Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

IZBORI 2009: BENKOVAC

Autor: Nives Rogoznica

10.05.2009. 22:00
IZBORI 2009: BENKOVAC


Od petorice kandidata za benkovačkog gradonačelnika, samo je jedan stranački, a riječ je HDZ-ovom kandidatu Željku Katuši, dok su ostala četvorica nezavisni kandidati.  Istodobno se za mjesta u Gradskom vijeću natječe ukupno deset lista. Predstavljamo kandidate za gradonačelnika, te nositelje onih lista za Gradsko vijeće koje nisu istaknule svojeg kandidata za gradonačelnika. Svaki od kandidata imao je priliku ocijeniti rad dosadašnje vlasti, te iznijeti glavne smjernice svojeg programa, odnosno programa svoje stranke ili liste. Do zaključenja ovog broja, nismo, međutim, uspjeli stupiti u kontakt s nositeljem liste Demokratske partije srba (DPS) Bogdanom Mimićem.
Stanko Čirjak: Studentima auto za diplomu
– Dosadašnja vlast bila je vlast gluha za potrebe naroda u Benkovcu i okolici, otupjela na sve socijalne probleme, bahata i ohola. Bezidejni su i nemaju više ništa za pružiti. Narod je ogorčen na njihov i rad, nemaju nikakvog povjerenja, te većina želi apstinirati od izbora jer kažu da nemaju za koga glasovati. Stvorili su određenu glasačku mašineriju i glasovati će samo oni koji su bili privilegirani. Ta je vlast dobro umrežena; oni se često nalaze na kartanju, u restoranima, na bućama, i to je njihov domet. Malaksali su, i njihovi su programi takvi. Sa sredstvima s kojima su raspolagali u toliko dugom razdoblju mogli su učiniti daleko više i kvalitetnije,ali nisu. Prate ih razne afere vezane uz Dom zdravlja, Hladnjaču i Vinariju Benkovac, smatra Stanko Čirjak, nezavisni kandidat za gradonačelnika.
– Ja nudim daleko više, kvalitetnije i bolje, osobito što se tiče poticanja proizvodnje, osnivanja fonda za male poduzetnike, davanja pozajmica obrtnicima i zanatlijama, jačeg poticanja poljoprivrednih djelatnosti, poticanja stočarskih farmi i donacija za nabavu matičnih stada ovaca, koza i drugog. Dovesti ću asfalt do svake kuće, rekonstruirati loše ceste koje su oni asfaltirali, poglavito u samom gradu Benkovcu. Postavit ću kanalizaciju gdje ona u gradu ne postoji, a također i javnu rasvjetu. Instalirati ću vodovodne mreže za okolna sela, gdje ona ne postoji, i tako dovesti vodu. Vezano uz kamenolom vlada opći nered i sramota za grad i županiju. Nakon eksploatacije kamena, nitko teren ne sanira za sobom, a taj dio treba pošumit, i jedan dio prenamijeniti za sadnju maslina i u pašnjake. Ppoticanje seoskog turizma do sad uopće nije postojalo, a okolna sela odumiru. Socijalni program treba osnažiti poglavito uvođenjem donacija za majčinstvo majkama koje rode peto dijete, i nakon toga. Razumije se, govorim o mjesečnoj pomoći, a posebno će se davati porodne naknade za opremu novorođenčeta i pomoć za krštenje djeteta u iznosu od 10.000 kuna za peto dijete. Braniteljima će iči mjesečna pomoć u iznosu od 1.500 kuna, a također i samcima i nemoćnima. Pomoć umirovljenicima bit će 500 kuna mjesečno za one s mirovinama nižim od 1.500 kuna. Pomoć će se davati i u prigodi ukopa hrvatskog branitelja i članova obitelji slabijeg imovinskog stanja, a u programu su i razne jednokratne pomoći potrebitima i bolesnicima, te pomoć u većem iznosu za stipendiranje učenika, kao i pomoć kulturnim organizacijama, KUD-ovima i sportskim organizacijama. Svakom studentu koji diplomira na dar će biti dat automobil, maturantima računalo, učenicima trećeg i četvrtog razreda škole bespatne knjige. U programu je i izgradnja staračkog doma, te uređenje vlasničkih odnosa kolodvora, kazao je Čirjak.
