Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Perica tvrdi da nije kriv za prijevaru na porezu

11.04.2019. 09:34
Perica tvrdi da  nije kriv za  prijevaru na  porezu


Nakon što se dvaput nije odazvao pozivu suda, bivši šef zadarske Krim-policije, Zrinko Perica, optužen za kazneno djelo prijevare,  jučer se pojavio na ročištu. No prije početka rasprave, od suca Ante  Bačića odmah je zatražio izuzeće javnosti te rukama sakrio lice kako bi  izbjegao fotografiranje.
Sudac je pak odbio njegov zahtjev za udaljenjem novinara, nakon čega  je moglo započeti utvrđivanje njegovih osobnih podataka, pogotovo  adrese koja je sudu, kako je i jučer utvrđeno, sasvim nepoznata.
No, tu je došlo do pomalo neobične situacije nakon što je sudac Pericu  upitao koja je njegova trenutna adresa s obzirom da ga policija nije mogla pronaći. Perica mu je, međutim, odgovorio:
– Nemam prijavljeno ni prebivalište ni boravište – kazao je, pojašnjavajući ovu nesvakidašnji situaciju time da se odjavio u MUP-u, ali još nije  prijavio novo prebivalište, na što ga je sudac upozorio da mora prijaviti  adresu kako ne bi imao problema.


Olakšice za prijevoz
Usljedilo je čitanje optužnice koju je zastupala zamjenica zamjenica  općinskog državnog odvjetnika, Branka Rukavina:
– Okrivljenika se tereti da je od 20. veljače 2003. do 23. veljače 2012. u  Benkovcu i Zadru počinio kazneno djelo prijevare s ciljem da se u znatnoj mjeri materijalno okoristi nepripadnim ostvarenjem prava na  uvećani osobni odbitak i priznavanjem olakšica za uplaćene premije za  dopunsko zdravstveno osiguranje te nepripadnom isplatom naknade za  troškove međumjesnog javnog prijevoza koji nisu stvarno bili izvršeni;  koristeći činjenicu da od rođenja ima prijavljeno prebivalište u mjestu  koje se nalazi na području posebne državne skrbi druge skupine, a svjestan da stvarno s obitelji živi u kući koja je bila u vlasništvu njegovog punca u drugom mjestu na području posebne državne skrbi treće skupine.
Tereti ga se da je, protivno odredbama čl. 38. i čl. 63. st. 2. Općeg poreznog zakona, za svaku godinu u navedenom razdoblju podnosio ispostavi Porezne uprave prijave poreza na dohodak, lažno prikazujući  službenicima te ispostave da stvarno živi u mjestu gdje je obiteljska kuća  njegovih roditelja, zbog čega su mu oni, uvjereni da trebaju primijeniti  olakšice i umanjenja u odnosu na činjenicu prebivališta na području posebne državne skrbi druge skupine nepripadno isplatili pojedinačne iznose povrata poreza na dohodak ukupnom iznosu od 23.331,26 kuna –  stoji u optužnici kojom se Pericu tereti da se "okoristio na štetu Republike Hrvatske za ukupno 41.083,26 kuna".


Prikrivao stvarno mjesto stanovanja
Na sučevo pitanje smatra li se krivim, Perica je odgovorio "ne", nakon  čega je usljedio uvodni govor zastupnice optužbe, Branke Rukavine.
Naime, Općinsko državno odvjetništvo u ovom će postupku temeljem  prikupljene dokumentacije nastojati dokazati da je ovdje, kako je kazala  Rukavina, riječ o prijevari, a ne o utaji poreza:
– Nedvojbeno će se utvrditi da je optuženik, iako je imao formalno  prebivalište u Biloj Vlaki, prikrivao stvarno mjesto stanovanja, a na čemu  su se temeljili njegovi zahtjevi za isplatu poreza i naknadu putnih troškova, zbog čega se radi o prijevari, a ne o utaji poreza – istaknula je Rukavina.




Saslušat će se šest svjedoka
Peričina braniteljica iz proračunskih sredstava na to je odgovorila kako će "suprotno navodima zastupnika optužbe, obrana dokazati da optuženik nije počinio djelo koje mu se stavlja na teret":
– Ne postoje osnovane sumnje, a kamoli namjera, za počinjenje ovog  kaznenog djela, rekla je braniteljica.
U nastavku rasprave, sudac Bačić pročitao je imena svjedoka kojih je  predložilo Općinsko državno odvjetništvo i koji će biti saslušani na  idućoj raspravi. Ukupno ih je šest, a za iduće će se ročište pozvati njih  troje. Riječ je o roditeljima i susjedima Zrinka Perice koji bi trebali svjedočiti o njegovom stvarnom mjestu stanovanja. No, ovdje je intervenirao  sam Perica, tražeći da se njegovog oca ne poziva na raspravu zbog teške  bolesti i nedavne operacije. Sudac je na to zatražio liječničku dokumentaciju te će o saslušanji Peričina oca naknadno odlučiti.
Isuća rasprava zakazana je za svibanj.


"Nezaposlen i ne baš najboljeg  imovnog stanja"
Sudeći po njegovim odgovorima o poslu i imovini, bivši načelnik Odjela krim-policije, nakon otkaza u Policijskoj upravi zadarskoj nije baš u  najboljoj financijskoj situaciji. Naime, Perica je uhićen u veljači 2016. godine, nakon čega je suspendiran i od MUP-a dobio otkaz.
Na sučevo pitanje  kakvog je imovnog stanja, odgovorio je "ne baš najboljeg", a na pitanje o zaposlenosti, odgovorio je da je nezaposlen. To su  i razlozi zbog kojih je od suda zatražio braniteljicu na teret proračunskih  sredstava,  koja ga je jučer i zastupala u obrani, s tim da mu je naglašeno  kako u svakom trenutku može angažirati vlastitog odvjetnika.