Socijala odavno prerasla prostore zadarskog Centra u neboderu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Napreduju radovi na bivšem Domu za odgoj vrijedni 22,2 milijuna kuna
CZSS Zadar će napokon biti pristupačan za osobe smanjene pokretljivosti. Pristup novoj građevini osobama smanjene pokretljivosti omogućit će se pješačkim pristupom, a pristup etaži prizemlja u zgradu (oba ulaza - u CZSS i podružnicu Obiteljskog centra) riješit će se u jednom nivou. Pristup katovima omogućit će se invalidskim dizalom. A zgrada će biti poboljšana u smislu energetske učinkovitosti, ističe ravnateljica Čuljak Jovančević
Vedran SITNICA
U bivšu zgradu Doma za odgoj uselit će CZSS

Ruše se dijelovi bivšeg Doma za odgoj, djece i mladeži, nakon čega slijedi rekonstrukcija zgrade, opremanje i useljenje novog stanara - Centra za socijalnu skrb Zadar. Porast broja stanovništva, a time i nasilja u obitelji, skučeni neadekvatni prostori raštrkani na tri mjesta u kojima su nerijetka bila i maltretiranja zaposlenika, neki su od najvažnijih razloga zbog kojih se u Centru itekako raduju preseljenju. Osim djelatnika, profitirat će i korisnici koji će imati kvaliteniju sulugu na jednom mjestu. Cijeli projekt ide prema cilju deinstitucionalizacije i bolje mreže socijalnih usluga u zajednici.
Kako doznajemo od ravnateljice Centra za socijalnu skrb Zadar, Martine Čuljak Jovančević, ukupna procijenjena vrijednost projekta je 22.246.734,53 kn. Od toga je 12.949.629,22 kn iz sredstava EU, dok je ostatak osiguralo nadležno Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u svom financijskom planu za 2022. i 2023. godinu.

Korist od preseljenja bit će višestruka

- Radovi se odvijaju prema dinamičkom planu. U prvoj fazi porušen je kompletan prizemni objekt, i porušeni svi nekonstruktivni dijelovi većeg objekta te izvedene sve demontaže. Isto tako, raščišćena je kompletna parcela oko objekta i porušeno sve što je bilo potrebno. U sljedećoj fazi predstoji rušenje dijela većeg objekta te izvedba nove konstrukcije, kako većeg objekta, tako i novog prizemnog objekta. Za sada nema nikakvih arheoloških nalazišta, a i tijekom dosadašnjih radova nema ni naznake da bi ih moglo biti, rekla je Čuljak Jovančević.
Radovi su započeli 31. siječnja 2022. godine. Izvođač radova je Hidro Eko Futura d.o.o. iz Zagreba, a stručni nadzor provodi Helion Group d.o.o iz Osijeka.
Završetak kompletnih radova je prema ugovoru i dinamičkom planu 24. srpnja 2023. s tim da je namjera izvođača radova da nastoje završiti i prije ugovorenog roka.
Korist od preseljenja bit će višestruka i za djelatnike i za korisnike.
- Problematika dosadašnjeg prostora leži u više razloga. Djelatnici CZSS-a Zadar trenutno djeluju u skučenim prostorima na tri lokacije koje ne zadovoljavaju potrebe i ne omogućuju CZSS-u da uposli kapacitete potrebne za normalno funkcioniranje u skladu s Pravilnikom (tzv. sistematizacija). Rad na tri lokacije znači i nedovoljno interne komunikacije za rješavanje pojedinačnih slučajeva, nerazmjenu iskustva i nedovoljnu koordiniranost unutar sustava na lokalnoj razini. Osim toga, postoji i sigurnosni faktor. Naime, djelatnici CZSS-a Zadar nerijetko su žrtve maltretiranja od strane nezadovoljnih klijenata pa se neke od lokacija moraju i zaključavati za radnog vremena jer ne postoji dovoljno prostora, ali ni financijskih sredstava za dodatno zaštitarsko osoblje, pojašnjava ravnateljica probleme rada u sadašnjim prostorima.

Povećao se broj nasilja u obitelji

Kako nastavlja dalje, korisnici Centra su, pak, zbunjeni jer nisu sigurni koju lokaciju u kojem slučaju trebaju posjetiti kako bi riješili neki problem.
- Nerijetko se događa da korisnici i odustanu od posjeta Centru što može dovesti do nerješavanja problema i uvećanja socijalno rizičnih situacija ili pak neispunjavanja njihovih prava na socijalne usluge. Kao drugo, niti jedna od postojeće tri lokacije nije pristupačna osobama smanjene pokretljivosti. Ove osobe redoviti su korisnici naših usluga, a pravo na pristup socijalnim uslugama neizjednačeno je s drugim korisnicima. Nadalje, od razdoblja Domovinskog rata pa do danas promijenio se sastav stanovništva na području nadležnosti CZSS-a Zadar, povećao se broj nasilja u obitelji, te se povećava i potreba za intervencijom i dodatnim izvaninstitucijskim uslugama u okviru svog djelovanja, navodi Čuljak Jonvančević.
Također, jako je važna lokacija. Kako ističe ravnateljica, usluge Centra moraju biti dostupne u neposrednoj blizini centra i javnog prijevoza, tako da lokacija Centra ne može biti bilo gdje.
- Specifičnost Zadra je u tome da se naglo razvio i da su se sva nastojanja traženja alternativne lokacije pokazala kao neprihvatljiva i neprimjerena. Zgrada koja je u procesu rekonstrukcije bila je prevelika za potrebe rada Doma za odgoj djece i mladeži Zadar. Razvojem izvaninstitucijskih usluga i prelaskom korisnika u organizirano stanovanje smanjuje se potreba za prostorom. Istovremeno, ta zgrada je energetski neučinkovita i skupa za održavanje s obzirom na svoju dotrajalost te bi predstavljala teret za državu ukoliko se ne obnovi i ne koristi primjereno. Ovim projektom će se sva vanjska stolarija zamijeniti novom koja je prilagođena zahtjevima za racionalnom uporabom energije i toplinske zaštite zgrade, pojašnjava ravnateljica.

