Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sokol i Denona kandidati za županijskog državnog odvjetnika, javio se i Troskot

11.04.2019. 18:15
Sokol i Denona kandidati za županijskog državnog odvjetnika, javio se i Troskot


Iako je na čelu Županijskog državnog odvjetništva Goran  Troskot, Državnoodvjetničko vijeće (DOV) još u rujnu prošle godine  objavilo je natječaj za "jedno slobodno mjesto županijskog državnog  odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru". Sudeći po  uvjetu natječaja, Troskot ne bi mogao u utrku za još jedan mandat ukoliko se ograničenje DOV-a odnosi i na njega.
Naime, u oglasu za ovu dužnost Državnoodvjetničko vijeće izrijekom navodi:
– Temeljem članka 71. stavka 1. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću županijski državni odvjetnik ne može biti imenovan više od dva  mandata uzastopce u istom državnom odvjetništvu, a temeljem članka  107. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću navedeno ograničenje  primjenjuje se na sve osobe koje su do dana stupanja na snagu Zakona  o Državnoodvjetničkom vijeću bile državni odvjetnici – stoji u natječaju.


"Ne može u više od dva mandata uzastopce"
U pravosudnim krugovima u Zadru, međutim, saznajemo da se je  Troskot prijavio na natječaj, a kako bi javnosti pružili valjanu informaciju, u srijedu  smo mu poslali upit o tome da li je točno da se kandidirao za dužnost  županijskog državnog odvjetnika, te ima li uvjeta s obzirom da je u  oglasu naznačeno kako „županijski državni odvjetnik ne može biti imenovan više od dva mandata uzastopce u istom državnom odvjetništvu".
Od Troskota, međutim, ni traga ni glasa. Jučer smo više puta nazvali  njegov ured, potvrđeno nam je da su upit zaprimili, no on se nije oglasio. Očito na ovu temu nije htio govoriti, ali niti demantirati da se  natjecao za još jedan mandat.
Bit će stoga zanimljivo pratiti kome će Državnoodvjetničko vijeće  povjeriti mandat na čelu Državnog odvjetništva u Zadru s obzirom da  su se na natječaj javili i njegovi zamjenici, Denis Sokol i Slobodan Denona.


Ni glasa od Troskota
Naime, Troskotu je mandat istekao u ožujku ove godine, no ono što  je najintrigantije u cijeloj priči činjenica je da je Državnoodvjetničko vijeće još prije pola godine objavilo natječaj za "slobodno mjesto županijskog odvjetnika", a koje tada očito nije bilo slobodno. Znakovito je i  to da se Troskot tijekom cijelog današnjeg dana nije htio oglasiti o svojoj  kandidaturi, barem da je potvrdi ili demantira kako želi još jedan mandat županijskog tužitelja.
Kao što je poznato, prije ove dužnosti, Troskot je godinama bio zamjenik tadašnjeg tužitelja Ivana Galovića, a prethodno je radio u Općinskom državnom odvjetništvu u Benkovcu.