Željko Katuša: Zaposliti 500 ljudi
– Dio sam vlasti u Gradu Benkovcu od osnivanja Grada do danas, najprije kao član Poglavarstva, a u zadnjoj godini bio sam zamjenik gradonačelnika. Apsolutno dajem pozitivnu ocjenu toj vlasti iz razloga što je sve planirano kroz ove četiri godine i realizirano. Bili smo vrlo objektivni u našim procjenama i sve što smo obećali biračima smo i napravili, bez obzira je li u pitanju infrastruktura, gospodarstvo, socijalni programi, sport, kultura ili predškolski odgoj. Kad govorimo o gospodarstvu, najvažnija stvar je zapošljavanje koje je temelj razvoja svakog kraja, i zato želim istaknuti skori završetak infrastrukture u poslovnoj zoni „Šopot”. To je zona koja ima 60 hektara i važno je naglasiti da su sve parcele za buduće pogone prodane ulagačima. Kad ta zona zaživi, kad se naprave proizvodni i uslužni objekti, zapošljavat će preko 500 ljudi i nezaposlenost u Gradu Benkovcu će praktično nestati. U protekle četiri godine smo asfaltirali oko 60 kilometara nerazvrstanih cesta u svim naseljima. Također smo izgradili magistralni vodovod Bukivić-Lisičić, vodospremu i crpnu stanicu „Lisičić”, te mjesnu vodovodnu mrežu u Lisičiću. Ovih danas smo započeli izgradnju magistralnog vodovoda Benkovac-Perušić-Lepuri-Bulić-Vukšić-Prović. Također smo izradili projektnu dokumentaciju za sve vodovodne mreže za ova naselja. Ovih dana je u rad pušten novi dječji vrtić s uređenim okolišem u kojem boravi 250 djece. Grad Benkovac je prvi dojio program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH (Nadin, Baštica, Smilčić, Tinj), a u protekle četiri godine sufinancirali smo nabavu sadnog materijala; 740.000 loznih cjepova, 39.000 maslina i 19.000 ostalih voćnih vrsta, istaknuo je Željko Katuša, kandidat HDZ-a za gradonačelnika.
 – Smatram da imam dovoljno iskustva, a još uvijek relativno malo godina, i da uistinu mogu još puno toga napraviti za kraj u kojem živim i iz kojeg potječem. Želim biti na raspolaganju i pomoći narodu kojeg predstavljam i kojeg ću, nadam se, predstavljati. U sljedeće četiri godine planiramo završiti magistralni vodovod, izgraditi mjesne vodovodne mreže u naseljima, izgraditi preostali dio kanalizacijskog sustava u Benkovcu, nadograditi zgradu OŠ Benkovac s novih 15 učionica i obnoviti preostale područne škole, izgraditi komunalnu infrastrukturu u poslovnim zonama „Benkovačko selo” i “Veljane”. Idemo u izgradnju društvenih domova u naseljima, te u rekonstrukciju Doma kulture, to jest bivšeg Doma HV u Benkovcu.To će biti prostor namijenjen za kazališno-scensku djelatnost, za udruge, folklor, glazbenu školu, školu plesa, a osigurat ćemo i prostor za klub mladih. U Benkovcu krećemo s izgradnjom stanova iz programa POS-a, nastavljamo s asfaltiranjem nerazvrstanih prometnica, a ići ćemo i u intenzivno poticanje razvoja seoskog turizma. Već smo krenuli u izadru urbanističkog plana uređenja lokaliteta Asseria Nova koji će bit jezgra turizma. Nastavljamo sa sufinanciranjem sadnog materijala i svakako ćemo pomoći našim poljoprivrednicima u finalizaciji proizvoda, a isto tako i vinarima i sirarima. U programu je i izgradnja zgrade Centra za socijalnu skrb, kazao je Katuša.
