SDP podržao projekt Aktivni građanski odgoj OŠ Šime Budinića

Slika korisnika valentinam
Aktualni sat
Ovim projektom želimo Hrvatsku približiti modernom svijetu i djeci omogućiti kvalitetan odgoj, rekla je Danijela Vukoša
Vedran SITNICA
Danijela Vukoša (SDP)

SDP-ova Danijela Vukoša iznijela je na Aktualnom satu inicijativu za uvođenje građanskog odgoja u osnovne škole.

- Odgoj i obrazovanje za ljudska prava usklađeno je s Programom obrazovanja za ljudska prava Ujedinjenih naroda. To obrazovanje ne promiče samo znanja o ljudskim pravima i mehanizmima njihove zaštite već se nastoji razviti i vještine koje su potrebne za promociju, primjenu i zaštitu tih prava u svakodnevnim situacijama, naglasila je Vukoša te je iznijela podatke istraživanja među mladima u Hrvatskoj koja su pokazala poražavajuće rezultate - da su današnji tinejdžeri tradicionalniji od svojih roditelja, da je kod njih netolerancija prema Romima i Srbima, također, veća nego kod njihovih roditelja tijekom Domovinskog rata, da je jako izražana netrpeljivost prema seksualnim manjinama, ali i da ne znaju što je Ustrav te da je političko uređenje parlamentarno. Iznijela je i podatak da veliki postotak mladih smatra kako je aktivno sudjelovanje u politici i raznim udrugama odlika dobrog građanina. Napomenula je kako je građanski odgoj uvršten i u zakon o odgoju i obrazovanju.

- Vjerujem kako ste već čuli za učenike i učenice u OŠ Šime Budinića koji u svojoj školi marljivo rade na projektu Aktivni građanski odgoj te da su nedavno poslali pismo Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Gradu Zadru sadržaja "dajte nam oruđe da napokon promijenimo stvar i da se pomaknemo s mrtve točke. Jedan od njih je uvođenje građanskog odgoja i provođenje Kurikuralne reforme, iznijela je Vokoša dodajući kako od ukupno 86 osmaša u toj školi njih 34 pohađa građanski odgoj.

- Ovim projektom želimo Hrvatsku približiti modernom svijetu i djeci omogućiti kvalitetan odgoj. Podržavam ovu inicijativu i mislim da bi Grad Zadar trebao podržati uvođenje posebice jer tu nema ni nekih troškova, rekla je Vukoša te je upozorila gradonačelnika da Istanbulska konvencija i Europska povelja o ravnopravnosti spolova nisu isto, odnosno da se potonja odnosi na lokalnu razinu.  

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)