Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Tko kaže da SDP-ovci i pravaši ne mogu zajedno?!

10.04.2017. 22:00
Tko kaže da SDP-ovci i pravaši ne mogu zajedno?!


Mnoge se koalicije sklapaju ovih dana, ali ono što je pošlo za rukom županijskom HSLS-u pravi je politički presedan – u Obrovcu su liberali u koaliciji ovih dana okupili SDP i HSP! Da stvar bude zanimljivija, ujedinili su se kako bi s vlasti skinuli još jednu raritetnu koaliciju: onu HDZ-a i SDSS-a.
Predsjednik županijskog HSLS-a Marko Klanac kaže kako i nije bio problem ujediniti desnicu i ljevicu za lokalne izbore jer je situacija u ovom gradiću toliko teška da su se njegovu pozivu na suradnju svi vrlo rado odazvali.
Ovo je mrtav grad
– Ovo je mrtav grad! Grad iz kojega se stanovništvo neprestano iseljava, grad u kojemu je zavladala takva apatija da nitko, osim Gradske uprave, ovdje sebi više ne vidi budućnosti. Mladi se iseljavaju, imamo najveću stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj, čak 33 posto, a grad vode ljudi koji zajedno imaju već 400 godina. Vrijeme je da se povuku! Ne zbog svojih godina, nego zbog činjenice da u ovom siromašnom gradiću nisu napravili ništa, da je Gradska uprava sama sebi postala svrha te da je Grad Obrovac poznat po netransparentnom poslovanju. Svako malo zbog toga smo u medijima, a u gradu već 15 godina nije napravljeno ništa – kaže Klanac, dodajući kako je to osnovni motiv ujedinjenja dvije naoko nespojive političke opcije.
– S HSP-om i SDP-om smo bez problema dogovorili zajednički izlazak na izbore jer smo se ujedinili s ciljem da promijenimo ovu lošu i nesposobnu vlast, pa pozivamo i ostale stranke da nam se pridruže kako bismo suradnju proširili. Kada kažem da je vrijeme za promjene, ne mislim izgovarati neke jeftine izborne parole, već isključivo upozoriti na činjenice, a najvažnija je ona da je Obrovac po gospodarstvu i zaposlenosti zadnji u Hrvatskoj i da građani ovog malog izmučenog grada zaslužuju bolje. Upravo zato uvjeren sam da će naša koalicija dobro funkcionirati, sve u cilju da smijenimo uspavanu HDZ-ovu i SDSS-ovu vlast – poručuje Klanac, najavljujući skorašnju objavu imena kandidata za gradonačelnika i dogradonačelnike Obrovca.
Možemo napraviti ozbiljnu stvar
O tome smatraju li da će međusobno dobro funkcionirati pitali smo i čelnike obrovačkog HSP-a i SDP-a. Čelnik pravaša, Robert Gregorić, kaže kako su bez problema ušli u HSLS-ovu koaliciju jer u ovom projektu vide najbolju šansu da se pomogne gradu.
– HSP nema nikakvih neprijatelja, pa tako ni u SDP-u, dapače, svi koji su za promjene u ovom gradu dobrodošli su za suradnju. Važno je da se nađemo na istom cilju, a to je pomoć građanima. Zašto bi nam pritom bio važan stranački predznak? Vjerujem da u Obrovcu možemo napraviti ozbiljnu stvar jer građani godinama trpe situaciju u kojoj nema nikakvih promjena, primjerice kod nas u Karinu nema najosnovnijih stvari: ambulante, plaže, šetnice, groblja, kanalizacije, jednostavno nemamo ništa – zaključuje Gregorić.
SDP: Važna je ideja, a ne ideologija
Predsjednik obrovačkog SDP-a, Marin Brajnović, smatra kako njihova stranka bez problema može koalirati s HSP-om.
– Za lokalnu razinu nije toliko važno u kojoj ste stranci jer su nam važniji gradski projekti, pa se oko njih lakše okupljamo i mi s pravašima. Nije važna ideja nego ideologija, pa zašto ne bismo surađivali i s HSP-om ako smo se bez problema našli oko istih ciljeva. HSLS nas je bez ikakvog problema okupio jer smo mi i prije surađivali s njima, pa zašto ne i sada, još ovako pojačani HSP-om. Nama je samo važno da nema nikakvog ekstremizma, a nema ga jer su nam, kao ljudima koji se znaju iz istog mjesta, ipak najvažniji projekti – kaže Brajnović.