U kuhinju uloženo 25 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
bolnicka_kuhinja8
Vedran SITNICA
Bolničku kuhinju obišao je - još uvijek aktualni - ravnatelj Opće bolnice Zvonimir Vrančić

Zadarski župan Stipe Zrilić u ponedjeljak je, u krugu Opće bolnice Zadar svečano otvorio novu bolničku kuhinju, vrijednu 25 milijuna koju, čiju su izgradnju i uređenje zajednički financirali Ministarstvo zdravstva, Zadarska županija i Grad Zadar. Svečanosti otvaranja nove bolničke kuhinje, smještene u novoizgrađenom objektu između Centranog laboratorija i Patologije, čija je izgradnja trajala više od dvije i pol godine, uz župana Zrilića, nazočili su dožupan Josip Miletić, zadarski gradonačelnik Živko Kolega, dogradonačelnik Rade Škarica, saborska zastupnica Ana Lovrin, dr. Zvonimir Vrančić, ravnatelj Opće bolnice Zadar i njegov zamjenik dr. Dario Nakić te brojni zdravstveni djelatnici i predstavnici gradskih i županijskih institucija.

Otvorenje bolničke kuhinje, zadarski župan Stipe Zrilić, okarakterizirao je velikim događajem za grad Zadar i Zadarsku županiju, koji će doprinijeti modernizaciji zdravstvenog sustava. Dr. Dario Nakić, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar, podsjetio je kako je novi objekt u krugu Opće bolnice Zadar, vrijedan 25 milijuna kuna, izgradila tvrtka "Lavčević", prema projektu zadarskog arhitekta Igora Pedišića. Za opremu bolničke kuhinje, koja je stajala 7 milijuna kuna, zadužena je bila tvrtka "Eurogast".

- Iako je stara bolnički kuhinja funkcionirala u izuzetno teškim uvjetima, nepravilnosti veznih za prehranu nikada nije bilo. Štoviše, prema pričama mnogih, koji su bili u brojnim hrvatskim bolnicama, dalo bi se reći kako imamo najbolju prehranu u Hrvatskoj. Preseljenjem bolničke kuhinje u novoizgrađeni objekt, uvjeti rada će se uvelike poboljšati, što će se vjerujemo odraziti i na samoj prehrani, govori dr. Nakić, dodajući kako prema ugovoru, tvrtka "Lavčević", gornji kat novoizgrađenog objekta je napravila u tzv. roh-bau izvedbi jer bolnica trenutno nema novaca za uređenje istog.

Gornji kat novoizgrađenog objekta predviđen je za restoran za zaposlene. Uz to, kako najavljuje dr. Nakić, u budućnosti će tu biti smještena i bolnička knjižnica i velika predavonica za plenarna predavanja, a koji će se koristiti i za realizaciju programa Studija sestrinstva.

- Preseljenje bolničke kuhinje u nove prostorije, osim što nam omogućava njezino bolje funkcioniranje, zadarskoj Općoj bolnici otvara niz novih mogućnosti. Naime, u oslobođenom prizemlju zgrade Interne objedinit ćemo hitan bolnički prijem čije je osnivanje, od hrvatskih bolnica, zatražio Ministarstvo zdravstva u sklopu reforme Hitne medicinske pomoći, kaže dr. Nakić, pojašnjavajući kako će od hitnog bolničkog prijema biti izuzeti jedino pedijatrijski, ginekološki i pshijatrijski slučajevi.

Uz uređenje gornjeg kata novoizgrađenog objekta u krugu zadarske Opće bolnice, dr. Dario Nakić, najavio je i izgradnju novog Zaraznog odjela. U novoj zgradi, uz Zarazni odjel, bit će smješten Dermatološki odjel i Pulmologija, koja će se iseliti iz zgrade Pedijatrije. Iseljenjem Pulmologije, Pedijatrija će ponovo raditi s punim kapacitetima, što će omogućiti kvalitetnije smještajne uvjete djece na liječenju. Zbog, nažalost, sve većeg broja malignih oboljenja, dr. Nakić je najavio i otvaranje Odjela kliničke onkologije.

Novoizgrađeni objekt u krugu zadarske Opće bolnice, blagoslavio je mons. Ivan Mustać, generali vikar Zadarske nadbiskupije, nakon čega je uslijedilo razgledavanje bolničke kuhinje i prigodni domjenak.

 PACIJENTI DOBIVAJU I DESERT

Lela Bajlo, voditeljica Službe prehrane u zadarskoj Općoj bolnici, nije skrivala oduševljene novom bolničkom kuhinjom, koja je, prema njezinom riječima, najmodernija bolnička kuhinja u Hrvatskoj. Kroz nekoliko dana, kuhinja će profunkcionirati, a obroke za pacijente, pripremat će kao i do sada 18 kuhara i 26 pomoćnih radnika.

- S novom kuhinjom dolazi i bogatiji meni. Tu je i slastičarnica, tako da će dnevni meni bit obogaćen desertom, što do sada nije bio slučaj. Sama kuhinja, opremljena je prema najsuvremenijim standardima za masovnu prehranu, a nas osobito veseli perilica za "crno" suđe, velike lonce za kuhanje i posude za pečenje, koje smo do sada prali na ruke, govori Lela Bajlo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno