Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

POROD U DOBA KORONE Karuc: “Trudnice s koronavirusom rađat će na carski rez”

11.04.2020. 09:41


Iako nam se čini kako je zbog globalne pandemije život stao, to nije u potpunosti istina. Naime, svakog dana svugdje u svijetu rađa se na tisuće djece, a veliki broj trudnica trenutno u neizvjesnosti i strepnji čeka na termin poroda. Od početka epidemije koronavirusa zabranjeni su svi posjeti u bolnici, a time je, radi sigurnosti, onemogućena i pratnja partnera pri porodu.
Također, uvedene su nove postrožene smjernice prema kojima se vodi posebna pozornost je li trudnica zdrava ili zaražena koronavirusom.
Naime, posljednjih nekoliko dana u medijima se govorilo o tome kako će sve trudnice u Hrvatskoj, koje budu imale pozitivan test na COVID-19 rađati carskim rezom. Pojašnjenje za ovu odluku je kako se djeca rođena vaginalnim porodom, ako je majka zaražena, mogu zaraziti, dok djeca rođena na carski rez, ne mogu.
Ovo je zabrinulo velik broj trudnica koje bi trebale roditi u nadolazećem razdoblju jer nisu sigurne kako će se sve ovo odvijati te hoće li morati roditi na carski rez, za kojega se zna da je mnogo kompliciraniji te postoji rizik jer je riječ o operaciji, a o postoperativnom
oporavku ne treba niti govoriti.


RODA poslala pismo ministru
Na ove vijesti su se očitovale i članice udruge RODA (udruge roditelja u akciji) koje su upozorile kako su ove izjave u suprotnosti s preporukama za postupanje kod sumnje ili kliničkih znakova koronavirusne infekcije u trudnoći koje je 16. ožujka 2020. donijelo Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju (HDGO) u kojima se navodi: »Za trudnice s potvrđenom infekcijom, vrijeme porođaja treba individualizirati ovisno o tjednu trudnoće i uvjetima majke, fetusa i porođaja. Prednost treba uvijek kada je to moguće dati vaginalnom porođaju s indukcijom i mogućim operativnim zahvatom radi izbjegavanja iscrpljenosti majke.« RODA je zbog ove situacije poslala i otvoreno pismo ministru zdravstva Viliju Berošu u kojem upozoravaju kako se »unatoč preporukama međunarodnih organizacija, u hrvatskim rodilištima prakticira carski rez i odvajanje djece od majki koje su pozitivne na koronavirus, neposredno nakon poroda. Time se, uz sve druge rizike koje takav pristup ima, ignorira činjenica da je dojenje iznimno važna epidemiološka mjera, jer majčin organizam koji se bori protiv COVID-a u organizmu pokreće imunološku reakciju koja će pomoći njenom djetetu da lakše prebrodi bolest, što, osim što doprinosi zdravlju djeteta i, stručnjaci pretpostavljaju, blažem obliku bolesti, ako se dijete zarazi, štedi i resurse zdravstvenog sustava.«
I mnoge trudnice s kojima smo razgovarali su uznemirene ovom situacijom i ne mogu u potpunosti uživati u zadnjim danima trudnoće. Uz opasnost od zaraze i nemogućnost izlaska iz stanova, sada ih još muči i činjenica kako uz njih u tom, najvažnijem trenutku u životu neće biti njihov partner, ali i činjenica kako bi možda trebale na carski rez.


U zadarskoj bolnici predvidjeli postupnik
– Situaciju da moj partner neće biti sa mnom sam već prihvatila, iako mi je i to teško, ali tješim se činjenicom da su i naše majke rađale same. Međutim, ovo s carskim rezom me pomalo plaši. Ne znam kako će oni raditi te testove, hoće li testirati sve trudnice koje dođu, je li zaista potreban carski rez… mnogo je nejasnoća. Ipak, termin mi je tek početkom lipnja te se nadam kako će se do tada situacija smiriti, rekla nam je jedna sugovornica koja je htjela ostati anonimna. Ona, kao i mnoge druge trudnice, posljednje tjedne trudnoće prolazi u strahu i neizvjesnosti zatvorena u svome domu, a sve kako bi spriječila mogućnost zaraze.
O cijeloj ovoj situaciji pitali smo zamjenika ravnatelja OB Zadar Edija Karuca koji nam je rekao kako su oni predvidjeli postupnik prema trudnicama koje trebaju roditi.
– Naš je postupnik sličan onome u Zagrebu, dakle sve trudnice za koje znamo da su pozitivne bit će porođene carskim rezom. Također, one za koje se sumnja da su pozitivne će se testirati. Jedino u slučaju da pozitivna žena dođe, a porod je već uznapredovao, odnosno da je samo dva do tri sata do poroda, završit ćemo porod prirodnim putem, pojasnio je Edi Karuc.