Marin Marinović: Gradonačelnik će raditi besplatno
– Dosadašnjoj vlasti zamjeram to što se pitanja važna za Gard ne usuglašavaju i ne vode se javne rasprave, nego se samo zadovoljava zakonski minimum. Niti jedna stranka nije dobra da bude na vlasti, jer stranka mora glasovati onako kako naredi njezino rukovodstvo, bez obzira na volju birača. Kako se ljudima dogodio regionalno smetlište, a nitko ne pita koliko će to koštati građane? Odvoz smeća mora poskupjeti. Netko je trebao napraviti studiju i reći ljudima koliko će odvoz plaćati ako je regionalni centra 20 ili 40 kilometara od grada i onda tek donijeti odluku. Kod nas se sustavno skrivaju informacije od građana, a građani su ti koji trebaju odlučiti koliko će ih neka usluga koštati. Danas i politika, i svi veliki kapitalisti, bježe od poslova u kojima se može dogoditi konkurencija.Hit su otpad i koncesije; na vjetroparkovima i na pomorskom dobru. Javni natječaju traju 7 dana, a to je prekratko vrijeme za prikupiti dokumentaciju. Nije dobro riješen autobusni promet po selima dobro, a ogroman novac se troši na putne troškove i odvojeni život. Ni jedan od dvojice dosadašnjih gradonačelnika, ni Kutija niti Erstić, nisu živjeli u Benkovcu. Odluke se ne oglašavaju na vrijeme, ne usvajaju se žalbe iz mjesnih odbora. Mi iz MO Bruška smo se žalili na prostorni plan područja za vjetroelektranu, ali su nas „otpilili”. Pola Benkovca nema vodovod, rekao je Marin Marinović, nezavisni kandidat za gradonačelnika.
 – Moj je program da gradonačelnik radi besplatno, a plaću donira Caritasu i siromašnima. Gradonačelnikovo službeno vozilo će zamijeniti za autobus, i uvest će se kružne autobusne linije za sela. Svako domaćinstvo koje nije priključeno na vodoopskrbni sustav dobit će cisternu vode godišnje iz gradskog proračuna. Izgradit ćemo vodospreme po selima i popraviti zapuštene. Izmijenit ćemo prostorni plana i zabraniti izgradnju vjetroelektrana, ili traćiti da se izmjeni zakonska regulativa na način da se vjetroelektrane udalje od stambenih objekata ili da investitor više daje lokalnoj samoupravi. Zamjenit ćemo telekomunikacijske antene onima manje snage. Tražit ćemo zabranu NATO-ovih školsko-vojnih vježbi u zračnom prostoru grada i streljani „Lisičić” ili kontrolu nad brojem prelijetanja. Popravit ćemo ceste prema Zadru i promijeniti signalizaciju iz sporednog u glavni prometni pravac. Tražimo uvid ekonomsku opravdanost izgradnje centra za otpad i da se objavi narodu izračun cijene odvoza smeća. Obnovit ćemo Dom zdravlja u Benkovcu, dovesti hitnu pomoć, ambulante i društvene domove po selima. Za sve ovo bi išlo manje od 10 posto proračuna. Uz to ćemo poticati poljoprivrednu proizvodnju i seoski turizma, srediti vodovodnu i kanalizacijsku mreže, uvesti sat s građanima i susrete s gradonačelnikom, jer mi gradonačelnika i ne vidimo zadnjih osma godina. Sva važne odluke donosit će se na referendumu, a odlučivat će većina od glasača koji su mu pristupili. To je švicarski model. Svi važni ugovori i donacije bit objavljeni na oglasnoj ploči Grada i sela, a rok za javljanje na natječaj i žalbe pomaknut ćemo na 2 mjeseca, obećava Marin Marinović.
Milenko Marinović: Vjetropolja brisati iz prostornog plana
– Dosadašnju lokalnu vlast uglavnom ocjenjujem nesposobnom, bezidejnom, nestručnom o bez ikakve vizije. Ta je vlast gotovo u svemu ignorirala građana i struku. Većina građana uopće nije imala, i nema, predodžbu o tome kako su se trošila proračunska sredstva i najvjerojatnije nisu poštovana ni pravila za područje javne nabave. Gradska uprava isključivo je bila servis za zbrinjavanje stranačkog kadra lokalnog HDZ-a i centar za osiguravanje lojalnog biračkog tijela. Još od ’95. ni jedan od gradonačelnika nije živio u Benkovcu, niti na području Grada Benkovca što je jedinstven slučaj u europi, a i šire. Gospodarstvo je propalo, caruje rad na crno, grad je zapušten. Valja vidjeti kakve su fasade u Benkovcu, nogostupi, zgrade uz šetnicu i na što sliče pojedina sela u okolici Benkovca. Dosadašnja vlast je dopustila izgradnju autoceste kroz najplodniji dio Ravnih kotara, locirala je otpad na područje Grada Benkovca i tri vjetropolja na područje Medviđe, Bruške i Popovića, a na području kulture nije došlo ni do kakvog pomaka, ocijenio je Milenko Marinović, nezavisni kandidat za gradonačelnika i nositelj Nezavisne liste „Moćni Benkovac”.
