Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Donat u najboljim godinama

Autor: Nebojša Gunjević

10.05.2009. 22:00
Donat u najboljim godinama

Foto: Filip BRALA



Postali smo prepoznatljiva ekipa i protivnici u ligi nas respektiraju – kaže Julija Kaleb


Kada netko ima 47 godina i aktivno se bavi sportom 32 godine te se ne srami svoje igre, dapače, niti skriva svoje godine, onda se čovjek mora sjetiti onoga vica koji kaže da su deset najboljih godina u ženinu životu one između dvadesetdevete i tridesete te konstatirati da su i vicevi samo dijelom istiniti. Julija Kaleb, trenerica i igračica Odbojkaškoga kluba Donat, nastupala je u sedam klubova, a igrala je i Prvu ligu kada je ona zahvaćala daleko veći prostor i sigurno bila kvalitetnija. Ove godine njezin Donat osvojio je ponovno četvrto mjesto u Drugoj ligi. Uspjeh ili neuspjeh?
– Zadovoljni smo. Predviđala sam na početku sezone da ćemo biti do petog mjesta, a s četvrtim mjestom drugu godinu zaredom potvrdili smo da smo ekipa za gornji dio ljestvice. U prvoj godini nastupanja u Drugoj ligi bile smo pete, a prošlu i ovu sezonu četvrte. Postali smo prepoznatljiva ekipa i protivnici u ligi nas respektiraju.
Nijedan besplatni termin
Koji su bili problemi i poteškoće u sezoni?
– Što se tiče financija i dotacija Grada, mi smo stvarno nezadovoljni. Drugu godinu zaredom dobivamo 20.000 kuna da se pokrije druga i treća liga, što smatram da je smiješno jer smo jedini odbojkaški klub u Gradu koji plaća sve utakmice i sve treninge. Nemamo nijedan termin besplatan. Da bismo odigrali utakmicu, ili kadetsku ili seniorsku, moramo rezervirati i platiti dvoranu puna tri sata. To nam je najveći problem. Ovu godinu smo uspjeli dogovoriti s Milanom Čankovićem da utakmice igramo samo u dvorani Franka Lisice, a treniramo sa seniorskom ekipom na tri različita mjesta – osim u dvorani Franka Lisice još i u Sukošanu, i to u jako kasnom terminu te u Ravnicama, gdje nam dosta termina propadne kada gostujemo subotom.
Što biste okarakterizirali kao pozitivno u sezoni?
– Mislim da je četvrto mjesto jako pozitivno kad se zna da u ovoj ligi pet klubova igra viši rang. Šibenik, Marina Kaštela, Dubrovnik, Split i Zadar nas dočekuju s igračicama iz Prve B lige i po meni to nije pravedno. Ako je dogovor da se igračice kale, onda bi tu trebale igrati igračice s klupe, a ne igračice nositeljice igre tih klubova u Prvoj ligi. Pozitivno je i to što smo ekipu dosta pomladili te smo uspjeli ukomponirati šest igračica koje lani nisu igrale, a četiri od njih su bile standardne u prvoj postavi. U drugom dijelu smo pridružili i dvije kadetkinje, koje nisu samo sjedile na klupi.
Kako vidite učinak igračica?
– Marija Krečak, koja je došla iz Dubrovnika, iskristalizirala je svoje mjesto kao tehničar. Lucija Bilaver, koja je također tek došla, u potpunosti je zadovoljila, kao i kadetkinje Josipa Miočić i Barbara Pedić. Iz Rijeke nam je došla Stefani Mikulec i na nju svakako računamo i sljedeću godinu, ovisno o njenim obvezama na fakultetu. Barbara Lenkić je putovala iz Splita da bi odigrala utakmice, također zbog obveza na fakultetu, i odigrala je sve utakmice na takav način. Ostatak ekipe je na svojim pozicijama dao koliko je mogao i u konačnici je sve dobro završilo.
Škola odbojke
Ostale aktivnosti u klubu teku uredno?
– Ovu godinu pomjerili smo školu odbojke, uspjevši odvojiti grupe djece. S kadetkinjama radi profesor Frane Vidov, a grupu početnica, koje smo ove godine uveli od 1. do 4. razreda, vodi profesorica Petra Lovrinov. Dosada je sve to bilo u jednoj grupi. To je najveći pomak, mada kadetkinje imaju problem jer treniraju u OŠ Petra Preradovića i u OŠ Šime Budinića. Glavni nam je problem dvorana.
Koji su Donatovi ciljevi u sljedećoj godini?
– Budući da je liga ovakva, teško je planirati vrh Druge lige, iako smo lani dokazali da je i to moguće jer smo bili drugi do zadnja tri kola. Ali za to se treba puno toga poklopiti. Otvoreni smo za prinove, svakako ćemo nastojati ekipu pomladiti, ali ne toliko da rezultat bude nevažan.
Možda još nešto treba reći?
– Nadamo se da će Grad prepoznati da ima više odbojkaških klubova koji isto rade kvalitetno, uključujući velik broj djece te da bi podjela financija trebala biti drugačija. Osim toga, mi smo jedini klub koji i preko ljeta radi. Nastavljamo raditi sa svima koji imaju želju, ove godine će to biti na otvorenim terenima vojarne Franka Lisice.


 DOBRA LIGA, LOŠE SUĐENJE




Kakva je kvaliteta Druge lige?
– Kvaliteta igre koja je prisutna u Drugoj ligi je odlična, mogu to reći gledajući i utakmice Prve B lige. Kad je riječ o suđenju ima puno kritika i pritužbi, jer često se dogodi da suci riješe utakmicu, a ne igračice. Natjecanje i odbojka tako gube draž.


 KĆI ANTONIJA PRVAKINJA BELGIJE


Antonija Kaleb, Julijina kći, odbojkašica koja igra na mjestu srednjega blokera s ekipom Dauphines Charleroi postala je ovosezonskim prvakom Belgije pobijedivši ekipu Astérix Kieldrecht, prošlogodišnje prvakinje, 3:2 u setovima u petom susretu doigravanja za prvaka. Dauphines je u Charleroiu na svome terenu izgubio prvi susret 0:3, ali je odmah u drugoj utakmici uspio kao gost u Kieldrechtu uzvratiti 1:3 za porez. Treću i četvrtu utakmicu ekipe su dobile na svojim terenima a povremena hrvatska reprezentativka dodala je naslovima državnih prvaka koje je osvojila s ekipom Rijeke i belgijanski naslov u napetoj zadnjoj utakmici. Antonija će za nekoliko dana doći kući na odmor, a u klubu su joj ponudili novi ugovor na još godinu dana.