Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Duh mladosti i zajedništva

Autor: Ante Mihić

10.05.2010. 22:00
Duh mladosti i zajedništva


Mladi u godinama i mladi u duhu, svi zajedno, dugootočni volonteri, uz logističku potporu tvornice “Mardešić”, Parka prirode Telašćica, Komunalnog društva Dugi otok – Zverinac, zadarskog Vodovoda, Turističke zajednice Dugog otoka i Zverinca, Mjesnog odbora Sali, Jadranskog pomorskog servisa iz Rijeke, Jadrolinije…svi su dali svoj doprinos
Nakon velikog skupa Hrvatske katoličke mladeži u Zadru mladi iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine razmiljeli su se diljem Zadarske nadbiskupije.
Mislav iz Bosne i Hercegovine rekao je da mu se ispunila jedna od životnih želja. Pjevati u nekom kafiću, gledati more, piti i pjevati s domaćim ljudima.
Saljsko polje, Maslinski vrt, kako je taj prirodni botanički vrt, nazvao don Filip Kucelin, župnik Sali, Žmana i Luke, odisalo je radošću, ljubavlju, mladenačkom zaigranošću.
Tako su mladi iz Gline, Slavonskog Broda, Dugog Sela, Varaždina, Gradnića i Humca doplovili do Dugog otoka. Prihvatile su ih saljske i žmanske obitelji. Mladi su bili dirnuti gostoljubivošću svojih domaćina i otvorenošću svojih bodulskih vršnjaka.
Mladi u godinama i mladi u duhu, svi zajedno, dugootočni volonteri, uz logističku potporu tvornice “Mardešić”, Parka prirode Telašćica, Komunalnog društva Dugi otok – Zverinac, zadarskog Vodovoda, Turističke zajednice Dugog otoka i Zverinca, Mjesnog odbora Sali, Jadranskog pomorskog servisa iz Rijeke, Jadrolinije, svaki na svom polju svi su pojedinačno dali svoj doprinos uspjehu zajedničkog druženja.
Nakon velikog koncerta, Rock za Danijela, koji se na ovom prostoru dogodio 4. lipnja 1994. godine, kao spomen na poginulog branitelja Danijela Grbina, ovo je drugi veličanstveni skup.
Sve je krenulo od inicijatora don Filipa Kucelina kojemu su svi dali podršku.
Prije svečane mise na Finkinom brigu svaka se grupa predstavila na svoj osebujan način. Domaćini su predstavili svoj otok u stihu i u malom skeču u kojem se nabrojilo osamdeset vrsta riba.
Nakon svečane mise, koju je predvodio mladomisnik Davorin Anđić, a propovijedao je franjevac Mate Logara, svi mladi i njihovi domaćini sjeli su ispod maslina i blagovali zajednički objed. A potom je nastalo sveopće veselje. Svi sudionici uhvatili su se u kolo, potom u vlakić, i u ritmu pjesme “Dođi na Dugi otok”, plesali do kasnog popodneva. Dugootočni gosti potom su uživali u prirodnim ljepotama Dugog otoka.
Za dvije godine susret Hrvatske katoličke mladeži bit će u Sisku i kako je rekla divna voditeljica Ivana, svi ćemo tamo ići.