Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

STRUKOVNA I GRAFIČKA ŠKOLA Stručak i Spektar mogli bi ravno – na kioske

11.04.2019. 15:56
STRUKOVNA I GRAFIČKA ŠKOLA Stručak i  Spektar  mogli bi  ravno – na  kioske


Časopisi dviju zadarskih srednjih škola, Strukovne škole Vice  Vlatkovića i Prirodoslovno-grafičke škole, Stručak i Spektar među deset  su najboljih školskih časopisa te su se, od 160 predloženih časopisa, uz  još preostalih osam, imali priliku predstaviti na Državnoj smotri Lidrano.  Sa županijske razine Lidrana Zadarske županije bila su predložena četiri  časopisa, a ova dva su pozvana među deset najboljih. Poretka od tih deset na smotri Lidrana nema, ali ovo predstavlja veliki uspjeh za Zadar s  obzirom da je konkurencija jaka, najčešće dominiraju zagrebački časopisi, a bilo je i godina da niti jedan od zadarskih časopisa nije sudjelovao.


Stručak se opiturao
Spektar i Stručak su ove godine imali redizajn, a veliki trud učenika i  mentora očito se isplatio. Razgovarali smo s glavnim "krivcima" za ovaj  uspjeh. Glavni urednik Stručka je Teo Bukvić, učenik 3.a razreda, smjera  tehničar za računalstvo, mentorica Ivana Pandžić, profesorica hrvatskog  jezika vodila ga je na Lidrano, a inače zajedno s drugom profesoricom  hrvatskog, Šejlom Babin, vodi novinarsku grupu u Strukovnoj školi.  Glavna urednica Spektra je Marija Vucić, učenica 4. c, a njena mentorica  Kristina Erlić, diplomirana inženjerka grafičke tehnologije koja predaje  skupinu grafičkih predmeta u Prirodoslovno-grafičkoj školi Zadar.
Kako je rekao glavni urednik Spektra Teo Bukvić, ovo je bio deseti broj  Stručka pa su radili redizajn. Dosad je naslovnica bila u boji, a unutrašnjost je imala retro stil – poput Zadarskog lista i Slobodne Dalmacije  nekad, a sad su se, kako i piše na naslovnici, "opiturali" pa je naslovnica s  vrlo malo boje, a unutrašnjost u boji.
– Imali smo neku vrstu retrospektive – razgovarali smo sa svim bivšim  glavnim urednicima Stručka, radili osvrte na neke stare članke, a ostalo  je bilten u kojem smo pokrili sve značajnije događaje u školi. Imamo veliki tekst o sudjelovanju naših učenika na WER-u, svjetskom prvenstvu u  edukacijskoj robotici u Shangaiju, zatim intervju s Koranom Serdarević,  s profesoricom Ivanom Koren…, kazao je Bukvić dodavši kroz šalu da mu  je jako zabavno raditi na Stručku jer često može otići s nastave.
Kako kaže profesorica Pandžić, komentar stručnog povjerenstva na Lidranu je bio da Stručak slobodno može – ravno na kioske.
– Kazali su da je Stručak jako odskočio u odnosu na prošle godine, s  obzirom da je već četiri puta sudjelovao na Državnoj smotri. Rekli su da  je kao magazin, da imamo najbolje naslove, a to je škola Zadarskog lista,  gdje sam radila kao novinarka. Rekli su, također, da se vidi da imamo podršku ravnatelja i na tome zahvaljujemo našem ravnatelju Tihomiru  Tomčiću, ali i da kao škola imamo jako puno sadržaja, vlastite ekskluzive  koje ne moramo tražiti izvan škole, rekla je Pandžić.
Prošle godine su na Lidranu sudjelovali i sa Stručkom i s pojedinačnim  radom – Marko Ladof je napisao intervju s Goranom Višnjićem kojeg je  uspio intervjuirati uživo, a mentorica mu je bila Šejla Babin.
– Samo želim reći da sam jako ponosna na naše učenike, na njihovu  volju i entuzijazam. Sami postavljaju pitanja, dolaze s temama, postali  su pravi mali novinari, govori profesorica Babin.
Pandžić je još dodala kako prvi put ove godine na Lidranu nisu dobili  "packu" zbog fotografija upravo zbog međuškolske suradnje ovih dviju  škola.
– Lani na Lidranu smo se upoznale i dogovorile suradnju te su profesorice iz Grafičke, Anamarija Ivković i Martina Perić, organizirale radionicu iz fotografije za naše učenike. I ove godine nam je povjerenstvo na  Lidranu pohvalilo fotografije, kazala je Pandžić.


