Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Dominirali tri četvrtine pa sve prosuli u završnih šest minuta

11.04.2021. 07:04


»Dabogda imao pa nemao«, s tom poznatom drevnom židovskom kletvom najbolje je okarakterizirati jučerašnju predstavu košarkaša Zadra na gostovanju u Draženovom domu u sklopu 25. kola ABA lige. Držali su, doslovno, igrači pod vodstvom Veljka Mršića zagrebačku Cibonu na konopcima veći dio susreta, vodili duge 34 minute, i to nerijetko deset do dvanaest koševa, da bi u završnici potpuno potonuli s tek tri ubačena poena u šest minuta, što je domaća momčad koja je u ovu utakmicu ušla s tek devet igrača u zapisniku iskoristila za potpuni preokret. Uzela je Cibona tako svom ljutom rivalu pobjedu ispred nosa, za kojom se na Višnjiku, nadamo se, i neće previše žaliti ako se u zadnje dvije utakmice uspije osigurati regionalni spas, u protivnom bi završna četvrtina ove utakmice u Zagrebu mogla dugo odzvanjati u ušima igrača Zadra koji su ponovno pokazali gomilu slabosti u prijelomnim trenucima i na tom više psihološkom segmentu morat će Mršić dobrano poraditi ako se misle ostvariti zacrtani ovosezonski ciljevi.


Dobra rola Palokaja
Iako je trener Cibone pomalo iznenadio neuvrštavanjem u početnih pet svojeg nominalno prvog centra Darka Planinića, Zadrani nisu iskoristili blagodati dvoboja Onuakua i neiskusnog Brankovića. Zato je sve nadoknadila vanjska linija na čiji pogon je Mršićev sastav doslovno poletio na otvaranju dvoboja. Carter, Palokaj i Mavra iskombinirali su svih 20 poena Zadra u početnih sedam minuta, a posebno se svidio doprinos mladog Jana Palokaja u tih 11 prednosti (9:20). Ubacio je bek Zadra osam koševa od čega su bile dvije trice, što je sigurno zaboljelo domaćeg stratega koji ga je odlučio u obrani svrstati u kategoriju koncepcijskog rizika. Ipak, Cibosi se malo uspijevaju sabrati u završne tri minute prve dionice. Ubacili su domaći košarkaši i prvu tricu, preko Marića, te su uz nekoliko odlazaka na liniju za bacanja malo primirili nabujalu zadarsku rijeku. U drugu četvrtinu ušli su tako s prihvatljiva dva posjeda zaostatka (17:23), no gosti su imali spreman odgovor preko Kodija Justicea koji je s pet poena u nizu vratio 11 viška (19:30), a još veći dobitak za Mršićevu momčad pokazale su se brojne osobne greške Ciboninih ključnih igrača. Polovicom druge četvrtine Prkačin, Planinić i Marić su morali na klupu zbog tri osobne i Jovanović, koji je ionako u ovaj dvoboj ušao sa osjetno suženom rotacijom, suočio se s gotovo bezizlaznom situacijom. Ali, stigla je ubrzo pomoć s gostujuće strane, jer Zadrani ne da nisu iskoristili idealni scenarij i dokrajčili protivnika do odlaska u svlačionice, već su dopustili Ciboni potpuni povratak u utakmicu. Koštalo je, uvelike, Mršićevu momčad neshvatljiva nepreciznost s linije za bacanja, promašili su ih čak osam od 16 ispucanih, a onda se ukazao dotad totalno beskrvni domaćin s tricama Radovčića i Novačića što je na semafor pred nastavak utakmice postavilo 33:36, a samo dvije i pol minute prije Zadar je ugodno živio na 25:35.


Novi bijeg pa potop
Naravno, s psihološke strane Cibona je napravila potpuni zaokret i ta jedna dobra energija držala ih je na otvaranju treće četvrtine kad su uglavnom preko Novačića pronalazili put do koša (42:44). Druga polovica te dionice otišla je pak debelo na stranu gostujućeg sastava koji je unatoč velikim problemima s kadrom pod obručem (peta osobna Onuakua i Vukovića), ponovno pobjegao na 12 prednosti (51:63). Velike zasluge za taj nalet išle su na adresu Aleksandra Bursaća koji je svakako nadoknadio blijedu partiju iz prvog poluvremena. Zabio je u trećoj dionici košarkaš iz Rume čak deset koševa, a jako bitne poene za ostanak na ugodnih plus 12 (53:65) pred završnu četvrtinu, ubacio je i Jure Planinić. Ipak, Cibona je vrlo brzo uzvratila, prepolovivši zaostatak u samo dvije minute, s tricama Novačića i Marića (59:65), naznačivši tako potpuni povratak »Vukova« na ulasku u završne četiri minute. Ponovno se kobnim pokazao Novačić, koji je ubacio svoju šestu tricu, dodao je pet poena i Darko Planinić, te je rezultat vraćen na početak (72:72). Zadrani su ostali potpuno šokirani tom odličnom dionicom Cibosa, ostavši bez ubačaja duge tri minute. Ukazao se Palokaj tricom kojom se vratila nakratko prednost (74:75) na stranu Zadra, no na drugoj strani nije se pazilo u obrani na Prkačina čiji koš za 76:75 će se potom pokazati ključem ovog dvoboja. Imali su priliku košarkaši Zadra preko Mavre u zadnjem napadu usmjeriti bodove prema Višnjiku, no kapetanov šut za tri nije prošao kroz mrežicu što je značilo da će Cibona ipak do pobjede, s kojom se bitnije približila luci spasa, a Mršićevim igračima je ostalo brige oko o(p)stanka razriješiti u srijedu kada je na repertoaru ponovno Cibona, ali u Krešinom domu. Kod poraženih Carter je bio najefikasniji sa 16 koševa, dok su Bursać i Palokaj dodali po 13, a kod Cibone se neumoljivim pokazao Novačić s 23 poena, uz šut za tri šest od deset.




CIBONA 77 – ZADAR 75
(17:23, 16:13, 20:29, 24:10)
ZAGREB – KC Dražen Petrović. Bez gledatelja. Suci: Saša Pukl, Uroš Obrknežević i Radoš Arsenijević.
CIBONA: Radovčić 12, Planinić 12, Marić 6, Novačić 23, Prkačin 8, Gnjidić 6, Branković 4, Drežnjak 4, Nakić 2. Trener: Vladimir Jovanović.
ZADAR: Carter 16, Jordano 2, Justice 9, Palokaj 13, Vuković 2, Bursać 13, Junaković 2, Mavra 8, Onuaku 2, Planinić 7, Kraljević 1. Trener: Veljko Mršić.
Šut za dva: Cibona 16-35 (46%); Zadar 22-40 (55%).
Šut za tri: Cibona 9-19 (47%); Zadar 6-15 (40%).
Slobodna bacanja: Cibona 18-24 (75%); Zadar 13-23 (57%).
Skokovi: Cibona 28 (22+6); Zadar 26 (21+5).