Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Atmosfera punih Jazina energija za MZT

11.04.2019. 16:01
Atmosfera  punih  Jazina  energija za  MZT


Nakon mjesec dana lakšeg ritma (čitaj jedna utakmica tjedno) košarkašima Zadra predstoji povratak u žrvanj koji ih prati praktički  cijelu sezonu. U narednih 15-20 dana očekuje ih rasplet osnovnog dijela  HT Premijer lige kao i ono o čemu se najviše razmišlja kvalifikacijska serija za ostanak u ABA ligi protiv skopskog MZT-a. Prvo što slijedi je pretposljednja utakmica domaće lige prije doigravanja protiv Adrie Oil Škrljeva koju Zadrani igraju u legendarnim Jazinama, a onda će se sve karte  baciti na prvu utakmicu s MZT-om koja je na rasporedu u srijedu 17.  travnja. Nekako se čini da je splet okolnosti, a misli se na kvalifikacije za  rukometno EP,  doveo do toga da Zadar taman pred 'biti ili ne biti' utakmicama s MZT-om napuni svoje baterije i podigne samopouzdanje   energijom vjerujemo punih Jazina u subotu. A u tom pravcu idu i razmišljanja jedinog aktera tih slavnih zadarskih vremena iz hrama košarke,  Šime Špralja. Za njega osobno povratak u Jazine u svojstvu kapetana u  prvoj službenoj domaćoj utakmici KK Zadra nakon čak 10 godina donosi  bujicu emocija i oživljava stare uspomene.


Euforija i adrenalin
– Igrati u Jazinama za Zadar u pravoj natjecateljskoj utakmici uistinu je  događaj koji me ne može nikako ostaviti ravnodušnim. Štoviše od prvog  treninga jučer pojavila se euforija, lupa adrenalin na sve strane i osjećam  se kao i onda kad sam započinjao košarkašku karijeru, jer sam siguran  da nas prekosutra očekuju pune Jazine i ne mogu jednostavno dočekati  da to još jednom doživim. Jesmo igrali ove sezone s Jazine-Arbanasima u  Krešinom kupu, kao i lani protiv Diadore u humanitarnoj utakmici, no  ovog puta je to prava utakmica, u svojstvu smo domaćina te sam siguran  da će atmosfera biti kao u ona stara vremena, a posebno mi je drago što  će mnogi moji suigrači moći doživjeti taj ambijent. S tom energijom koju  ćemo dobiti s tribina Jazina dobit ćemo i pravi poguranac pred najbitnije  utakmice sezone, protiv MZT-a – opisao je Špralja svoje osjećaje pred  povratak u Jazine gdje će ih dočekati protivnik koji ne bi trebao predstavljati toliki problem, no upozorenje je prva utakmica odigrana u Rijeci  gdje je Zadar teškom mukom došao do dva boda. Pobjeda 88:87 pokazala je da Škrljevo iako su trenutačno devetoplasirana momčad lige ima  igru za Nazorovu momčad. K tome Škrljevo je jučer igralo uzvratnu utakmicu finala Alpe Adria Kupa protiv mađarskog Kormenda i u Jazine dolaze po pobjedu koja im treba za plasman u doigravanje.
– Definitivno, Škrljevo nije momčad koju se može pobijediti s pola gasa. U to smo se uvjerili u prvom dijelu sezone kad smo doduše bili u paklenom ritmu od dvije utakmice tjedno, no bez obzira na to jedva smo  iščupali pobjedu. Tada smo previše oscilirali, a od kad je završio osnovni  dio ABA lige i igramo jednom tjedno vidljivi su nam pomaci na tom planu. Upisali smo tri pobjede u nizu, i jedino što bi trebali paziti jest privođenje utakmica  kraju. Protiv Cedevite smo primjerice imali sedam  viška u posljednje tri minute i nismo znali zatvoriti utakmicu već smo  dopustili Cedeviti da nam šutira za pobjedu. Moramo puno ozbiljnije  rješavati takve situacije i protiv Škrljeva očekujem da ćemo pokazati stabilnu igru i na najbolji mogući način dočekati MZT.


