Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na “Dan masline 2012.” stigla 153 uzorka maslinovog ulja

10.04.2012. 22:00
Na  “Dan masline 2012.” stigla 153 uzorka maslinovog ulja


Program 14. manifestacije “Dan masline” koja će se u subotu održati u Š. C. Višnjik predstavljen je danas u Domu županije.  Predsjednik Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije Benito Pucar tom je prilikom obznanio da su na  “Dan masline 2012.” stigla 153 uzorka maslinovog ulja od maslinara iz šest primorskih županija. Dakako, najviše uzoraka – ukupno 110, na natjecanje su poslali maslinari i uljari s područja Zadarske županije.
– U okviru natjecateljskog dijela manifestacije ocjenjivat ćemo pakovine maslinovog ulja i maslinova ulja u rinfuzi. U kategoriji pakovina bit će proglašeno šampionsko maslinovo ulje, a bit će podijeljene i diplome za 2. i 3. mjesto u ovoj kategoriji. U kategoriji otvorenih ulja dijelit će se diplome za zlatno, srebrno i brončano djevičansko maslinovo ulje. Također će između 65 zlatnih ulja biti izabrano deset najboljih. Iako su rezultati već poznati njih ćemo zbog održavanja tenzija otkriti tek na ceremoniji proglašenja pobjednika koja će se održati s početkom u 17 sati, kazao je Pucar istaknuvši da će svo ulje koje ostane nakon manifestacije biti donirano Dječjem vrtiću “Latica” i Domu za odrasle osobe Sv. Frane.
Benito Pucar također je naglasio da s obzirom na velike suše prošle godine kvalitetom  ovogodišnjeg maslinovog ulja možemo biti iznimno zadovoljni.
Otvorenje “Dana masline 2012.” koji se održava u organizaciji Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Grada Zadra, Zadarske županije, Zavoda za javno zdravstvo Zadar, HG Županijske komore Zadar i HPB-a, bit će upriličeno s početkom u 10 sati. Program se nastavlja predavanjem dipl. ing. Snježane Skakelja, predstavnice Ministarstva poljoprivrede, koja će govoriti o regulativi u području maslinarstva do i nakon ulaska RH u EU.
Dipl. ing. Gordana Dragun iz Hrvatske poljoprivredne komore održat će predavanje na temu integrirane proizvodnje maslina, a mr. sc. Kristijan Franin s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru govorit će o pravilnoj pripremi i primjeni kemijskih sredstava za zaštitu bilja.
O normativnom uređenju postupka senzorskog ocjenjivanja kakvoće maslinovog ulja u Hrvatskoj govorit će Budimir i Ivan Galić iz Udruge maslinara i uljara Orkula Biograd.
Sa svojim iskustvima u masliniku nazočne će upoznati maslinar Zoran Zanini iz Rovinja, a nagrađivani maslinar i uljar Ivica Vlatković iz Novigrada otkrit će kako pronaći put do vrhunskog maslinovog ulja.
S početkom u 14.30 sati na programu je vođena degustacija maslinovog ulja, a od 16 do 17 sati, za kada je najavljena ceremonija proglašenja pobjednika, nazočni će moći uživati u prigodnom kulturno umjetničkom programu. 
Predstavljanju “Dana masline” su uz Benita Pucara nazočli i pročelnik županijskog UO za poljoprivredu Danijel Segarić i gradski pročelnik za poljoprivredu i razvitak otoka Ivica Katić.
Segarić je napomenuo da se 14. Dan masline održava u godini kada su maslinari s područja Zadarske županije pobjeđivali na mnogim natjecanjima ili su osvajali visoka priznanja te u godini u kojoj su trojica zadarskih maslinara uvrštena u jedan od najprestižnijih specijaliziranih vodiča “Flos Olei”, koji donosi pregled najboljih ekstra djevičanskih ulja u 2012. odabirući ih među proizvođačima iz 42 zemlje s pet kontinenata.
Ivica Katić iskoristio je pak prigodu kako bi čestitao šampionima Noćnjaka 2012. – PZ Masline i vino iz Polače te PZ Kantarača iz Male Rave.
Na predstavljaju “Dana masline” upozoreno je i na iznimnu važnost zaštite autohtonih sorti maslina, a također je istaknuta nužnost što hitnijeg udruživanja maslinara Zadarske županije u udrugu.