– Moj osobni motiv za kandidaturu su vizija, znanje i iskustvo koje želim dati svome kraju i svojim sugrađanima. Kao prvo, podatke o proračunu, prihode i rashode, namjeravam učiniti javnima. Mora se jasno znati na što se troši novac građana, tko ga je gdje i zašto potrošio. To će sve građanima biti dostupno putem interneta. Proračun mora biti razvojni i programski. Vlast će imati sluha za potrebe građana i s njima će biti u izravnoj komunikaciji kako bi se izgradilo međusobno povjerenje čega danas uopće nema. Inzistirat ću na radnim mjestima i u tu je svrhu u planu otvaranje još tri obrtno-poslovne zone, jedne na zapadnom, druge na bukovačkom i treće na istočnom dijelu grada Benkovca. Odmah ću tražiti izmjenu prostornog plana to jest ukidanje vjetropolja na benkovačkom području Bukovice zato što su vjetropolja locirana uz postojeća naselja, a morala bi biti udaljena najmanje deset kilometara od naselja i mjesto im je na Velebitu, Dinari, Svilaji, a ne uz naselja. Grad će kupovati nekretnine za domove kulture, postojeće će obnoviti, pomagat će obrtnicima, dijeliti će se građevinska zemljišta mladim bračnim parovima, osnovat će se glazbena škola i Gradska glazba, škola informatike i stranih jezika, intenzivno će se raditi na razvoju kulture, obrazovanja, zdravstva i sporta, a posebice za zaštiti okoliša, kazao je Milenko Marinović.
Goran Nimac: Stvoriti turistički brand
– Najvažnije je riješiti vodoopskrbu. Ne može biti sretan i uspješan gradonačelnik  grada u kojem su ljudi žedni. U tijeku je izgradnja regionalnog vodovoda prema Perušiću, Kolarini, Vukšiću i Proviću, a počela je u izbornoj godini tako da sumnjam da bi se nastavila sadašnjim intenzitetom koji je vidno ubrzan pred izbore. Perušić, koji je najuže predgrađe Benkovca nema vodu, a jedan čovjek bi bio iskopao priključak da mu je bilo dati kramp. Od Perušića do centra nema niti 500 metara. U poduzetničkoj zoni u Šopotu ima 64 hektara prodanog zemljišta, a javnosti dugo nije bilo poznati koji su investitori kupilo zemljište dok nije svanulo u Benkovačkom listu br.2 u kojem se nabrajaju kupci: „Sirovina odlagalište” d.o.o. čija je djelatnost skupljanje opasnog otpada, „Rijeka-trans” d.o.o. koja će skladištiti zauljeni otpad i Kuber d.o.o za odlaganje građevinskog otpada. Dovest će nam opasni otpad na krško područje i potrovati sve nas u Benkovcu, a to su zemljište platiti po 20, 30 kuna, dok van takve tvrtke zlatom plaćaju zemljište. Vrijeme je za ekološku proizvodnju i eko-turizma i nema šanske da im narod dozvoli da provedu ovu suludu ideju, kazao je nezavisni kandidat za gradonačelnika Goran Nimac.