Instaliranje kuhinje za 180-200 obroka

U istoj zgradi uredit će se i kuhinja za Dom Sv. Frane i boravak Centra za pružanje usluga u zajednici Zadar (nove ustanovu u koju se transformirao Dom za odgoj djece i mladeži), s obzirom da više nema vlastitu kuhinju nakon iseljenja.
- Za sve uključene dionike ubrzanje procesa deinstitucionalizacije i transformacije socijalnih usluga znači i prilagodbu koja se ne može odgađati. Prilagodba je nužno i infrastrukturna kako bi omogućila daljnji razvoj izvaninstitucijskih usluga i podrške korisnicima. I CZSS Zadar i Dom Sv. Frane ne mogu se prilagoditi reformi bez planiranih investicija, govori Čuljak Jovančević te sumira korist za sve uključene dionike.
- Dom Sv. Frane imat će prostor u kojem će biti moguće instalirati kuhinju za 180-200 obroka. CZSS Zadar dobit će primjerene i funkcionalne prostore na jedinoj dostupnoj lokaciji koja je primjerena za rad CZSS-a i koja će omogućiti prilagodbu specifičnim problemima na lokalnoj razini i reformskim promjenama u sustavu socijalne skrbi. CZSS Zadar će napokon biti pristupačan za osobe smanjene pokretljivosti. Pristup novoj građevini osobama smanjene pokretljivosti omogućit će se pješačkim pristupom, a pristup etaži prizemlja u zgradu (oba ulaza - u CZSS i podružnicu Obiteljskog centra) riješit će se u jednom nivou. Pristup katovima omogućit će se invalidskim dizalom. A zgrada će biti poboljšana u smislu energetske učinkovitosti, zaključuje ravnateljica Centra.

Nabava dostavnog vozila za Dom Sv. Frane i hibridnog za CZSS

Dom Sv. Frane razvio je uslugu pomoći u kući koja uključuje i dostavu obroka u kući za starije i nemoćne osobe. Kako govori Čuljak Jovančević, jednom razvijena usluga pokazala je da su potrebe puno veće nego se prvotno mislilo te postojeći kapaciteti ne dopuštaju daljnje proširenje ove usluge.
- Osim problema vezanih uz samu građevinu, projekt će riješiti i druge probleme nabavom opreme. Nabavom kuhinje i dostavnog vozila Dom Sv. Frane moći će osigurati na dnevnoj bazi 100 obroka za izvaninstitucijske usluge pomoći u kući za starije i nemoćne. Pored toga, osigurat će se i 85 obroka za poludnevne boravke u školama i pri Centru za pružanje usluga u zajednici Zadar za djecu s problemima u ponašanju. Nabavom sustava halo-pomoć koji predstavlja oblik skrbi za starije i nemoćne osobe u njihovom domu pridonijet će se smanjenju potrebe za institucionalizacijom za dodatnih 100 osoba. Usluga savjetovanja i pomaganja koju pruža CZSS Zadar unaprijedit će se nabavom vozila. Ovo vozilo bit će hibridno što će dodatno pridonijeti održivom razvoju.

Razvoj mreže podrške u zajednici

Projektom će se osigurati primjereni uvjeti za rad CZSS-a Zadar, ističe ravnateljica.
- To, između ostalog, znači i mogućnost olakšanog individualnog i grupnog savjetovanja, primjereniji rad sa strankama, olakšano implementiranje profesionalne etike, povećanu djelotvornost u korist klijenata, olakšanu internu komunikaciju i poboljšanje usluge savjetovanja i pomaganja (nabavom vozila).
Sve navedeno potrebno je kako bi se ostvarila značajnija uloga CZSS-a u sprječavanju institucionalizacije i tako ostvario indirektni doprinos smanjenju broja korisnika smještaja. Projekt, stoga, uključuje prevenciju institucionalizacije te razvoj mreže izvaninstitucijskih usluga i službi podrške u zajednici. Projekt će dati doprinos pokazatelju neposrednih rezultata sa 45 rekonstruiranih funkcionalnih infrastrukturnih jedinica, govori Čuljak Jovančević.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno