Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

POREZ ZA DRUGI KVARTAL Otpis paušala svim iznajmljivačima

11.04.2020. 14:08


 Iznajmljivači paušalisti neće morati platiti paušal poreza na dohodak za drugi kvartal. Naime, Porezna uprava je objavila kako svim iznajmljivačima, bez obveze podnošenja posebnog zahtjeva, otpisuje obvezu poreza koja se odnosi na drugo tromjesečje, odnosno koju bi bili dužni platiti do kraja drugog tromjesečja, što znači do 30. lipnja ove godine.
Velika je to novost za iznajmljivače koji su u situaciji pandemije koronavirusa ostali bez gostiju, kao i uostalom čitav turistički sektor, a samim time i bez prihoda. Najavljenim mjerama pomoći gospodarstvu, Vlada je iznajmljivačima omogućila da zatraže odgodu plaćanja paušala poreza na dohodak za prvi kvartal, međutim, ostalo je pitanje što će biti s drugim kvartalom, s obzirom da prihoda i dalje nema. Najnovije vijesti govore da se paušal za drugi kvartal ipak otpisuje te da neće biti potrebno ispunjavati niti slati ikakve zahtjeve za otpisom.


Rezultat pregovora
Rezultat je to intenzivnih pregovora Ministarstva turizma i Porezne uprave, a na inicijativu Zajednice obiteljskog turizma Hrvatske gospodarske komore. Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK, istakla je zadovoljstvo što su institucije izašle ususret iznajmljivačima.
– Ovo će sigurno biti velika pomoć iznajmljivačima u situaciji u kakvoj su se našli, s obzirom da prometa nema. Što se tiče obveza iznajmljivača, još uvijek smo u pregovorima i oko zahtjeva za odgodom koji su dostavljeni 31. ožujka, a za koje je odgoda odbijena, rekla je predsjednica Zajednice obiteljskog turizma.


Vrijeme za prilagodbu
Naime, u Poreznoj upravi navode kako su iznajmljivači koji su podnijeli zahtjev za odgodom plaćanja poreza za prvi kvartal do 30. ožujka, za obvezu koja je dospjela 31. ožujka, ostvarili pravo na odgodu plaćanja te obveze do 30. lipnja 2020., te se ista neće otpisati. No, tko je podnio zahjev 31. ožujka, ne ulazi u odgodu plaćanja prema aktualnom tumačenju. U Zajednici dakle traže da i oni koji su zahtjev za odgodom plaćanja predali 31. ožujka budu obuhvaćeni mjerom Vlade pa treba vidjeti hoće li se to promijeniti ili neće.
Da podsjetimo, iznajmljivači su čekali s uplaćivanjem prve rate paušalnog poreza jer su čekali da vide koje će mjere pomoći gospodarstvu biti namijenjene njima i hoće li uopće morati platiti prvu ratu. Tako da se odgodu moglo zatražiti tek kada je ta mjera bila objavljena, što nije ostavilo predug rok za reguliranje ove obveze. Među iznajmljivačima ima i mnogo umirovljenika pa je jasno da je nekome trebalo i nešto dulje da se u cijeloj priči snađe. No, većina je ipak uspjela na vrijeme poslati zahtjev.
A što se tiče ostalih mjera, kao što je poznato, iznajmljivači također ove godine plaćaju upola manju paušalnu turističku pristojbu, s time da se ona na pomoćne krevete ipak ne primjenjuje, dok mnogi traže i da se iznajmljivačima omogući moratorij na kredite. Danas u Hrvatskoj ima više od 100 tisuća iznajmljivača, koji ostvaruju preko 50 posto turističkog prometa.