Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Mališane itekako zanimaju teme o otpadu, a znaju i što je reciklaža!

10.04.2016. 22:00
Mališane itekako  zanimaju teme o  otpadu, a znaju i što  je reciklaža!


Zadarska tvrtka za gospodarenje otpadom Eko d.o.o. u zadarskim vrtićima, ali i onima izvan Zadra provodi edukaciju o pravilnom  zbrinjavanju otpada. Ciljana skupina su predškolci kojima se na zanimljiv i djeci razumljiv način prezentira na koji način se pravilno odvaja i  odlaže otpad. Edukacija je već provedena u svim vrtićima DV Sunce, a  sada su na redu djeca iz DV Radost. Jedna od takvih edukacija provedena  je i u dječjim vrtićima “Zvjezdice” u Zemuniku Donjem, kao i škabrnjskoj “Maruškici”.
Kako se pravilno odvaja otpad, koje boje je kanta za staklo, a koje za  papir, što se s otpadom događa kasnije i kako postaje korisna sirovina,  teme su koje mališane itekako zanimaju. Mirta Matić, stručna suradnica  za edukaciju tvrtke Eko d.o.o. kaže kako su djeca za ove teme vrlo zainteresirana te kako im nisu potpuno nepoznate, budući da su im tete u vrtićima o tome već dosta govorile.
– Oduševljena sam njihovim predzanjem o pravilnom odlaganju i odvajanju otpada. Djeca su zapravo pravi mali genijalci. Tijekom edukacije  uvijek nastojim da to bude interaktivna radionica tijekom koje se djeca  doslovno natječu u tome tko više zna o otpadu i tko ga pravilnije odlaže.  Ugodno me iznenadilo kako su djeca već uvelike usvojila pojmove kao  što su recikliranje i kompostiranje. Oni već u vrtićima odavno odvajaju  papir, staklo i plastiku, a rade to i u kući gdje zajedno s roditeljima također odvajaju otpad, kaže Mirta Matić, edukatorica tvrtke Eko d.o.o. koja se, kaže, veseli svakom novom posjetu vrtiću.
Edukacije se provode i po vrtićima u Zadarskoj županiji, a prvi na redu  bili su oni u Zemuniku i Škabrnji. Mali Zemuničani i Škabrnjani pokazali  su se kao kreativni mali ljudi koji brinu o svom okolišu i prirodi, u kojoj  uživaju u svojim prekrasnim ravnokotarskim mjestima.
Sljedeći na redu su dječji vrtići u Biogradu, Sv. Filipu i Jakovu, Sukošanu i Bibinjama.