Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Katamarani zovu strance na aktivni odmor

Autor: Mihovil Gunjača

10.05.2009. 22:00
Katamarani zovu strance na aktivni odmor

Foto: Vedran SITNICA



Ovaj vid aktivnog odmora-turizma ima veliku perspektivu. Ali u mjestu u kojem se sve ovo događa mora vladati, kako da kažem, pozitivna atmosfera. A mi dobro surađujemo i sa našim Pakoštancima, s kućnom radinošću. Evo, dali su nam podršku, svim sudionicima regate pružili su besplatan smještaj, ističe Emanuela Vulin
Proteklog vikenda koncept turizma u kućnoj radinosti, od 40 dana, razbijao se u Pakoštanima. Dva dana svirala se osebujna budnica nadolazećoj turističkoj sezoni. Održana je, naime, prva jedriličarska regata – u klasi malih katamarana. I to međunarodna i prva takve «vrste» u Hrvatskoj. Dobila je i službeno obilježje – uvrštena je u kalendar Hrvatskog jedriličarskog saveza. U devet, kao «pero» laganih jedrilica-dvotrupaca, međunarodni ton natjecanju davale su dvočlane posade, sastavljene od Slovenaca, od po jednog Francuza i Belgijanca, ali i naših Splićana. U pakoštanskom akvatoriju: jakih struja, bistrog mora, prozirnih pličina, između «rasutih» školjića – demonstrirali su ti nautičari zavidnu vještinu, uspijevajući spretnim manevrom hvatati u jedra lahor i povjetarac i «jezditi» lagano namreškanim morem.
Obnova tradicije iz antike
Pitanje je intrigantno: kako se moglo dogoditi da se pored tolikog broja «afirmiranih» nautičkih centara, velikih marina, nautičarsko-turističkih luka i lučica moglo dogoditi da se jedna od prvih ovogodišnjih jedriličarskih regata u našim «teritorijalnim vodama» organizira u Pakoštanima – i to vrlo uspješno? U mjestu, koje ne bilježi, ako isključimo antiku, nikakvu pomorsku orijentaciju niti tradiciju, koje još nema ni poštene luke, a kamoli razvijenu nautičarsku infrastrukturu?
Ključ odgonetke i šifre krije se u krucijalnoj sintagmi: «ljudski faktor»! Pođimo redom. Regatu je, doslovce, izmislila, organizirala i «legalizirala» lokalna turistička agencija: «Galeb avanture».
I sada, onima koji se bave turizmom, moglo bi biti zanimljivo znati tko su ti moćni i brojni kadrovi te pakoštanske agencije, koja organizira turističke atrakcije i izravno, s međunarodnog tržišta, dovodi u Pakoštane turiste?
– Ja sam Emanuela Vulin iz Pakoštana, a moj suprug je Francuz iz Bretanje, točnije iz Bresta. I to je sve. To je agencija «Galeb avanture» – suprug i ja. Moj Sebastien radio je u jednoj velikoj francuskoj turističkoj agenciji. Organizirao je posvuda po svijetu aktivan odmor za Francuze. Na Sejšelima, u Tajlandu, na Madagaskaru, u Dominikanskoj republici itd. Bavio se kajacima, katamaranima, trakkingom (pješačke ture) – to mu je uža specijalnost. Vlasnik agencije poslao ga je u Hrvatsku da i ovdje organizira posao. To ga je dovelo u Pakoštane. Ukratko, agencija je otišla dalje, ali, Sebastien nije. Usidrila sam ga, natakla mu veru na prst.
Prije tri godine registrirali smo vlastitu agenciju. Imamo dva manja glisera, osam katamarana i 18 kajaka. Pravimo jednotjedne i dvotjedne ture po Kornatima, Pašmanu, Vrgadi – ovim akvatorijem. Ljudi idu sa svojim šatorima, spavaju u prirodi, hrane se po restoranima. Pješačke ture: «Putovima rimskih legija»; obilazimo arheološke lokalitete, po Bukovici i Ravnim Kotarima – do podno Velebita i rijeka: Zrmanje i Krke. Mi smo već prije tri tjedna otvorili ovu sezonu. Izletima katamaranima i kajacima.
Dolaze Francuzi
