Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Rezultate istraživanja Klarin prezentirao – novinarima!

Autor: Siniša Klarica

10.04.2013. 22:00
Rezultate istraživanja Klarin prezentirao – novinarima!

Foto: Marin GOSPIĆ



Istraživanje je pokazalo da, iako Zadar čini jako puno u promidžbi svog grada i Županije, više od trećine gostiju ne ostaje u gradu i njegovoj županiji, nego je na proputovanju kroz ostale dijelove Hrvatske


Turistička zajednica Zadarske županije jučer, zaista nije imala sreće. Zbog nedostatka kvoruma najprije nije održana 6. po redu skupština, a nešto kasnije, na prezentaciju “Stavovi i zadovoljstvo turista, korisnika niskotarifnih zračnih prijevoznika”, nije se odazvao nitko od pozvanih gradonačelnika i načelnika u Zadarskoj županiji. Stoga je Tomislav Klarin, asistent na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru okupljenim novinarima ukratko prezentirao rezultate istraživanja napravljenog za interne potrebe, ali istraživanja koje je prepoznala u županijska turistička zajednica. Začetnik ideje bila je još 2009. studentica Tamara Milković.
– Trend porasta dolaska gostiju zrakoplovima niskotarifnih prijevoznika pokazao je da se tu radi o nečemu što treba pratiti. Na razini Hrvatske udjel u dolasku gostiju ovakvim prijevozom iznosi 11 posto, a u Zadarskoj županiji je gotovo 14 posto. To prije nije bio slučaj, jer je Zadarska županija prije svega bila destinacija u koju se dolazilo motornim vozilima. Na razini prošle godine u Zadarskoj županiji je to iznosilo 200.000 gostiju u odlasku, i isto tako u dolasku, rekao je Klarin.
U većem dijelu radi se o visokoobrazovanim gostima koji su općenito zadovoljni Zadarskom županijom. Najzadovoljniji su smještajnim kapacitetima, gostoprimljivošću i sigurnošću. Zanimljivo je da nisu baš zadovoljnim gastronomskom ponudom. No prvenstveno, kaže Tomislav Klarin, “niskotarifni” gosti su zadovoljnim suncem, morem i klimom. Nedostaje im dobre i pravodobne informiranosti o izletima i robinzonskom turizmu. Istraživanje je pokazalo da, iako Zadar čini jako puno u promidžbi svog grada i Županije, više od trećine gostiju ne ostaje u gradu i njegovoj županiji, nego je na proputovanju kroz ostale dijelove Hrvatske. Najvećim dijelom je to Šibenska-kninska županija i otoci Splitsko-dalmatinske županije. Trogodišnje istraživanje je rađeno na uzorku 250-300 ispitanika u razdoblju od svibnja do listopada, pa tako nije pokazalo iz kojih dijelova Velike Britanije i Skandinavije nam dolaze gosti.