Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Europski novac za nematerijalnu baštinu benkovačkog kraja

11.04.2020. 18:35


I dok smo kao globalno društvo suočeni s bremenitim izazovima ostaju nam i oni koje susrećemo u svojim sredinama. Svjedoci smo vremena kad međugeneracijski jaz postaje sve veći čak i u ruralnim sredinama, a Kako bi se premostio taj jaz te povećala socijalna uključenost različitih dobnih skupina, zajedničkim je snagama projektni konzorcij kojeg čini Udruga Klapa Asseria i partner – Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA i Kulturno-umjetničko društvo Branimir, uspješno su prijavili projekt i ostvarili EU financiranje za projekt pod nazivom – »Bokun ure kulture«.
Alat kojim će se projektni konzorcij boriti protiv socijalne isključenosti je zajednička nematerijalna baština koja se očuvala unatoč svim povijesnim nedaćama s kojima se naše područje susretalo i susreće. Provedbom projekta »Bokun ure kulture« razvit će se socijalna usluga i sadržaji na području Grada Benkovca za 50 osoba i to 40 starijih od 54 godine i 10 mlađih od 54 godine.


Projekt »Bokun ure kulture«
– Provedbom radionica pjevanja, ojkanja, scenskog nastupa itd. kreirat će se kulturni program kojim će se povećati socijalna uključenost kroz kulturu, umjetnost i vokalnu baštinu. Kroz projekt će se također ojačati kapaciteti organizacija civilnog društva s naglaskom na kulturno umjetnička društva. Deset članova OCD-a, steći će znanja i vještine kroz individualne tečajeve pjevanja, individualne tečajeve sviranja i potpore u međusektorskoj suradnji za razvoj novih inicijativa – objasnila je Ivana Dević zamjenica ravnatelja Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije.
Sve aktivnosti bit će usmjerene ostvarivanju cilja projekta, a to je kreiranje kulturno-umjetničkog programa temeljenog na nematerijalnoj kulturnoj baštini koji će omogućiti sudjelovanje i socijalno uključivanje ciljnih skupina kroz provedbu participativnih kulturnih aktivnosti.


Promocija kulturnih aktivnosti
– Cjelokupnu provedbu projekta pratit će javne kampanje za podizanje svijesti kroz različite komunikacijske medije čiji će napori biti usmjereni na senzibilizaciju šire javnosti u svrhu promocije kulturnih aktivnosti. Projektom »Bokun ure kulture«, kreirat će se nova socijalna kulturno-umjetnička usluga, koja će potaknuti razvoj pozitivnih društvenih stavova i vrijednosti, te će se na taj način unaprijediti socijalna uključenost na području Grada Benkovca za 50 osoba. Vrijednost projekta: 1.280.900,50 kuna, a trajanje projekta je dvije godine – dodala je Ivana Dević.