Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ovdje smo našli nadahnuće za Crkvu hrvatskih mučenika u Udbini

Autor: Branko Božić

10.05.2010. 22:00
Ovdje smo našli nadahnuće za Crkvu hrvatskih mučenika u Udbini


Ovdje se na neki način nalazi trag i temelj za ono što zajednički sada gradimo na Udbini, a to je crkva Hrvatskih mučenika. Jer upravo je onodobni ninski biskup Juraj Divinić opširno pisao Papi što se to dogodilo hrvatskom narodu 9. rujna 1493. godine na stratištu Krbavskog polja – mons. Mile Bogović
Da štovanje Bogorodice, Gospe od Zečeva od njezinog ukazanja 1516. godine na mjestu sadašnje crkvice na obližnjem otočiću Zečevo u Ninu – središnjem marijanskom svetištu u Zadarskoj nadbiskupiji ima duboke korijene, pokazalo se jučer prilikom obilježavanja i proslave zavjetne svetkovine blagdana Gospe od Zečeva.
Dokazali su to brojni vjernici i hodočasnici, štovatelji Marijina lika koji su se u ranim jutarnjim i prijepodnevnim satima slijevali u Nin iz Privlake, Vira, Zatona, Ninskih Stanova, Grba, Poljica, Ražanca, Vrsi, Bibinja Zadra i ostalih mjesta Zadarske županije. Svatko je došao sa svojim molbama i željama i to u nakani da se pokloni pred Marijom i da je kroz ispovijed, molitvu krunice, pokornički ophod, sveta misna slavlja i procesije zazove za pomoć i milost.
Tako je jučer proljetnim suncem okupani starohrvatski kraljevski grad Nin naprosto živio sa svojom nebeskom zaštitnicom i ovozemaljskom štovateljicom Gospom od Zečeva, sa svojim prijateljima hodočasnicima, onako kako se to u svibanjsko vrijeme od prvog Gospinog ukazanja ovdje događalo. Najsvečanije je svakako bilo po starom pučkom običaju na središnjem dnevnom liturgijskom slavlju, održanom u ninskoj prvostolnici, nekadašnjoj katedrali Sv. Anselma, koja je jednostavno bila pretijesna da primi sve vjernike i hodočasnike okupljene u zajedništvu i molitvi. Dobrodošlicu predvoditelju misnog slavlja poglavaru gospićko-senjske biskupije mons. Mili Bogoviću, braći svećenicima, redovnicima i redovnicama te okupljenom vjernom narodu na početku je u ime ninske crkve poželio domaćin, dekan ninskog dekanata i nadžupnik don. Šime Kevrić. On je potom pozvao biskupa Bogovića da povede svečanu homiliju u čast Gospe od Zečeva.
Zahvaljujući se na dobrodošlici biskup Bogović je prvo okupljenima udijelio Božji blagoslov, a potom je uz sudjelovanje tridesetorice svećenika poveo koncelebrirano misno slavlje.
– Čast mi je i zadovoljstvo da mogu ovdje u Ninu predvoditi ovu svetu misu prigodom proslave Gospe od Zečeva koja je vjekovima okupljala mnoge ljude pa i one iz kršne nam Like od kuda ja inače dolazim. Ovdje se na neki način nalazi trag i temelj za ono što zajednički sada gradimo u Udbini, a to je crkva Hrvatskih mučenika. Jer upravo je onodobni ninski biskup Juraj Divinić opširno pisao Papi što se to dogodilo hrvatskom narodu 9. rujna 1493. godine na stratištu Krbavskog polja. Vidimo da postoji neka poveznica između suza koje su pale zbog te bitke i suza Gospe od Zečeva koja se javlja nekoliko godina poslije udovici Jeleni. Tu smo dakle našli nadahnuće za crkvu hrvatskih mučenika koja želi biti mjesto koje će nas poticati da budemo zahvalni svima koji su žrtvovali svoje vrijeme i svoje živote da bi danas mi imali više slobode i mira na svojim ognjištima, započeo je biskup Bogović te nastavio.
– Danas nama hodočasnicima Gospa želi prenijeti poruku da vratimo molitvu u svoje domove, u svoj život, u svoje obitelji da nije bogatstvo u novcu, oružju tenkovima, u nekoj svojoj mudrosti, tehnici i tako dalje, već u praštanju, obraćanju i ljubavi među narodima. Gospa traži da se obratimo od grijeha, psovke i nevjere, nepoštenja, nepoštivanja starijih i nemoćnih, neprijateljstava i međusobnih svađa, rekao je mons. Mile Bogović zapitavši se što bi bilo s ovim našim hrvatskim narodom kroz njegovu tešku i mukotrpnu povijest da ga Crkva po svećenicima, redovnicama i redovnicima nije pratila sve do današnjih dana.
 


