Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

ZNANOST I OBRAZOVANJE Zadranin Borislav Grgin odobrit će novu hrvatsku povijest u školama

11.04.2019. 07:47
ZNANOST I OBRAZOVANJE Zadranin Borislav Grgin odobrit će novu hrvatsku povijest u školama


Mladenko Domazet s Filozofskog fakulteta u Splitu, Damir Karić iz Hrvatske akademije za znanost i umjetnost te Borislav Grgin s Filozofskog fakulteta u Zagrebu – trojica su imenovanih stručnjaka, profesora povijesti, koje je premijer Andrej Plenković  postavio u stručnu radnu skupinu koja mora dovršiti kurikul povijesti, jedini kurikul koji je ostao nespreman za ministričinu “Školu za život” koja s primjenom u svim školama počinje u rujnu – objavio je Večernji list krajem veljače.


Zadarski gimnazijalac
Za zadarsku javnost zanimljiv je u toj vijesti podatak da je jedan od te Plenkovićeve trojke koja će odobriti novu hrvatsku povijest u školama – Zadranin. To je Borislav Grgin, danas profesor povijesti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, inače zadarski gimnazijalac koji je u generaciji 1982/83. maturirao u tadašnjem Školskom centru za odgoj i usmjereno obrazovanje Juraj Baraković, smjer „Suradnik u kulturnim i znanstvenim ustanovama“. Razrednica mu je tada bila profesorica Jasenka Vežić. Grgin je bio izvrstan učenik, a već je za gimnazijskih dana iskazivao poseban interes za povijest, što je kasnije potvrdio i upisivanjem studija povijesti i svojom budućom znanstvenom karijerom.
Inače, do kraja veljače, kako je objavio Večernji list, na javnu raspravu o novom kurikulumu povijesti u školama, pristiglo je više od dvadeset komentara koje mora obraditi ova radna skupina i o tome dati svoje mišljenje.
Kako je objavio Večernji list, imenovanje troje novih stručnjaka „rezultat je bukvice koju je premijer Plenković očitao ministrici Divjak – koja je kurikul povijesti dvaput stavila na javno savjetovanje tvrdeći da je posljednja imenovana stručna skupina, u kojoj je osoba koju je imenovalo Ministarstvo obrazovanja, znatno izmijenila kurikul povijesti od verzije dane na prvo javno savjetovanje“. U istome članku dalje stoji: „Štoviše, kada je ministrica Divjak odlučila ponoviti javnu raspravu, stručnoj radnoj skupini za povijest 24 sata prije završetka javne rasprave istekao je mandat, a Divjak se nije izjasnila hoće li im ga produljiti ili će, po pravilima, raspisati novi natječaj. Umjesto odgovora, razvila se debata o zastupljenosti holokausta u sadržaju povijesti za učenike“.


Povijest zadarskih otoka
O Zadraninu i zagrebačkom sveučilišnom profesoru Borislavu Grginu, čiji su roditelji bili ugledni profesori na katedri za psihologiju zadarskog Filozofskog fakulteta, na Wikipediji se može, između ostaloga pročitati da je rođen u Koprivnici 1965., a od 1990., zaposlen je kao znanstveni novak na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Godine 1993. obranio je u Zagrebu magistarski rad Društveni razvoj zadarskog otočja u drugoj polovici 14. i prvoj polovici 15. stoljeća. U školskoj godini 1993./94. pohađao je interdisciplinarni poslijediplomski studij iz srednjovjekovnih studija na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti, gdje je 1994. obranio magistarsku radnju The Family Frankapani and King Matthias Corvinus, stekavši zvanje Master of Arts (M.A.). Godine 1998. obranio je u Zagrebu doktorsku disertaciju Kralj Matijaš Korvin i Hrvatska. Godine 1995. izabran je u zvanje asistenta na Odsjeku za povijest, 1998. izabran je u istraživačko zvanje višeg asistenta na Odsjeku za povijest, a 1. siječnja 2000. nastupio je u znanstveno-nastavnom zvanju docenta za predmet Povijest Srednje i Jugoistočne Europe u ranom novom vijeku. Godine 2003. prešao je na predmet Svjetska povijest u srednjem vijeku te je od listopada iste godine i predstojnik Katedre za svjetsku povijest u srednjem vijeku. U prosincu 2004. izabran je u znanstveno-nastavno zvanje izvanrednog profesora na navedenoj Katedri.




Tko je s njim išao u razred
U 4. G razredu zadarske gimnazije Jurja Barakovića, u generaciji 1982./83., zajedno s Borislavom Grginom, maturirali su sljedeći učenici: Batković Vanja, Ćorić Danja, Ćoza Vesna, Ivančević Milena, Jerkušić Tea, Klarin Helena, Kraljev Gordana, Lončar Karmen, Luburović Željko, Majkić Dragan, Majstorović Biserka, Matacin Nina, Mlinar Ozren, Mikić Valentina, Murk Danijela, Nekić Maja, Pavić Branka, Pavić Tanja, Pavlović Dejan, Peričić Eugenija, Petričić Željko, Ruić Renata, Selimović Šenol, Soljačić Mario, Strihić Lorena, Šarić Irena, Šeparović Julijana, Vanjak Senija i Žigić Tatjana.