– Izravnim ulaganjem Vlade RH stvoreni su preduvjeti za uvođenje niza razvojnih poticanja, a poduzetnički i operativni plan kojeg provodi HAMAG predviđa ulaganja u razvoj poduzetničkih zona u gradovima i općinama, te je u tu svrhu Vlada izdvojila 340 milijuna kuna i Grad Benkovac to mora iskoristiti i pomoći poduzetnicima da naprave plan i zainteresiraju ulagače, jer se razvojem gospodarstva stvaraju uvjeti za kvalitetniji život i bolji standard, a uostalom i obvezni porez na plaću jedan je od glavnih prihoda svakog grada. Pod hitno ćemo od MORH-a preuzeti bivši Dom Hrvatske vojske i u tom prostoru osmisliti i provesti razne kulturne i sportske aktivnosti. Šetnici ćemo vratiti život i osmisliti sadržaje da se ljudi vrate u taj dio. Seoski turizam je važan. U blizini ima starih kamenih kuća koja privlače turiste, Benkovac je okružen s nekoliko nacionalnih parkova i 15 kilometara je udaljen od mora, tu su Zrmanja i Krka i naši pametni ljudi, kao dobri domaćini, to mogu iskoristiti. Trebaju im poticaji od države i od Grada. Osmislit ćemo brand koji će biti prepoznatljiv svakom turistu. Karinsko more je biser našeg područja i treba srušiti ograde na pomorskom dobru, izgraditi igrališta i otvoriti trgovine za vikendaše i turiste. Male obrtnike i turističke djelatnike poticat ćemo putem posebnog Odjela za turizam koji će imati odsjeka sa stručnim ljudima za zaštitu okoliša. Neće se više moći dogoditi da riba koja dolazi iz Zadra na preradu ovdje smrdi cijelu godinu. Neka ribu sole u zadarsko području, a nama neka ne sole pamet, zaključio je Goran Nimac.
Mijat Nimac: Stočarstvo dovesti na prijeratno stanje
– Nisam protiv vjetropolja, ali ih treba dislocirati ispod velebita, a ne da idu kroz mjesto. Što se zbrinjavanje otpada tiče, mišljenja sam da treba ispitati teren i vidjeti gdje smjestit odlagalište, ali ne na krškom terenu. Treba zaštititi benkovačko područje od bespravnog vađenja kamena, a napuštene kave sanirati, a ne da rupe ostaju. Nedostaje sadržaja za mlade, nemamo ni disco klub, plaćaju se pjevači, a mladi nemaju gdje izići. Najveći moj prigovor dosadašnjoj vlasti jest što se nisu na vrijeme aktivirali oko poslovnih zona, a sela nekadašnje Općine Benkovac daleko su odmakla, Stankovci na primjer. Trebalo je raditi više na okrupnjivanju parcela i napraviti tri bazena za navodnjavanje; Polača, Smilčić i Lišane, poboljšati infrastrukturu i raditi na saniranju gubitaka vode od Vodovoda Sjeverne Dalmacije do sustava regionalne mreže. Radi se na spajanju općina, na vodoopskrbnu mrežu, ali imamo velike gubitke do Benkovca. Kanalizacijski sustav grada Benkovca je takav da čim padnu prve kiše nastane potop, nisu napravljeni prilazni putovi prema gardu, kao ni asfaltiranje sela, uređenje seoskih putova nije napravljeno, a nešto što je napravljeno je jako loše, smatra Mijat Nimac, nositelj liste HNS-a za Gradsko vijeće.
– Sve ovo što sam naveo ćemo popraviti, vjeropolja dislocirati podno Velebit ili iznad Obrovca gdje nema nikog. Provesti ćemo stručno ispitivanje gdje bi bilo najpogodnije zbrinjavati otpad. Kave od kamenoloma zatrpati, pa neka nikne bilje. Ubrzat ćemo ishođenje dozvola i realizaciju poslovnih zona. To ćemo učiniti i za poslovnu zonu „Biljane”. Osigurat ćemo bolje uvjete mladima, dom da se mogu družiti, riješiti gubitak vode i urediti kanalizacijski sustav. Imamo pročiščavač, pa što je sad problem da se napravi i kanalizacijski sustav? Radit ćemo više na okrupnjivanju parcela i napraviti tri bezena sabirne vode koje nam odu preko zime, a ljeti vapimo za kišom i propadaju nam usjevi. Stočarstvo ćemo dovesti na prijeratno stanje, barem po 20, 30 krava dati ljudima i pratiti ih u tom radu.
