Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

“Paška sol” dobila europsku zaštitu naziva

11.04.2019. 14:03
“Paška sol” dobila europsku zaštitu naziva


Danas je u Službenom listu Europske unije objavljena Provedbena  uredba Komisije (EU) 2019/574 od 4. travnja 2019. o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog  podrijetla „Paška sol“ ZOI čime je postala zaštićena na području cijele  Europske unije. Zaštita naziva „Paška sol“ obuhvaća dva proizvoda: sitnu morsku sol i solni cvijet.
„Paška sol“ – sitna morska sol je nemljevena morska sol, dobivena iz  morske vode Paškog zaljeva kontinuiranim ulijevanjem u sustav bazena za isparavanje, sve do kristalizacije u Solani Pag na otoku Pagu.  Oblika je pravilnih malih kristala kubične strukture koji su bijele boje te  sadrže minerale i elemente u tragovima. Većina kristala je veličine do 1  mm, pa tako 98% svih kristala prolazi kroz sito s veličinom otvora od  1,3 mm. Ima koncentrirani slani okus bez gorčine.
„Paška sol“ – solni cvijet je proizvod koji nastaje u početnoj fazi  proizvodnje sitne morske soli tj. prilikom proizvodnje ugušćene morske vode. Ima blago slatkasti okus. Tekstura je hrskava i vrlo krhka. Boja  je bijela do blijedo žuta, što je posljedica prisustva veće količine minerala. Specifičnog je okusa, manje je slana u odnosu na kuhinjsku sol te  sadrži više prirodnih minerala (magnezij, kalcij, kalij, jod). Granulacija  „Paške soli“ – solnog cvijeta je krupnija u odnosu na granulaciju „Paške  soli“ – sitne morske soli, a kristali su u obliku ljuskica i lako se drobe trljanjem pod prstima.
„Paška sol“ proizvodi se u Solani Pag u Paškom zaljevu, a njezine  specifične karakteristike proizlaze iz klimatskih uvjeta definiranog zemljopisnog područja te činjenice da je solana Pag smještena na izoliranom terenu udaljenom od teške industrije ili poljoprivredne djelatnosti.
Morska voda Paškog zaljeva iznimno je čista i profiltrirana jer je dno  Paškog zaljeva bogato školjkama koje su prirodni pročistači mora, pa  tako morska voda ima vrlo niske vrijednosti teških metala, koje su  znatno niže od prosječnih vrijednosti za Sredozemno more, odnosno  značajno su niže od koncentracija za standard kakvoće vodnog okoliša.
Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje. Iako smo najmlađa  država članica Europske unije možemo biti izrazito zadovoljni jer Republika Hrvatska ima 22 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji  naziv je zaštićen kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka  zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.