FOTOGALERIJA: Prije odlaska na Županijski sud, Horvatinčić popio kavu na Kalelargi

Slika korisnika valentinam
Županijski sud u Zadru odlučuje o žalbama
Žalba Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku podnesena je prvog dana prosinca prošle godine zbog »bitnih povreda odredaba kaznenog postupka i zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja«
Vedran SITNICA

O žalbi Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku na oslobađajuću presudu šibenskog Općinskog suda Tomislavu Horvatinčiću, optuženom za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je poginulo dvoje talijanskih državljana, danas odlučuje Županijski sud u Zadru kojem je dostavljena žalba za daljnje postupanje.

U žalbi tužiteljice Irene Senečić zatraženo je da se Tomislavu Horvatinčiću ponovno sudi zbog izazivanja pomorske nesreće kod Primoštena u kolovozu 2011. u kojoj su smrtno stradali talijanski supružnici Salpietro.

Upravo je zadarski sud odlučivao i o žalbama tužiteljstva i obrane na sudsku presudu iz studenoga 2015. godine, kada je Horvatinčić proglašen krivim i osuđen na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci uz rok kušnje od tri godine.

Vijeće Županijskog suda u Zadru je u studenom 2016. godine ukinulo presudu, a predmet je vraćen prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje zbog »formalno-pravnih pogrešaka tijekom sudskog postupka«. Potom je u listopadu prošle godine Horvatinčić na šibenskom sudu oslobođen, uz obrazloženje da je u trenutku nesreće doživio takozvanu sinkopu (iznenadan kratkotrajan gubitak svijesti).

Vijeće Županijskog suda u Zadru sada može ukinuti i vratiti na ponovno suđenje oslobađajući presudu donesenu na šibenskom sudu u listopadu prošle godine, ili je preinačiti.

Žalba Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku podnesena je prvog dana prosinca prošle godine zbog »bitnih povreda odredaba kaznenog postupka i zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja«.

U žalbi su, kažu u tom tužiteljstvu, iscrpno analizirani svi žalbeni razlozi i argumenti, kao i državnoodvjetničko stajalište zašto je zaključak suda o nepostojanju odgovornosti okrivljenika pogrešan. 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)