Ivica Žuvela: Zadržati mlade i spososbne
– Neargumentirano kritiziranje dosadašnje vlasti, u ovom slučaju u Benkovcu, nije u skladu s načelima moje stranke, a ni mojim osobno. To prepuštam nekim drugim strankama, odnosno njihovim kandidatima. Treba priznati da se u razvoj Benkovca ulažu znatni napori i materijalna sredstva, što su žitelji tog kraja i zaslužili. Međutim, uvijek može bolje i s tim će se, vjerujem, složiti i sami obnašatelji vlasti. Postignutim se skrivaju svi propusti koji su se u hodu dogodili, a koji su ljudski, jer ljudski je griješiti, ali i priznati pogrešku. Iza vrijednih i predanih ljudi se često skrivaju nečiji sitni interesi i to, nažalost, kvari opći dojam. Mislim da se u vladajućim redovima mora shvatiti da neistomišljenici nisu neprijatelji, da nečija sugestija nije automatski i kritika, rekao je Ivica Žuvela, nositelj liste HSLS-a za Gradko vijeće. 
– Smatram da moje znanje i zamisli mogu staviti u službu prosperiteta Benkovca, pritom ne zanemarujući svoju struku. Glavne smjernice našeg programa su sustavni, algoritamski razvoj ruralnog ekološkog i lovnog turizma kojeg mora pratiti proizvodnja, promidžba i plasiranje autohtonih prehrambenih proizvoda kako bi se sinergijom tih dviju djelatnosti osigurao napredak cijele regije na osnovi već postojećih resursa kojih ima u izobilju. Poticanom stanogradnjom i osiguravanjem radnih mjesta moraju se zadržati mladi, stručni i sposobni ljudi kako se ne bi stipendirali budući stanovnici Splita ili Zagreba. Problem mladih, kulturna događanja, vizura grada, prometno povezivanje i vodoopskrba svih sela u općini su problemi koje treba rješavati i to što prije, poručio je Žuvela.
Vice Brkljača: Oživjeti selo
– Mi u HSS-u Benkovac nismo u potpunosti zadovoljni radom dosadašnje vlasti. Postoje hvalevrijedni projekti,  poput poslovne zone „Šopot”, rješenja infrastrukturnih pitanja, te rad gradonačelnika.
Problem je što se pojedina naselja marginaliziraju, te se vlast prema njima odnosi gotovo maćehinski. Informacije teško dopiru tamo gdje su najpotrebnije, to jest u selo i do ljudi koji tamo žive.
Pojedinci i grupe dobivaju određene povlaštene uvjete; poticaje, nepovratna sredstva, povoljne kredite, dok s druge strane velika većina uopće nije upoznata s povlasticama na koje imaju pravo. Isto tako smo nezadovoljni sporošću rješavanja administrativno-pravnih odnosa, gdje vam ponekad o raspoloženju službenika ovisi koliko brzo ćete dobiti nekakvo rješenje. Moramo biti iskreni i reći da ima ljudi koji dobro rade svoj posao, kao aktualni gradonačelnik Mirko Erstić, te pročelnik za poljoprivredu i kandidat za gradonačelnika.Željko Katuša, kazao je nositelj liste HSS-a za Gradsko vijeće Vice Brkljača napominjući kako HSS podržava kandidaturu  HDZ-ove kandidata za gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Željka Katušu i Mirka Erstića.
 – U politiku sam ušao jer ne želim da neodgovorni pojedinci odlučuju o mojoj i sudbini moje djece. Moramo shvatiti da sami odlučujemo, da nam nitko ništa neće dati, ni pokloniti, i ako se ne aktiviramo opet će drugi odlučivati u naše ime. HSS u Benkovcu okuplja respektabilan broj mahom mladih, sposobnih entuzijasta koji žele raditi i žrtvovati se za dobrobit lokalne zajednice. Fokus našega djelovanja biti će čovjek koji radi i živi na selu. Treba pomoći tim ljudima i pravodobno ih informirati o svim procesima koji se događaju. Cilj nam je uključivati mlade ljude u rad svakog mjesnog odbora, maknuti ih s ulice, te im pomoći u svakom pogledu. Moramo oživjeti selo, spriječiti raseljavanje, motivirati mlade ljude da se vraćaju iz grada na selo. Nadam se da ćemo uspjeti u svome naumu, kazao je Brkljača.
