Odlaganje otpada u Jagodnji Gornjoj otišlo u povijest

Slika korisnika admin

Nakon što su u Općini Polača sanirali sva divlja odlagališta i onog najvećeg, centralnog odlagališta komunalnog otpada u Jagodnji Gornjoj, od prije nekoliko dana više nema. Jedna od ekoloških crnih točaka u Lijepoj Našoj, čija je sanacija bila od prioritetnog značenja, otišla je u ropotarnicu povijesti.

- Radovi su vrijedni 9.164.345,62 kune. Dosadašnji radovi iznose 6.152.136,68 kuna, preostaje još radova u vrijednosti od 3.012.208,94 kune, precizan je Josip Bobanović, direktor Komunalnog društva Polača d.o.o.

Projekt sanacije odlagališta svakako će doprinijeti zaštiti okoliša i unapređenju kvalitete života. Sanacija odlagališta se izvodi po najsuvremenijim EU standardima propisanim za odlagališta.

- Prednost ove opcije je činjenica da se sav otpad, stari i novoodloženi nalazi na adekvatno uređenom temeljnom brtvenom sloju, čime se u potpunosti otklanja mogućnost negativnog utjecaja procjednih voda na okoliš, ističe Josip Bobanović.

Fond za zaštitu okoliša sufinancira 90 posto projekta

Izvođači su G.T. Trade d.o.o. Split i Prizma VV d.o.o. Mali Otok kod Koprivnice. Projektni nazor vrši Hudec plan d.o.o. Zagreb, a nadzor dipl. ing. građ. Željko Čirjak iz Denmar d.o.o. Biograd na Moru.

- Sve smeće je po svim europskim, strogim ekološkim standardima dislocirano kilometar južnije na moderno odlagalište smeća, na kojem se izvode završni radovi, kazao je načelnik Viktor Prtenjača, te nastavlja:

- Novo odlagalište otpada bit će u funkciji do otvaranja županijskog Centra za gospodarenjem otpada u Biljanima Donjim, a potom zatvara svoja vrata, ističe Prtenjača

Na novom suvremenom odlagalištu u tijeku je izgradnja bazena za prikupljanje procjednih voda, bazena za oborinsku odvodnju, oblaganje kanala oborinske odvodnje, vage, praonice vozila i portirskog mjesta, dok predstoji podizanje ograde oko cijelog odlagališnog prostora i sadnja zelenog pojasa.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno