Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Grozdana Perić: Lažu da sam rekla da ne vole Hrvatsku

11.04.2021. 14:00


Predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun Zadranka Grozdana Perić (HDZ) negira da je u petak kritičarima Nacionalnog plana oporavka rekla ne vole Hrvatsku i zatim naprasno prekinula sjednicu na kojoj se raspravljalo o ovom dokumentu. Zastupnica stranke Centar Marijana Puljak, kao i dvoje vanjskih članova Odbora za financije i državni proračun, Iva Tomić i Vuk Vuković, u petak su se zgražali zbog navodnog postupka Grozdane Perić, a ona nam je jučer kazala da su to »gnjusne laži i izmišljotine«. Sjednicu je, ističe, vodila na tolerantan način i svakome je omogućila iznošenje mišljenja o Nacionalnom planu oporavka.
– Nije sjednica trajala pola sata nego sat i 45 minuta. Prvo je govorio predstavnik Vlade, potom saborski zastupnici, uključujući i gospođu Puljak, a onda i vanjski članovi Odbora. Nikoga nisam prekidala, imali su vrlo dugačke ekspozee i svatko je rekao svoje. Moja je bila završna riječ, a, kako sam u petak imala još obveza, nakon toga sam zaključila sjednicu Odbora. Smatrala sam da je sve rečeno. Ali, gospođa Puljak, koja misli da je sve sama katastrofa, našla se uvrijeđena mojim istupom i htjela je lamentirati o tome kako ja nisam u pravu. Ne, rekla sam joj, ovo je bila moja završna riječ, sjednica je gotova i idemo dalje, imamo i drugih obaveza osim sjednice Odbora za financije i državni proračun. Tim više što smo, ponavljam, prije toga razgovarali sat i 45 minuta i nitko nije bio zakinut u želji da iskaže svoje stavove o Nacionalnom planu oporavka. Štoviše, svi su oni govorili dulje nego ja, što sam im tolerirala, ali ništa ne može trajati beskonačno, ispričala nam je Grozdana Perić kako je ona doživjela ovu sjednicu i zbog čega nije dopustila replike na svoju raspravu.


Kvalitetan materijal
Zanimalo nas je što je to točno rekla, a što je Marijana Puljak okarakterizirala kao skandalozno. HDZ-ova zastupnica demantira da je bilo kome zamjerila nedostatak ljubavi prema domovini.
– Govorila sam o tome da će Hrvatska dobiti značajna financijska sredstva, preko šest milijarda eura, koja moramo potrošiti sukladno propisanim kriterijima. Svaka od država članica Europske unije može osporiti nečiji nacionalni plan u slučaju da nije u suglasju s uredbama. Gospođa Puljak i gospodin Vuković skloni su tvrditi da ništa u Hrvatskoj ne valja, da je sve korumpirano, da javne nabave nisu nepristane. U petak su i za digitalizaciju rekli da je loša. Zato sam osjetila potrebu kazati im da moramo voljeti sami sebe i svoju državu i priznati da je dosta toga i dobro napravljeno. Na kraju krajeva, u razdoblju pandemije i potresa Hrvatska je kao rijetko koja država uspjela organizirati online školsku nastavu. Druge su zemlje od nas o tome učile. Javna uprava u Hrvatskoj funkcionira cijelo vrijeme unatoč lockdownu, pa, naglasila sam, moramo sami sebe poštovati. Važno je da poštujemo vlastitu državu jer onda će nas i drugi. U tom sam konteksu pohvalila Nacionalni plan oporavka kao kvalitetan materijal, a prije mene je to učinio i gospodin Josip Tica, koji je rekao da je on bolji nego Nacionalna razvojna strategija. To je sve što sam rekla u završnom izlaganju, uvjerava Grozdana Perić.


Pravo na mišljenje
Kategorički odbacuje drukčija tumačenja njezinih riječi sa sjednice Odbora za financije i državni proračun.
– Nikome nisam rekla tu budalaštinu da ne voli Hrvatsku, to je izmišljotina gospođe Puljak. Isključivo sam iznosila činjenice, a svatko ima pravo na svoje mišljenje. Nitko niti ne očekuje da opozicija podržava sve što radi Vlade. Vrlo sam tolerantna osoba, gnjusna je laž da sam rekla što mi se pripisuje. To je prestrašno, prestrašno. Prošle godine je i Hrvoje Bujas iz udruge Glas poduzetnika krivo interpretirao moje riječi s jedne debate i još mi na društvenim mrežama pokazao srednji prst, na što nisam reagirala jer je ispod moje razine, zaključuje Grozdana Perić.