Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Manje ljudi, manje posla, manje problema

11.04.2020. 09:06


Mirko Šapina, zaposlenik u gradskoj komunalnoj tvrtci Čistoća, usprkos pandemiji koronavirusom i mjerama Stožera civilne zaštite, svoj posao svakodnevno obavlja po ustaljenoj rutini i radnom vremenu. Kao i godinama ranije, Mirko na Poluotok dolazi u pet sati, uzima opremu i kreće s čišćenjem Foruma, Kalelarge, Narodnog trga… Ali ipak se, kaže, puno toga promijenilo u posljednjih mjesec i pol.
– Na posao dolazim u pet i završavam ga u 12. Tako već dvadeset godina, ali ne pamtim da već oko pet ne bih sreo nekoga u šetnji sa psom. Sada su rijetki na ulici i u 6.30. Prvih dana ta tišina, prazne i puste ulice… Sve mi je to bilo čudno, a onda sam se navikao, kaže Mirko dodajući kako više nema ni javljanja poznanika koje godinama na istim relacijama sreće. Svi se, kaže, pridržavaju socijalne distance, a ćakulu ili javljanje i dobacivanje pokoje riječi u prolazu, zamijenilo je klimanje glavom.
– Ljudi su disciplinirani i to je dobro. A moram biti iskren da je meni osobno, što se posla tiče, sada lakše. Manje ljudi, manje posla, manje problema. Ranije uspijem sve dovršiti, govori Mirko te kroz šalu dobacuje kako se i ptice drže propisanih mjera.
– Šalu na stranu, zaista je puno manje galebova i golubova. Tu na Forumu ih je znalo već ujutro biti krcato. Sada ne rade ugostiteljski objekti, nema učenika, studenata, turista i drugih koji su ih hranili, pa su se premjestili na druge lokacije, zaključuje Mirko izražavajući nadu kako će sve ovo brzo proći i u grad se vratiti ona ustaljena rutina pa makar to za njega značilo i više posla i obaveza. Dodaje kako se on osobno ne boji COVID-a, kako se pridržava naputaka i nosi zaštitnu masku i rukavice, a to preporučuje i svima drugima jer je to, ističe, jedini način da zaštitimo sebe i druge te da koronavirus što prije bude prošlost.