Ovu regatu realizirali smo u suradnji i sa Yacht klubom iz Biograda. Jedna od najvećih agencija u Francuskoj zainteresirana je za sve naše programe. I mi sa njom radimo. Uz njihovu pomoć uspjeli smo napraviti ugovor i sa UCPA, a to je vrlo snažna sportska udruga u Francuskoj. Ima svoju mrežu po cijeloj zemlji. Još nas «provjeravaju», ali već lani počeli su nam slati goste. Imaju svoj katalog kojeg prelista ili pročita i više od 60 posto Francuza koji žele provesti aktivan godišnji odmor negdje u svijetu. I mi ulazimo u taj program. Orijentirani smo i na Švicarsku i Belgiju, tj. u onim zemljama gdje se govori Francuski. Sjajno nam ide i suradnja sa Slovencima.
Ovaj vid aktivnog odmora-turizma ima veliku perspektivu. Ali u mjestu u kojem se sve ovo događa mora vladati, kako da kažem, pozitivna atmosfera. A mi dobro surađujemo i sa našim Pakoštancima, s kućnom radinošću. Evo, dali su nam podršku, svim sudionicima regate pružili su besplatan smještaj.
Ipak, moram pošteno reći, bez velike podrške Milana Kurtova, načelnika Općine, kao i Danijele Vulin, direktorice ureda TZ Pakoštane, teško da bismo tako glatko realizirali svoje programe, a osobito i ovu regatu, završava Emanuela Vulin.
Eto, tako smo bili navedeni da priupitamo i ove spomenute «državne faktore» kako vide ulogu malih, domcilnih agencija u kreiranju i realizaciji pakoštanskog turističkog proizvoda? Milan Kurtov bio je kratak:
Sezonu produljiti što više
– Mi podupiremo ove privatne inicijative i sadržaje kao i one obitelji koje imaju smisla da nešto izorganiziraju. Učinit ćemo sve da ovo postane jedna tradicionalna regata, a već ova druga, koja će se održati najesen za sv. Juštinu, uz snažnu podršku Općine, TZ, kao i naših jačih gospodarskih subjekata, vjerujem, bit će spektakularna i uz više sudionika. Mi smo do sada imali, praktički, 40 dana turističke sezone i treba je produljiti. Ovi mali potezi pojedinaca, koje mi podupiremo, prava su stvar da se sezona produži.
Danijela Vulin kaže kako se radi o jednom novom sadržaju, jednom selektivnom obliku turizma, jedrenju malim katamaranima koje je vrlo popularno danas u svijetu.
– Taj sport je mlad, ovo je nešto sasvim drugo i specifično u odnosu na klasične regate – i mi ćemo to izbrendirati. Natpis na katamaranima: «Pakoštanska škola jedrenja», podatak je koji vam kaže da će ova agencija, našu djecu u Pakoštanima, besplatno učiti vještinama jedrenja i time poticati mladi naraštaj da se na nov način, s više zenzibiliteta, okrene moru i turizmu. Namjera nam je stvoriti više tih škola, primjerice: plivanja, odbojke na pijesku, jedrenja, a to je sve ono što naš turizam čini kvalitetnijim, sadržajnijim, raznovrsnijim. Nužna nam je i specijalizirana agencija koja bi se bavila kulturnim turizmom, koji je u svijetu, također, u velikom porastu. A posvuda, uokolo nas, golema je i vrlo atraktivna  kulturna baština, civilizacijsko naslijeđe iz antike i ranog srednjovjekovlja. Do sada, uopće nije «turistički» valorizirana niti ozbiljnije uključena u našu turističku ponudu. Zato nas itekako veseli da će jedan naš mladi arheolog, prema svoj prilici, uskoro registrirati upravo takovu agenciju, i podrazumijeva se, da će pri tome dobiti od nas svesrdnu podršku, ističe Vulin.
Na kraju ove pripovijesti, svedene na činjenice i realnost, može se reći: dobro je da nema megalomanije – «mega» projekata, velikih «svjetskih» prodavača magle koncepta 5 zvjezdica i cjelogodišnjeg turističkog poslovanja.
Neka teta Mara i dalje sadi i bere bob i blitvu, a četiri mjeseca u godini, neka se bavi turizmom i svoje «kapacitete» podigne na standard i rang triju zvjezdica. I svi će u Pakoštanima, u agraru, u selima  uokolo njih, moći živjeti itekako dobro. A priroda će ostati djevičanska, oplemenjena i božanska – za sva vremena.