Agresivno na MZT
Makedonci su na meniju po novom rasporedu već u srijedu na Višnjiku. Prva utakmica uvijek je najbitnija, i sve osim pobjede u tom svojevrsnom popravnom ispitu nakon turbulentne sezone u ABA ligi bilo bi ravno katastrofi. U takav scenarij ne vjeruje nimalo kapetan momčadi. Ipak  Zadar nosi breme favorita i zbog kvalitete rostera i zbog prednosti domaćeg terena, no za ostanak u ABA ligi trebat će se pokazati i puno bolje  izdanje na  parketu što dosad u ovakvim stani-pani utakmicama nije bio  slučaj. Poučak iz utakmica s Krkom, Igokeom, ili Cibonom u Kupu to i  potvrđuje.
– Sve će ovisiti o nama u toj seriji s MZT-om. Poštujemo ih i znamo koje su im jače strane, no moramo prvenstveno gledati sebe i primijeniti na  terenu ono što je potrebno kako bi na kraju ostvarili taj ostanak u ABA ligi. Uz pravi pristup koji je neupitan u ovakvim utakmicama ključ je u  agresivnoj igri koju moramo protiv njih primijeniti. Vidljivo je da su u finalnoj seriji Druge ABA lige s Primorskom padali u trenucima kad bi ih  se stislo u obrani. Šuterska su momčad i ne smijemo se uvući u jednu lepršavu igru, već je rješenje odigrati što agresivnije, na rubu faula i u tom  slučaju ne bi trebalo biti problema. Pritisak postoji i neće biti nimalo jednostavno, ali svjesni smo u svlačionici da nema povratka nakon ovoga i  zato moramo dati sve od sebe kako bi konačno riješili taj opstanak u ligi  – zaključio je Špralja.




Prijatelju  zaželio ostanak u ABA 2  ligi
U MZT-u je od početka ove sezone stanovnik svlačionice lanjski Špraljin suigrač  Ive Ivanov. Lani su njih dvojica uz Jakova Vladovića činili senatorski trio na Višnjiku,  no ove je ostao tek Špralja, a Jakov je završio preko Hermesa u Cedeviti dok se Ive  odlučio za Skopje. Naravno, tamo je jedan od ponajboljih igrača MZT-a i velika uzdanica Makedonaca u nadolazećoj seriji protiv Zadra.
– S Ivom sam u vrhunskim odnosima, no nismo se čuli u posljednje vrijeme. I nije  red da ga sad zovem pred ove utakmice, haha. Sigurno da je on igrač koji donosi ne  samo poene nego i sve ostalo u kojoj god momčadi igrao. To se osjetilo i kod nas lani  gdje je je bio jedan od predvodnika svlačionice svojom radnom etikom, iskustvom i  igračkim kvalitetama. Šteta da će na kraju morati jedan od nas doživjeti ne ulazak u  ABA ligu, ali bez obzira na sve moram mu poželjeti da to bude baš on s MZT-om.


Bez kalkulacija u završna dva kola
Raplet HT Premijer lige u završna dva kola osnovnog dijela natjecanja postaje sve  intrigantniji. Zadar se bori s Cibonom za jednicu za što im trebaju obje pobjede, protiv Škrljeva i Šibenika na Baldekinu te jedan poraz Vukova. Ipak gledat će se i gdje  će na kraju završiti Cedevita, no kalkulacije i eventualno biranje protivnika su u  stožeru Zadra tabu tema s obzirom na dosad nestabilnu sezonu.
– Nemamo pravo na bilo kakve kalkulacije. Idemo naravno na sve pobjede do kraja  i ne interesira nas tko će na kojoj poziciji dočekati doigravanje. Ove sezone nemamo  mir i samopouzdanje da možemo ući u nekakve kalkulacije ili biranje protivnika. Nismo u situaciji  poigravati i baviti se ikakvim igrama osim onoga što nam je posao, na  terenu – kazao je Špralja.