Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bili ste s vrećicama u rektoratu zadarskog Sveučilišta!

Autor: Novi list

10.04.2013. 22:00
Bili ste s vrećicama u rektoratu zadarskog Sveučilišta!

Foto: Zvonko KUCELIN



Polemizirajući na aktualnom prijepodnevu s HDZ-ovcima, premijer Zoran Milanović upozorio ih je da njihovi kandidati za Europski parlament krše odredbe etičkog kodeksa jer u sklopu kampanje obilaze i neke javne ustanove.
– U jedinicama lokalne samouprave u kojima su na vlast, HDZ i njegovi koalicijski partneri dolaze u domove umirovljenika, bolnice, poslovne zone, bili su i s vrećicama u rektoratu zadarskog Sveučilišta. Sve je to izričito protivno etičkom kodeksu za ove i svake izbore, a HDZ to još objavljuje na facebooku, ustvrdio je predsjednik Vlade, koji je otkrio da je splitsko sveučilište, “i to s pravom”, odbilo SDP kad su neke njihove prostorije htjeli unajmiti za neki stranački, međunarodni skup.
Na HDZ-ovoj stranici doista su video snimke iz kampanje HDZ-ovih i kandidata partnera na europskim izborima, pa se tako Dubravku Šuicu, Davora Stiera, Andreja Plenkovića, Ivanu Maletić, Ružu Tomašić, Milivoja Špiku i druge može vidjeti i u zadarskom rektoratu, virovitičkoj bolnici, dječjem domu u Novom Vinodolskom, poslovnoj zoni u Bakru… Zanimljiv je i isječak na kojem HDZ-ovci iz klupe u jednoj crkvi u Krapini slušaju predavanje lokalog župnika.
Kodeks koji je Milanović spominjao propisuje da je “tijekom izborne promidžbe, i samog postupka izbora, protivno je etici korištenje nenamjenskih sredstava, opreme, potrošenog materijala i prostorija u vlasništvu države i lokalne samouprave za aktivnosti i namjene izborne promidžbe”. Jučer smo Državnom izbornom povjerenstvu poslali upit mogu li se prigodni izborni posjeti Dubravke Šuice, Ruže Tomašić i ostalih kandidata s te liste doista smatrati kršenjem izbornih pravila ili etičkog kodeksa. Ali, odgovor nam još nije stigao.
Inače, za svake se izbore formira posebno Etičko povjerenstvo. Jedan od čalnova neslužbeno nam je rekao svoje mišljenje da u ovom slučaju nema narušavanja etičkog kodeksa. “Sporno bi bilo da je HDZ u tim javnim ustanovama održavao svoje skupove, a to se nije događalo”, kazao nam je naš sugovornik.
Dubravka Šuica, potpredsjednica HDZ-a, također je uvjerena da zajedno s kolegama nije napravila ništa problematično.