surić te dodao da pred općinskom upravom stoje novi veliki izazovi kao što su izgradnja sustava odvodnje, projekt prokopa kanala Privlački gaz, završetak radova na izgradnji mjesnog porta i marine itd.
– Posebne snage ubuduće usmjerit ćemo na aktiviranje poslovno-poduzetničke zone na Sabunikama veličine oko četiri hektara. To će za nas biti prevelik zalogaj pa stoga molimo župana Stipu Zrilića, odnosno ovdje nazočne dožupana Bunju i saborskog zastupnika Božidara Kalmetu i ostale naše saborske zastupnike da nam pomognu u ostvarenju tog projekta, istaknuo je načelnik Surić.
Čestitku Privlačanima za njihov Dan općine i 15. rođendan iskazao je dožupan Đani Bunja koji je naglasio da će Županija i nadalje prema svojim financijskim mogućnostima pomagati razvojne programe Privlake, bilo da je riječ o društvenoj ili komunalnoj infrastrukturi. Načelnik susjedne Općine Vir Kristijan Kapović čestitajući susjedima rođendan naglasio je kako je suradnja Vira i Privlake te Grada Nina na zavidnoj razini te kako je u proteklih 5 do 6 godina od države Hrvatske u razvoj ove tri susjedne jedinice lokalne samouprave investirano oko 300 milijuna kuna ocijenivši to jako pozitivnim.
– Zamislite vlast u kojoj nema niti jednog ministra, njegovog zamjenika ili pomoćnika iz naše županije. Zato se mi ovdje zajedno s našom županijom moramo okrenuti strukturnim fondovima Europske unije putem kojih ćemo realizirati čitav niz projekata. Nemamo u rukama škare i sukno pa je drugačije krojiti odijelo. Lakše je bilo kada smo te alate imali u svojim rukama. Mi se nećemo prepustiti apatiji već ćemo se s pozicije oporbe boriti za naše interese. Imamo županiju, gradove i općine i nećemo pokleknuti, ustvrdio je Kalmeta.
 Svečanost obilježavanja Dana općine na kraju je okončana zajedničkim domjenkom domaćina i njihovih gostiju uz nastup domaće ženske klape Libar i domaćeg KUD-a Privlaka.


 VIJENCI KOD SPOMENIKA PRIVLAČKIM ŽRTVAMA KOMUNISTIČKOG NASILJA




10. travnja 1279. godine datum je prvog pisanog spomena Privlake, pa su taj dan privlački vijećnici prije 15 godina jednoglasno proglasili danom Općine.
Proslava rođendana općine u kojoj živi oko tri tisuće stanovnika i koja se sa 14,65 kilometara obale rasprostire na oko 11.034 četvornih kilometara, otpočela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika privlačkim žrtvama komunističkog nasilja na mjesnom groblju, pogubljenih tijekom Drugog svjetskog rata u razdoblju od 1943. do 1945. godine, kao i ispred središnjeg križa na groblju te podno spomenika poginulim mještanima Privlake, borcima NOB-a u dvorištu osnovne škole. U izaslanstvu su pored općinskog načelnika Ive Surića i predsjednika Općinskog vijeća Ante Mustaća bili još donačelnik Kažo Kolanović, općinski vijećnici, djelatnici općinske uprave, direktorica Ureda TZ-a Iva Zorić, direktor općinskog Komunalnog poduzeća Artić i predsjednik privlačkog HDZ-a Boris Bore Glavan.