Dobra Majko sa Zečeva


Blagdansko slavlje svojim je sudjelovanjem uveličao mješoviti župni zbor sv. Marcela, čiji su pučki pjevači pod ravnanjem časne sestre Krešimire Zanki uz himnu “Dobra Majko sa Zečeva” izveli i ostale za ovu prigodu tradicionalne napjeve. Okončanjem svete mise ulicama i trgovima Nina krenula je praćena zvonjavom zvona sa zvonika nepregledna procesija. U pratnji crkvenih barjaka te svetih slika i ostalog crkvenog znamenja od strane u Nin pridošlih župa i bratovština, uz običajne liturgijske napjeve i nebeske prošnje članovi Župnog vijeća Ante Glavan, Ivan Jakovčević, Ivan Štulić i Petar Glavan pronijeli su ulicama i trgovima te među zidinama svoga drevnog grada zavjetnim darovima okićeni drveni čudotvorni i znameniti kip Majke Božje Gospe od Zečeva.




 


Slavlje obogatili KUD-ovi iz cijele županije


Kako bi blagdansko slavlje bilo još autentičnije, njegovim su se sudionicima, starim izvornim pučkim običajima i tradicijskim nošnjama predstavili članovi ninskog KUD-a Branimir i njihovi gosti iz Privlake, Vrsi, Sv. Filipa i Jakova, Lišana Ostrovičkih, Škabrnje, Debeljaka, Zemunika i Kukljice igranjem kola i pjevanjem u pratnji cvitara i harmonika ispred župne crkve i na gradskim trgovima prije i nakon svetih misa. Dvodnevna svetkovina, u kojoj je i ove godine uz domaćine Ninjane sudjelovalo više tisuća vjernika i hodočasnika iz Zadarske županije i šire, okončana je sinoć svetom misom i malim ophodom s Gospinim kipom. Misu i procesiju je predvodio prvi put novi zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.


 


I u Kruševu postoji crkvica posvećena Gospi od Zečeva


Ninjani, pravi štovatelji Gospe od Zečeva sigurno malo znaju o jednoj maloj crkvi na uzvisini Bukovca u Kruševu gdje već stoljećima stoji kip Gospe od Zečeva. Crkvici posvećenoj upravo “ninskoj Gospi” u nedjelju je hodočastilo 100-tinjak Kruševljana, a najbrojniji su bili oni prezimena Vrkić koji su davnih godina i sagradili crkvicu, točno na pola puta između Donjih i Gornjih Vrkića, na predjelu zvanom Golić.
Svetu misu predvodio je don Dario Matak, župnik Obrovca, uz koncelebraciju fra Ivana Buljevića, kruševačkog župnika.
Don Dario je u nadahnutoj propovijedi pozdravio hodočasnike na mjestu gdje su u nedjelju “bili bliže Bogu” i posebno istaknuo vjernost Bogu i Gospi, koja je Kruševljane pratila kroz burnu, siromašnu, ali ponosnu povijest.
I na kraju o povezanosti Gospe od Zečeva i Kruševa: stara legenda kaže kako se Gospa na putu za otočić Zečevo odmorila upravo na mjestu gdje su joj Vrkići i sagradili crkvicu. U vrijeme srbo-četničke agresije crkvica je bila devastirana i oskrnavljena, a kip presječen napola. Prije nekoliko godina kip i crkvica su obnovljeni, a uoči samog blagdana djevojke iz zaseoka Vrkići tradicionalno hrle i cvijećem kite kip Gospe od Zečeva.
Lj. J.