Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Domaćini najbolji u poznavanju prometnih pravila

Autor: Anamarija Bilan

10.05.2010. 22:00
Domaćini najbolji u poznavanju prometnih pravila

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Na natjecanju je nastupilo 36 djece iz devet osnovnih škola iz Zadra i županije, koja su se natjecala u poznavanju teoretskog znanja prometnih pravila te¸u vožnji biciklom na poligonu
U Osnovnoj školi Stanovi u Zadru, jučer je održano 15. županijsko natjecanje učenika osnovnih škola “Sigurno u prometu 2010.”
Na natjecanju je nastupilo 36 djece iz devet osnovnih škola iz Zadra i županije, koja su se natjecala u poznavanju teoretskog znanja prometnih pravila te vožnji biciklom na poligonu.
Natjecanje je nastalo u suorgranizaciji škole, Hrvatskog autokluba Zadar, te Prometne policije PU zadarske, a pod pokroviteljstvom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije.
– Ovo je tradicionalno natjecanje Hrvatskog autokluba i Ministarstva prosvjete i sporta, odnosno Agencije za odgoj i obrazovanje, koje se svake godine održava po osnovnim školama. Na natjecanju sudjeluju učenici od 10 do 12 godina starosti, a natječu se u poznavanja sigurnosnih i prometnih pravila i propisa te u spretnosti vožnje biciklom na poligonu. To je praktično simulacija vožnje i stvarnih uvjeta u prometu, rekao je Dinko Brkić, tajnik AK Zadar te predsjednik prosudbenog povjerenstva natjecanja. Najavio je da će se u Zadru održati državno prvenstvo, i to krajem svibnja u OŠ Zadarski otoci.
Jurka Šaban, ravnateljica OŠ Stanovi je rekla kako je ta škola već 15 godina domaćin ovog natjecanja.
– Koristim ovu priliku da apeliram na djecu i mlade da svoje znanje iz prometa prenesu u svakodnevni život kako radi svoje sigurnosti tako i radi sigurnosti drugih. Tome usitinu treba dati jednu težinu jer je to danas zaista jedan od gorućih problema. Mislim da u svim školama treba njegovati prometnu kulturu, neovisno o tome sudjeluju li djeca na natjecanjima ili ne, rekla je Jurka Šaban, ravnateljica OŠ Stanovi.
Škole koje su sudjelovale na 15. županijskom natjecanju “Sigurno u prometu 2010.” su: OŠ Bartula Kašića, OŠ Krune Krstića, OŠ Stanovi, OŠ Šimuna Kožičića Benje i OŠ Zadarski otoci iz Zadra, OŠ Privlaka iz Privlake, OŠ Starigrad iz Starigrada, OŠ Sv. Filip i Jakov iz Sv. Filipa i Jakova te OŠ Vladimir Nazor iz Škabrnje.
 


Slijedi državno prvenstvo


Ekipa OŠ Stanovi iz Zadra pokazala je najbolje umijeće i znanje na natjecanju te su osvojili prvo ekipno mjesto. Druga je ekipa iz OŠ Zadarski otoci iz Zadra, a treća iz OŠ Starigrad iz Starigrada.
Od učenica prvo mjesto je osvojila Mia Pelicarić iz OŠ Stanovi, drugo Katja Čizmin iz OŠ Š. K. Benje, a treće Sara Anić, iz OŠ Stanovi. Od učenika prvi je Antonio Brkić iz OŠ Stanovi, drugi Marko Bucić iz OŠ Starigrad, a treći Mirko Čolina iz OŠ Stanova.
Na Državnom prvenstvu Zadarsku će županiju predstavljeti ekipa učenika koji su osvojili prva i druga mjesta. Državno prvenstvo će se održati od 28. do 30. svibnja u OŠ Zadarski otoci u Zadru.