Petar Zrilić: Spomenik Starčeviću i Tuđmanu
– Zauzet ćemo se za svekolik razvoj Benkovca uključujući pripadajuća mu naselja, a posebno ćemo težište dati na jačem angažiranju na planu komunalnog uređenja, pogotovo kad je u pitanju kanalizacija. Benkovačke otpadne i oborinske vode podzemnim tokom otječu u Vransko jezero koje je Park prirode. Ovo, dakle, nije samo naš lokalni problem, nego i znatno širi. Stoga se odgovarajućim odvodnim sustavom uključujući pročišćavač ovaj problem mora riješiti. Zauzimat ćemo se, također, za uređenje nogostupa, drukčiju regulaciju prometa radi sigurnosti građana, kao i uklanjanje opasnosti po prolaznike od crjepova, stakala, oluka i sličnih prijetnji koje dolaze od napuštenih i ruševnih zgrada. Na planu sporta zalagat ćemo se za omogućavanje bavljenja amaterskim sportom svoj djeci i mladeži pod izvornim sportskim geslom “Važno je sudjelovati, a ne pobijediti”. Tu se radi o takozvanom masovnom spotu, a koji bi bio jedna od preventivnih mjera odvlačenja mladeži od različitih vidova ovisnosti i devijantnog ponašanja. Konačno, snažno ćemo ići s inicijativom za podizanje spomenika Ocu domovine dr. Anti Starčeviću, obnovitelju hrvatske državne samostalnosti dr. Franji Tuđmanu, kao i civilnim žrtvama Domovinskog rata kojih je na našem području, nažalost, nemali broj, kazao je Petar Zrilić, nositelj liste HSP-a za Gradsko vijeće.
Krešimir Zrilić: Umirovljenicima smanjenje računa
– Što se tiče dosadašnje vlasti, u globalu smo zadovoljni, iako se uvijek može bolje. Smatram da je, u ovim okolnostima i nakon svega što je Benkovac prošao prije i poslije rata, napravljen iskorak, formirana je pozitivna domaća ekipa koja dosta uspješno djeluje. Situacija je  kod nas specifična, posebno s aspekta povratka prognanika i povratnika, i samo područje je bilo devastirano. Sad je to na primjerenom nivou i počeo je novi period. Ja sam tu čitav život, kao direktor banje bio sam sudionik privrednih događanja, a sad smo se s domaćim ljudima organizirali da se, kao građani treće dobi,  priključimo mladim ljudima s kojima smo i prije surađivali. Posebno bih istaknuo da je dosta uloženo u poljoprivredu, otvaraju se industrijske zone, a što se vodovodizacije i navodnjavanja tiče, pripremaju se veliki projekti uz pomoć EU, s vlastitim kadrovima i domaćim i kapitalom. Mislim na „TCG – metalni lijev”,  „Kamen” – Benkovac i veliki broj malih obrtnika. Velika su ulaganja u vinogradarstvo i maslinarstvo, rezultati su pozitivni, ocijenio je Krešimir Zrilić, nositelj liste HSU za Gradsko vijeće.
– Stranka je osnovana u prosincu, a naš je program dobio punu podršku u gradskim čelnicima, posebno u gradonačelniku Erstiću i Željku Katuši i njima ćemo biti poslijeizborni partneri. Započete razgovore nastavit ćemo polije izbora. Prije svega tu želim spomenuti mjesečni dodatak na mirovinu, od 100 do 150 kuna, umirovljenicima čija je mirovina ispod 2.500 kuna, osnivanje stalne patronažne socijalno-medicinske službe i pomoć u kući. Za istaknuti je da radi pučka kuhinja i da ima 75 korisnika. Isto tako smo već dobili obećanje prostora u Domu HV-a gdje ćemo urediti prostorije od 60 metara četvornih za cjelodnevni boravak. Osigurana nam je prostorija za stranku kako bismo imali uvjete rada. Također tražimo da se za umirovljenike kojima je mirovina manja od 2,500 kuna osigura smanjenje komunalnih obveza i to za 50 posto umirovljenicima s mirovinom do 1.000 kuna, za 30 posto onima s mirovinom do 2.000 kuna i za 10 posto onima s mirovinom do 2.500 kuna. Dobili smo podršku za to, i vjerujem da ćemo to ostvariti, kazao je Krešimir Zrilić.