Spektar o Z generaciji
A kako pričaju Marija Vucić i Kristina Erlić, časopis Spektar od svih ostalih izdvaja to što je u potpunosti nastao u njihovoj, Prirodoslovno-grafičkoj školi.
– Osim što su tekstove i fotografije radili učenici, radili su i pripremu,  tisak i doradu i to učenici 4.c razreda, smjera grafički urednik dizajner s  profesorom Ivicom Šimurinom. Povjerenstvo je posebno bilo zapanjeno  s kvalitetom tiska s obzirom da je tiskano u školi. Čak se i Stručak više  puta tiskao kod nas. Na zadnjoj strani nas zabavlja strip našeg ravnatelja  Tomislava Grbina i to je zapravo jedino u Spektru što učenici nisu napravili, govori Erlić.
Kako dodaje Erlić, ove godine su napravili kompletan redizajn Spektra  – od logotipa, rubrika, teme broja pa nadalje, a posebno se vodilo računa  o naslovnici za koju su dobili odlične komentare.
– Osim toga, povjerenstvo nam je pohvalilo kvalitetu fotografija, a od  članaka su istaknuli temu broja Z generaciju, Ekransko ludilo te duplericu fotografija naših učenika koje su bile objavljene i u Zadarskom listu,  kazala je Erlić.
Glavna urednica, učenica Marija Vucić, kaže da se prvi put odlučila za  ovako nešto i da je bilo jako zanimljivo.
– Pisala sam članke, s profesoricom pokušavala razraditi temu broja,  da učenicima na što zanimljiviji način pokušamo predstaviti sve vrline i  mane naše generacije. Neki od članaka su: 'Jesmo li spremni na promjene koje donosi tehnologija?' – govori o tome kako tehnologija utječe na  nas, da li nas zbližava ili zapravo udaljava i čini usamljenima… Zatim  'Ekransko ludilo', 'Sukob generacija', 'Biti Z prijatelj' i literarni rad 'Gdje  je nestao čovjek?'. Obradili smo i školska događanja tijekom godine, Eko  dane, posebno Zadarsku kopču, sportsko-edukativnu utrku koju je smislila naša profesorica, govori Vucić.
Erlić je na kraju zaključila da ovaj uspjeh školskog časopisa ne bi mogao biti moguć bez profesora koji s puno volje rade s učenicima i daju se  u to.
– Osim profesorice Marije Ljubičić, koja je radila lekturu i korekturu,  istaknula bih još i angažman profesorica Anamarije Ivković, Martine Perić i profesora Ivice Antića, koji već preko 10 godina sudjeluje na Lidranu. I naravno ravnatelja koji nas uvijek potiče da sudjelujemo u svim aktivnostima, da s učenicima izađemo iz učionica u realno okruženje, rekla  je Erlić, dodavši da su na državnoj razini Lidrana ove godine iz njihove  škole sudjelovali sa svojim učenicima i profesorica Ivković s radioigrom i  profesor Antić s dramskim prikazom. Radioigru su radili učenici 4.d, Leonarda Bonačić i David Padovan, a scenski prikaz "Učitelj je i vjera i nevjera" Petar Kevrić iz 1.d razreda.