Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

ZA HUMANITARNI CILJ Zadarski umjetnici zajedno za zadarsku Opću bolnicu

11.04.2020. 18:48


Koroni usprkos, jučer prijepodne u Gradskoj loži zaposlenici zadarskog Narodnog muzeja zajedno s ravnateljicom Renatom Peroš, poštujući sve mjere zaštite – propisanu međusobnu udaljenost od dva metra te noseći zaštitne maskice i rukavice, postavljali su izložbu zadarskih umjetnika u organizaciji Narodnog muzeja i u suradnji sa Zadarskom županijom.


Javili se i umjetnici iz drugih gradova
Izložba je humanitarnog karaktera jer će sav prihod od prodaje umjetničkih djela biti uplaćen na račun zadarske Opće bolnice za kupnju potrebne zaštitne opreme.
– Ideju i inicijativu za ovu izložbu pokrenuli su sami zadarski umjetnici koju su željeli pomoći donacijom svojih djela. S obzirom na to da su i svi muzeji zatvoreni, bit će ovo virtualna izložba, a uskoro ćemo imati i videouradak s podacima o svakom pojedinom autoru, njegovu djelu i početnoj cijeni koju je odredio sam umjetnik jer je izložba bila zamišljena kao aukcija. No, možda se jave i neke ustanove, institucije koje su spremne platiti i više za ovaj humanitarni cilj. Javili su nam se i umjetnici iz Zagreba, Osijeka i Splita koji se također, žele uključiti. Oni će poslati svoje radove, rekla je Marija Vidučić koordinatorica ove izložbe.
Dakle, i Narodni muzej Zadar zatvoren je za javnost i posjetitelje, ali na službenim web stranicama muzeja, na YouTube kanalu te na Facebook i Instagram stranicama, PR služba na dnevnoj bazi objavljuje zanimljive sadržaje kako bi svim svojim korisnicima na neki način olakšala ovo vrijeme u izolaciji. Tako se, primjerice, na YouTube kanalu Muzeja nalaze videomaterijali koji posjetitelje vode kroz stalne postave svih odjela.


Podsjetnik na velike izložbe
– Također, razradili smo i detaljni plan sukladno kojem ćemo onima koji prate naš rad omogućiti uvid u bitan dio naših materijala i arhive na način da ćemo kroz nadolazeće vrijeme objavljivati snimke i materijale vezane za sva atraktivnija događanja koja je muzej organizirao prethodnih godina. Poput primjerice, naših vrhunskih ljetnih izložbi – Chagall, Warhol, Dali, Smotre folklora te niza drugih izložbi i događanja koji su se odvijali u muzejskim prostorima. Osim toga, na našim kanalima do sada ste mogli vidjeti i online radionice, prezentaciju atraktivnih muzejskih eksponata, te čak i online igre poput primjerice, slagalica za one najmlađe ili pronađi razlike. Tu su i zanimljivi kvizovi putem kojih naše posjetitelje opet upoznajemo s našim fundusom kao i s radom našeg kadra, rekla je ravanteljica zadarskog Narodnog muzeja Renata Peroš.
Novonastala situacija je, naravno, utjecala i na rad muzeja kao i na provedbu planova i realizaciju predviđenih programa. U prvom redu, prema riječima ravnateljice Peroš, riječ je o otkazivanju odnosno odgodi dijela izložbi koje su trebale biti održane u izložbenim prostorima tijekom travnja. Daljnji tijek održavanja izložbi te realizacija predviđenog plana i programa muzeja ovisit će o daljnjem razvoju situacije s virusom COVID-19.
 




Picasso na čekanju


Ravnateljica Narodnog muzeja u Zadru Renata Peroš još je naglasila kako im je i ove godine bila namjera nastaviti s dobrom praksom i pripremiti veliku izložbu i od toga ne odustaju.
– Naime, ljeto 2020. u Kneževoj palači trebalo je donijeti još jedno poznato svjetsko ime. Riječ je o jednom od najvećih umjetnika 20. stoljeća – Picassu. Ova izložba javnosti će predstaviti dio Picassove kolekcije keramike. Izložba zapravo javnosti predstavlja do sada najmanje istraženo područje u slikarevom opusu – njegove radove u keramici. Osim keramike, na izložbi će biti predstavljeno i tridesetak originalnih grafičkih radova i postera koje je slikar sam izrađivao za svaku svoju godišnju izložbu keramike. Što se tiče pregovora, oni su završeni, a s pripremama oko same izložbe došli smo do samog kraja. Preostala je još samo realizacija te otvaranje vrata našim posjetiteljima. Kako za sada stvari stoje, nema govora o otkazivanju ove atraktivne izložbe, iako će termin otvorenja koji je bio predviđen za početak lipnja možda, biti pomaknut ovisno o razvoju situacije. Nadamo se da će se trenutačna situacija što prije smiriti kako bismo što prije i mi mogli nastaviti s našim planovima i realizacijom programa, naglasila je Peroš.