Miloš Ćiritović: Razvoj poduzetništva Srba povratnika
– Ne možemo biti zadovoljni s onim što je dosadašnja vlast u Gradu Benkovcu učinila u odnosu prema srpskoj zajednici, tim više što nam je poznato da su im od strane međunarodne zajednice bila ponuđena izuzetno značajna sredstva namijenjena Srbima povratnicima. Ta sredstva nisu prihvaćena, odbili su ih tadašnji čelnici Grada što je teško razumjeti, a ta bi sredstva, da su bila prihvaćena, bila uložena u razvoj različitih projekata koji bi bili od velike koristi za sve građane, a posebno za Srbe povratnike na širem području Benkovca. Što se tiče suradnje s budućim nositeljima vlasti, učiniti ćemo sve da ti odnosi budu na korist građana i jedne i druge nacionalnosti, a posebno ćemo učiniti sve da suživot Srba i Hrvata na ovim prostorima bude što kvalitetniji, kazao je nositelj liste SDSS-a za Gradsko vijeće Miloš Ćiritović.
– Jedan od glavnih projekata rada stranke u odnosu prema povratničkoj populaciji je razvoj stočarstva. Tu mislim na formiranje mini farmi i razvoj poljoprivrede; povrtlarstva i voćarstva. Također ćemo raditi na razvoju malog i srednjeg poduzetništva povratnika za koje znamo da su sposobni tu djelatnost obavljati i razvijati. Takvih slučajeva već imamo, a očekujemo ih imati i više. Pokušat ćemo se izboriti za participaciju u vlasti, a posebno ćemo se zalagati za zapošljavanje u državnim i javnim službama u skladu s odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, poručio je Ćiritović.
Ivica Zrilić: Vratiti dostojanstvo Benkovuc
– SDP u Benkovcu smatra da dosadašnja vlast nije učinila dovoljno za razvoj i budućnost grada Benkovca, iako istoj treba iskazati zasluge za udio u sudjelovanju u nekim projektima kao sto su izgradnja dječjeg vrtića i početak izgradnje poslovne zone “Šopot”, dok, s druge strane, smatramo da ta vlast sustavno narušava ponos i dostojanstvo stanovnika našeg kraja i to zato što gradonačelnik i dogradonačelnik ne stanuju u svom gradu, a i zato što je dosadašnja vlast prihvatila sve ono sto drugi gradovi i općine ne prihvaćaju na svom području; odlagalište smeća, vjetroelektrane, vojna gađališta i drugo. U tome i leži motiv za našu kandidaturu, jer smatramo da su ovom gradu potrebne promjene i nova vlast koja će Benkovcu vratiti izgubljeni ponos i dostojanstvo, koje je oduvijek imao. Gradonačelnik i njegov zamjenik moraju stvarno živjeti u našem gradu, dijeliti sudbinu građana grada Benkovca, a Gradsko vijeće mora funkcionirati na dobrobit našeg kraja i građana Benkovca, a ne da provodi, kao dosadašnja vlast, provodi uske stranačke interese Zagreba ili Zadra, kazao je nositelj liste SDP-a za Gradsko vijeće Ivica Zrilić.
– Glavne smjernice našeg programa su izmjena prostornog plana kako bi se zabranila izgradnja odlagališta smeća, vjetroelektrana, vojnih gađališta i sličnih objekata a sačuvao ovaj prekrasan i nezagađen krajolik, poticanje poljoprivrede i ekološke proizvodnje hrane, kao i seoskog turizma, obnova vodovodne i kanalizacijske mreže, otvaranje Doma zdravlja, uvođenje hitne medicinske pomoći, obnova postojećih i izgradnja novih ambulanti po naseljima, dovršetak izgradnje poslovne zone i otvaranje novih radnih mjesta, briga o mladima kroz stipendije za školovanje, zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje, izgradnja Doma mladeži, transparentna i svima dostupna vlast  s organiziranim satom građana, susretima s gradonačelnikom i referendumskim odlučivanjem, pomoć i skrb o starijim i socijalno ugroženim građanima, bolja povezanost autobusnim linijama grada sa selima, i izgradnja vodosprema po selima gdje nema vodovodne mreže. Listu SDP-a za Gradsko vijeće preko 80% čine mladi ljudi koji žive u našem gradu, koji su budućnost našeg grada i koji vole svoj Benkovac, poručio je Ivica Zrilić.