Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Prvi rezultati do kraja tjedna

Autor: Teuta Babajko Jamičić

10.05.2009. 22:00
Prvi rezultati do kraja tjedna

Foto: Velimir BRKIĆ



Točan broj ispitnih točka bit će poznat do kraja tjedna, no prema Pucarovim očekivanjima, u Zadarskoj županiji tijekom ovogodišnje sezone kupanja, more će se ispitivati na 91 lokaciji


Zadarski Zavod za javno zdravstvo danas kreće s prvim ovogodišnjim ispitivanjima kakvoće mora na plažama u Zadarskoj županiji, koje se kontinuirano provodi od 1997. godine. Ispitivanje kakvoće mora provodi se prema kriterijima i metodama propisanima novom Uredbom o kakvoći mora za kupanje koja je stupila na snagu 1. siječnja ove godine. Uredba je u skladu sa suvremenim potrebama te aktivnostima pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, čije je donošenje utemeljeno na Zakonu o zaštiti okoliša, a koja je usklađena s Direktivom Europskog parlamenta i Vijeća o upravljanju vodom za kupanje te drugim međunarodnim aktima.
 Stara uredba stroža
Iako su razlike između stare i nove uredbe o kakvoći mora za kupanje, kojom se definiraju standardi i metode za uzorkovanje, ispitivanje i ocjenjivanje kakvoće mora na plažama, minimalne, bitno je istaknuti da je stara uredba bila stroža od nove. Nova uredba također propisuje standarde kakvoće mora za kupanje, kojima se definiraju granične vrijednosti mikrobioloških pokazatelja i drugih značajki mora, no njome se utvrđuju i mjere upravljanja morem za kupanje, odnosno cijeli niz novih aktivnosti koje će biti potrebno provoditi radi osuvremenjivanja programa praćenja kakvoće mora za kupanje.
Među aktivnostima koje moderniziraju program praćenja kakvoće mora za kupanje treba istaknuti uspostavljanje vremenskog rasporeda praćenja, odnosno kalendara za određivanje i procjenu uzroka onečišćenja koji bi mogli utjecati na kakvoću mora i štetiti zdravlju kupača. Osuvremenjivanje spomenutog programa podrazumijeva i brojne aktivnosti radi sprječavanja izloženosti kupača onečišćenju, kao i smanjenja rizika od istog, razvrstavanje mora za kupanje i uspostavljanje i održavanje profila mora za kupanje.
Ispitivanje na 91 lokaciji?
 Za provođenje svih mjera upravljanja nadležna je Županija, a koordinaciju programa praćenja i kontrolu provedbe Uredbe kao i do sada provodi Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.
Novom Uredbom propisuje se način izvješćivanja i informiranja javnosti. Shodno tome, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva razvilo je novu mrežnu aplikaciju za unos podataka, koja omogućava jednostavan i pravovremen pristup informacijama krajnjim korisnicima te ovisno o razini pristupa aplikaciji, pristup korisnicima odgovornima za unošenje, pripremu, obradu i valorizaciju podataka potrebnih za informiranje i izvješćivanje.
Prema novoj Uredbi, Program praćenja kakvoće mora na plažama provodit će se od 15. svibnja do 30. rujna ove godine. Zadarski Zavod za javno zdravstvo, kako nam je pojasnio Benito Pucar, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju, s prvim ispitivanjima kreće nešto ranije, danas, 11. svibnja, a u tom periodu, na svakoj ispitnoj točki, uzorak će se uzimati deset puta. Točan broj ispitnih točka bit će poznat do kraja tjedna, no prema Pucarovim očekivanjima, u Zadarskoj županiji tijekom ovogodišnje sezone kupanja, more će se ispitivati na 91 lokaciji.