Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vrška vjenčanja

Autor: Jurica Predovan

10.05.2009. 22:00
Vrška vjenčanja


Ovo su izvorni primjeri naše kulturne baštine, a važno je čuvati tradicijske običaje. Imamo priliku prisjetiti se katoličkog braka u jednoj seoskoj sredini, kazala je Vukić. Kroničar Gabrijel Božić je kroz “domaću rič” oživio običaje udaje i prošnje cura u Vrsima


U organizaciji članova KUD-a Sv. Lovre iz Vrsi u povodu obilježavanja Majčinog dana u župnoj dvorani održana je etno izložba pod nazivom “Vrška vjenčanja kroz 19. i 20. stoljeće”. Svečanom otvaranju izložbe nazočila je i načelnica Općine Vrsi Sandra Vukić, kojoj je pripala čast da svečano otvori izložbu te prigodnim riječima uime domaćina pozdravi sve prisutne.
Izložbu su osmislili i scenski doradili članovi KUD-a Sv. Lovre iz Vrsi koji su svim žiteljima željeli približiti stare običaje te još jednom pokazati kako su običaji mjesta ujedno i duša svakog mjesta.
Izložba je bila otvorena dva dana, a pred posjetiteljima se našla vrijedna kolekcija starih slika, preko 50 fotografija vrških vjenčanja, preko 20 fotografija žena kroz 19. i 20 stoljeće, kao i fotografije važnih događaja u Vrsima.
Svi su imali prilike vidjeti prikaz statističkih podataka od 1901. – 2000. godine, a odnosili su se na broj vjenčanih po godinama, kao i poimenični prikaz pridošlih u “laštvo” kroz 20. stoljeće.
Voditeljica KUD-a Sv. Lovre Vesna Matešić uvelike je pomogla da se nadaleko prenosi izvorna vrška kultura te zajedno sa svim članovima radi na očuvanju kulturnih običaja mjesta Vrsi.
– Ovo su izvorni primjeri naše kulturne baštine, a važno je čuvati tradicijske običaje. U povodu Majčinog dana ovo je bila idealna prilika da se prisjetimo katoličkog braka u jednoj seoskoj sredini, kazala je Vukić.
Velik interes okupljenih izazvao je kroničar Gabrijel Božić koji je kroz “domaću rič” oživio običaje udaje i prošnje cura u Vrsima te iz vlastitog iskustva opisao kako se to nekad radilo.
Po završetku izložbe članice Udruga žena u Domovinskom ratu iz Zadra u prigodi obilježavanja Majčinog dana darivale su sadnicama cvijeća sve majke i bake.
– Osjetili smo potrebu pridružiti se Vršanima i zajedno s njima proslaviti Majčin dan. Uloga majke je nezamjenjiva, a s druge strane senzibilitet koji imamo prema majkama, s obzirom da smo sve ili majke ili bake, želimo prenositi na naša pokoljenja, rekla je predsjednica udruge Ivana Heberle.