Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Obitelj je odgovorna za (ne)uspjeh razvoja djece s Down sindromom

Autor: Vanja Mirčeta

10.04.2013. 22:00
Obitelj je odgovorna za (ne)uspjeh razvoja djece s Down sindromom

Foto: Vedran SITNICA



S intervencijom se može započeti bilo kada nakon rođenja djeteta, no što se ranije krene to je učinkovitost veća. Mnogi roditelji od straha i želje da pomognu djetetu pokušavaju stvari raditi umjesto njega i za njega, čime zapravo narušavaju njihovu vještinu samozbrinjavanja, istaknula je defektologinja Dijana Miočić
U Gradskoj knjižnici održana je još jedna u nizu radionica za roditelje novorođenčadi i male djece s Down sindromom. Ova treća u nizu od šest predavanja, pod nazivom “Poticanje ranog komunikacijskog i jezično-govornog razvoja” održana je u organizaciji Udruge za Down sindrom Zadarske županije i Društva “Naša djeca” Zadar.
“Poticanje ranog komunikacijskog i jezično-govornog razvoja” naziv je radionice koju je u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar za roditelje vodila defektologinja Miočić. Ona je roditeljima djece s Down sindromom kroz prezentaciju pojašnjavala kako se ranom intervencijom utječe na poticanje normalnog razvoja djeteta i to kroz usvajanje temelja za razvoj fizičkih, jezičnih, kognitivnih, socijalnih te vještina samozbrinjavanja.
– S intervencijom se može započeti bilo kada nakon rođenja djeteta, no što se ranije krene to je učinkovitost veća. Mnogi roditelji od straha i želje da pomognu djetetu pokušavaju stvari raditi umjesto njega i za njega, čime zapravo narušavaju njihovu vještinu samozbrinjavanja, a oni su sposobni za mnogo toga iako djeluju krhki. Komunikacija s djetetom se može odvijati i bez jezika i govora, ali opet dijete mora jako puno toga razumjeti kako bi usvojilo jako kompleksnu vještinu govora. Rana komunikacija je jako važna jer je nužna za djelovanje na svijet i ljude oko sebe, osnova je za usvajanje jezika i govora, nužna za intelektualni razvoj i učenje te socijalizaciju, istaknula je Miočić.